Japonya merkezli video oyun şirketi Nintendo tarafından 1996 yılında çıkarılan Super Mario 64 dünyanın en pahalı oyunu oldu. Peki ama nasıl? Oyun ne kadara satıldı? İşte tüm detaylar!
Her ürün ve sektörde olduğu gibi oyun sektöründe de “eski”, değerini koruyor. Belki teknik ya da donanımsal olarak pek bir şey vaat etmeseler de barındırdıkları nostalji sayesinde bu tür oyunlar yüksek fiyattan alıcı bulmayı başarıyorlar.
Mesela geçtiğimiz günlerde Nintendo için geliştirilmiş olan The Legend of Zelda‘nın çok ender bulunan bir kopyası 870 bin dolara satılmıştı. Nisan ayında ise Nintendo‘nun 1986’da satın alınan ve çekmecede unutulan Super Mario Bros. oyununun hiç açılmamış bir kopyası 660 bin dolardan alıcı bulmuştu.
Şimdi yine bir Nintendo oyunu olan Super Mario 64, inanılması güç bir fiyattan alıcı bularak yeni bir rekora imza attı. Zira oyun 1,56 milyon dolara satılarak dünyanın en pahalı oyunu oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen bir açık artırmada satılan Super Mario 64, bu sayede rekorun da yeni sahibi olmuş oldu.
Dünyanın En Pahalı Oyunu: Super Mario
Heritage Auctions adlı bir müzayede evi, 1996 yılında satın alınmış olan ve fakat jelatini dahi çıkarılmamış bir Super Mario oyun kasedini satışa çıkardı. Açık artırma ile satılan ve Nintendo 64 için tasarlanmış olan bu oyun, 1 milyon 560 bin dolara alıcı bularak rekor kırdı. Böylece Super Mario dünyanın en pahalı oyunu olarak tarihe geçti.
Bu arada oyunu, yayınlandığı dönemde diğerlerinden ve önceki versiyonlardan farklı ve özel kılan bir özellik var. Öyle ki bu versiyonda Super Mario karakteri ilk kez 3 boyutlu olarak deneyimlenebiliyordu. Sanıyoruz ki bu durum o dönemde oyun severlerin bu versiyona fazlasıyla ilgi göstermesini sağlamış.
Günümüzde oyunun bu denli yüksek fiyattan alıcı bulmasının ise birkaç nedeni var. Bunlardan en önemlisi koleksiyonerlerin deyim yerindeyse hiç el değmemiş yani paketinden bile çıkarılmamış olan retro oyunlara olan ilgisidir. Ayrıca nostaljinin yükselen bir değer olması da eski oyunlara olan ilgiliyi arttırıyor diyebiliriz.
Bakalım nostalji olgusu daha nasıl şaşırtıcı satın almalara neden olacak. 🙂
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.