Korona Virüs (COVID-19) tanısı konulana kadar ya da şüphe ortadan kalkana dek korunması gereken ve sosyal mesafe olarak adlandırılan bu kavram tam olarak nedir? Sosyal mesafe nasıl sağlanır? Tüm bunlar dahil olmak üzere işte sosyal mesafe hakkında bilmeniz gereken her şey!

Çin’in Wuhan şehrinde başlayıp yayılan ve kısa sürede tüm dünyada küresel bir sağlık krizine dönüşen Covid-19 yani Korona Virüs’te vaka sayısının bugün itibariyle dünya genelinde 386 bini geçtiği bildirilirken, 16 binden fazla kişinin de virüs sebebiyle hayatını kaybettiği resmi olarak açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi ilan edilen salgının, yeterli bireysel, toplamsal ve hatta küresel önlemler alınmadığı takdirde çok daha vahim sonuçlara gebe olduğu su götürmez bir gerçek.

Korona Virüs Sosyal Hayatı Etkiledi

Halk arasında Korona Virüs olarak anılan hastalığın sosyal yaşama darbesi de çok büyük oldu. Aralarında dünya devleri bulunan pek çok kurum ve kuruluş evden çalışma modeli olarak adlandırılan çalışma sistemine geçerken; Covid-19 sebebiyle sinema, tiyatro gibi günlük sıradan sosyal aktiviteler de sekteye uğradı.

Sosyal İzolasyon Kavramı

Tüm bunların yanı sıra Korona Virüs’den dolayı önemli iş ve bilim toplantıları, kongreler, fuarlar, eğitim, etkinlik, meetup, ödül törenleri ve zirveler de iptal edildi. Öte yandan Türkiye başta olmak üzere pek çok ülke; ilkokul, lise ve üniversite eğitimine ara verdi. Hava trafiği durdu. NBA, Şampiyonlar Ligi gibi çeşitli spor müsabakaları ve büyük organizasyonlar da askıya alındı.

Sosyal Mesafe Kavramıyla Tanıştık

Korona Virüs’ün yaygınlaşmasını önlemek adına verilen en önemli tavsiyelerin başında ise “sosyal mesafe” geliyor.

Bilindiği üzere Covid-19 taşıyan enfekte kişilerin belirli bir süre hastalık belirtilerini göstermemesi ve virüsün uzun bir kuluçka süresine sahip olması tanı konulmasını oldukça zorlaştırıyor. Bu noktada yani tanı konulana veya şüphe ortadan kalkana kadar “sosyal mesafe” denilen kavram devreye giriyor. Peki nedir bu sosyal mesafe? Daha da önemlisi; sosyal mesafe nasıl sağlanır?

Sosyal Mesafe Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Harvard’a göre sosyal mesafe; enfekte olan bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ortaya saçılan damlacıkları, sağlıklı bir başka kişinin solumasını engellemek ve başkalarının enfekte olma riskini azaltmak için iletişim sırasında bireyler arasında olması gereken uzaklıktır. Diğer bir ifadeyle sosyal mesafe; salgından etkilenmemek için diğer kişilerle yeterli mesafeyi koruma anlamına geliyor.

Bu arada yeni tip Korona Virüsü’n gençlere oranla yaşlıları çok daha fazla etkilediği biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre Çin’de bildirilen vakaların yüzde 2,4’ü çocuklardan oluşurken, hastalık yüzünden ölen çocuk vaka bildirilmedi. Yani bu hastalık daha çok belli bir yaş üstündeki kişileri etkiliyor. Zira resmi raporlara göre hastalık sebebiyle hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğu 65 yaş üzerinde.

Küresel salgına karşı hükümetlerin alması gereken önlemlerin dışında bireysel olarak da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Sosyal mesafe gibi…

Sosyal mesafe tedbirleri, iki hafta boyunca evden hiç çıkmamayı gerektirmese de, etkileşimde bulunulan kişi sayısının minimum düzeyde olmasına dikkat çekiyor. Bu arada hekimler ve halk sağlığı uzmanları; sosyal mesafenin korunması kapsamında bazı noktalarda hassasiyet göstermemizin çok önemli olduğunu da vurguluyorlar.

Sosyal Mesafe İçin Öneriler

Uzmanlar tarafından önerilen ve sosyal mesafe hakkında bilinmesi gerekenleri kapsayan detaylar şu şekilde;

  • Kalabalık organizasyonlarda yer almayın
  • Tokalaşmayın ve sarılıp öpüşmeyin
  • Zorunlu olarak aynı ortamda iletişim kurmanız gereken kişilerle aranıza min. 1 metre mesafe koyun
  • Ortak kullanılan nesneleri kullanmaktan kaçının
  • Zorunlu olmadıkça seyahat etmeyin
  • Zorunlu olarak gitmeniz gereken bir yer yoksa trafiğin ve toplu taşımaların yoğun olduğu saatlerde diğer insanlara temas edecek şekilde seyahatten kaçının
  • Temel ihtiyaçlarınızı satın alacağınız marketlere gitmek için kalabalığın olmadığı saat dilimlerini tercih edin
  • Zorunlu kalmadıkça (işe gitme zorunluluğu bulunmayanlar, sağlık ve zaruri sebepler dışında) evinizden ayrılmayın

Sosyal mesafenin neden önemli olduğunu anlayabilmek adına Bilim Kurulu üyesi Prof. Alpay Azap’ın paylaştığı bilgiyi aktaralım. Prof. Azap’a göre Korona Virüs hastası olan bir kişi ortalama 5 gün içerisinde 625 kişiyi enfekte edebiliyor.

Bilindiği üzere 1918 – 20 yıllarında yaşanan ve İspanyol Gribi olarak adlandırılan salgın süresince 100 milyon insan yaşamını yitirmişti. Tedbirler çerçevesinde o dönemde insanlar arasında doğru aralıklarla mesafeler oluşturarak bir düzenleme yapılması, büyük kayıplara verilmesine rağmen yine de virüsün yayılmasını engellemişti.

Günümüz tedbir kararlarının başında gelen halka açık tüm alanları ve okulları aylarca kapatarak insanların arasındaki mesafeyi çizen yasaklamalara ait simülasyonlar, virüsün bulaşmasını ve ölümcül sonuçlarını etkin bir şekilde düşüreceğini göstermiştir.

Bu arada Korona Virüs semptomları, enfekte olanların %80’ininde ortalama 2 haftalık kuluçka süresini tamamlamadan gözlenmiyor. Sosyal mesafe başta olmak üzere diğer tedbirlerin görmezden gelinerek hayatına hiçbir şey olmamış gibi devam eden kişilerin kuluçka süresini tamamlamadan, sağlıklı bireylere de hastalığı bulaştırma olasılığı ise korku filmi senaryolarını aratmayacak cinsten.

Bu sebeple sosyal mesafelendirme kuralı, sadece kendimizi ve sevdiklerimizi korumakla alakalı bir durum değil. Aynı zamanda, hiç tanımadığımız, savunmasız ve 65 yaş üstündeki bireyleri korumak için de mutlaka uyulması gereken bir kuraldır.

Lütfen kendinizi ve çevrenizdekileri riske atmayın: SOSYAL MESAFENİZİ KORUYUN.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.