İstanbul Kültür Üniversitesi’nin önemli girişimlerinden biri olan ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçirilen Tasarım Fabrikası nedir? İKÜ Tasarım Fabrikası neler yapıyor?
İstanbul Kültür Üniversitesi bünyesinde kurulan Tasarım Fabrikası projesinin amacı; üniversite, sivil toplum ve sektör işbirliği ile yaratıcı endüstrilere yönelik profesyonellere (sanatçılar, girişimciler, işletmeler), öğrencilere ve genç yaratıcılara üretim, tasarım, sunum, etkileşim, eğitim, toplantı, paylaşım, iş geliştirme, müşteri ve yatırımcılara erişim olanakları sağlamaktır.
Tasarım Fabrikası Nedir?
Tasarım Fabrikası, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin yaratıcı endüstrilerde önemli adımlar atma misyonunu yansıtan öncü bir projedir. Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve endüstrinin güçlerini bir araya getiren platform; sanatçılar, girişimciler, işletme sahipleri, öğrenciler ve geleceğin yaratıcıları için bir buluşma noktası olmayı hedeflemektedir.
19 – 29 yaş arası genç yaratıcılar, profesyoneller, girişimciler ve işletmelerin bir arada etkileşimde bulunabileceği, eğitim, üretim, tasarım, sunum, etkileşim, iş geliştirme olanaklarına sahip bir çalışma ortamı sunan Tasarım Fabrikası yaratıcı endüstriler (Reklam ve Pazarlama, Ürün ve Grafik Tasarımı, Radyo, Televizyon, Sinema, Yazılım ve Bilgisayar Hizmetleri, Yayıncılık, Görsel Sanatlar) alanlarında faaliyet gösteren bölümlerden (Bilgisayar Mühendisliği, Çizgi Film ve Animasyon, Yeni Medya ve İletişim, Sinema ve Televizyon, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İletişim Tasarımı, Bilgisayar Programcılığı, Radyo ve Televizyon Teknolojisi, Grafik Tasarım, Halkla İlişkiler ve Tanıtım) öğrenci kabul etmektedir.
Projede yer alan profesyoneller ve firmalar; genç yaratıcıları yanlarına çırak olarak alıp onlara bilgi ve deneyim aktarmakta, konferans, atölye çalışmaları ve toplantılara katılım sağlamakta ve öğrenciler için staj ve istihdam imkanları sunmaktadır.
İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Yerleşkesi’nde 750 m² alanda 7/24 hizmet veren bir misyona sahip olan Tasarım Fabrikası’nın bugüne dek olan süreçte elde ettiği başarıları özetlemek gerekirse; 2022 – 2023 ve 2023 – 2024 dönemlerinde 300’den fazla öğrenci ve 50’den fazla ulusal profesyonel firma Tasarım Fabrikası’na katılım sağlamıştır. Bu süreçte Tasarım Fabrikası bünyesinde düzenlenen eğitim ve etkinlikler ise profesyonellerin ve genç yaratıcıların bilgi edinmesine ve network kazanmasına olanak vermiştir.
Tasarım Fabrikası’nın Avantajları
Girişimciler için birçok çözüm sunan Tasarım Fabrikası’nda ortak çalışma alanları, tematik çalışma alanları (Tasarım, Medya Yazılım), Prototipleme Atölyesi, Sanal Çekim Stüdyosu, Artırılmış/Sanal Gerçeklik ve Giyilebilir Teknolojiler Laboratuvarı, Podcast Stüdyosu, toplantı salonları ve izole görüşme alanları bulunuyor. Dolayısıyla Tasarım Fabrikası;
- Projelerinizi hayata geçirebileceğiniz bir ortam
- Alanında uzman mentorlar eşliğinde çalışma fırsatı
- Geniş bir profesyonel ağ oluşturma imkânı
- Kendi işinizi kurma ve yenilikçi projeler üretme şansı
gibi birçok avantajı bünyesinde barındırıyor.
Girişimcilik projenizle birlikte Tasarım Fabrikası’na başvuru yapmak ve süreçle ilgili ayrıntılı bilgi almak için Tasarım Fabrikası’nın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.