Arka Kapak
Solu Can
Çağlar Çabuk tarafından kaleme alınan Solu Can kitabının arka kapak metni;
Giderek usta bir hikaye anlatıcısına dönüşen Çağlar Çabuk, en karmaşık mesleki konuları bile rahatça izlenir, kolayca anlaşılır bir dilde aktarmayı başarıyor. Onu okurken, sizinle bilgi paylaşıldığını hissetmiyorsunuz bile. Muzip bir fıkra, hoş bir şarkı dinler gibi, sayfaları bir solukta tüketiyorsunuz. Kitabın kapağını kapadığınızda ise, dudağınızda hafif bir tebessüm ama dimağınızda acı bir lezzet bırakıyor, güle oynaya deşilen toplumsal gerçekler.
Solu-Can‘da bir adım ilerisi de var.
Konusu kapağında da yazılı: Toplumsal Cinsiyet.
Tabii, hepimiz biliyoruz, Erkek Millet’izdir vesselam.
Sayısı giderek artan kadın cinayetleri, gazetelerin, televizyonların, sosyal medyanın sınırlarını her gün biraz daha zorluyor.
İşlenen zincirleme suçları durdurmanın çaresi ise ne cezaların ağırlaştırılması, ne polisiye tedbirler.
Onlar da şart olabilir ama asıl çözüm çok daha derinlerde, toplumun cinsiyet kodlarında.
Çağlar Çabuk neşteri tam da oraya vurmuş.
Üstelik elinde keskin bir bıçak değil, yumuşacık bir canlı var: Solu-Can.
Neden solucan? Çünkü az sayıda iki cinsiyetli hayvandan en yakın tanıdığımız.
O ne erkek, ne dişi, o hem erkek, hem dişi.
Aynı vücudun birbirinden ayrılmaz iki parçası bu iki cinsiyet.
İnsan toplumunda da aynı değil mi?
Biri olmadan diğeri de olamayacağına göre, sürüp giden bu ayrım neden?
Erkeklik öldü mü?
Ölmedi, üstelik öldürmeye devam ediyor.
Bu seri cinayetlere son vermenin ilk adımı, kendi zihnimizin kodlarını tanımak, yeniden yargılamak ve değiştirmek.
Mümkün mü?
Bakalım Çağlar Çabuk ne diyor?
Kitabın Özellikleri
Yayınevi: Ceres Yayınları
Çevirmen: –
Yayın Tarihi: 07.05.2018
ISBN: 6052048429
Baskı Sayısı: 1. Baskı
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 144
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: 1. Hamur Kağıt
Boyut: 13,5 x 21 cm
Tür: İş Kitapları – İş Dünyası
Yazar Hakkında I Çağlar Çabuk
Karadeniz Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü ve Newport Üniversitesi Davranış Bilimleri Bölümü mezunu olan Çağlar Çabuk, çalışma yaşamına Samtas A.Ş.’nin personel bölümünde başlamış, iş yaşamının on altı yıllık ilk bölümünü İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalıştığı Standard Bank Plc. Türkiye Temsilciliği’nde 2008 yılında noktalamış ve 2008 yılı itibariyle beri kendi eğitim ve danışmanlık firmasında faaliyetlerini sürdürmektedir.
Çağlar Çabuk, Türkiye’de, mobing (işyerinde psikolojik taciz) konusunda ilk kez saha çalışması yapan “Mobing Bilgilendirme Araştırma ve Destek Merkezi” projesini yönetmiş, proje kapsamında mobing mağdurlarına gönüllü destek vermiştir. Halihazırda kurumsal ve bireysel mobingle mücadelede eğitim danışmanlık hizmeti vermekte, bilirkişi olarak görev yapmaktadır.
Çağlar Çabuk 2012 yılından beri İş ve İK profesyonellerine yönelik “Türkiye’de Mobingle Mücadele Ne Durumda?” başlıklı anket uygulamaları yapmakta ve sonuçları raporlamaktadır. Bu sonuçları, hukuk, psikoloji, etik, tıp ve iş yaşamı açısından ele alan FORUM MOBİNG konferanslarında konunun uzmanlarını biraraya getirerek tartışmaya açmaktadır.
TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun “Mobing Alt Komisyonu”ndaki milletvekillerini bilgilendirmek üzere toplantılarda görev almış olan Çağlar Çabuk, bir sivil toplum projesi olan “TBMM Ortak Çalışma Grupları”nın profesyonel moderatorlüğünü yürütmüştür.
Eğitim Ve Koçluk
Çağlar Çabuk, 2010 yılından itibaren Okan, Kadir Has, Bilgi ve FMV Işık Üniversitelerinin Sürekli Eğitim Merkezleri ile işbirliği içinde İnsan Kaynakları ve 4 Boyutlu Profesyonel Koçluk eğitim programları düzenlemiş, Kasım 2013-Mayıs 2014 aralığında insan kaynakları ve iş profesyonellerine yönelik olarak ayda bir uygulanan “Damlaya Damlaya” buluşmalarını gerçekleştirmiştir. BAUSEM işbirliğiyle 2104-2015 döneminde hedef grubu 20-35 yaş aralığında yer alan çalışanların oluşturduğu “4B Genç Profesyoneller Platformu” adlı kurumsal sosyal sorumluluk projesini uygulamaya almıştır. 2014-2105 döneminde Okan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu‘nda İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü’nde insan kaynakları yönetimi dersleri vermiştir. Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ve Haliç Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi işbirlikleriyle kurumsal eğitimler ve genel katılıma açık yetkinlik geliştirme eğitimleri vermektedir.
Çağlar Çabuk’un mobing mağdurlarına pratik bilgi ve öneriler içeren “Sıfıra Sıfır Elde Var Mobing”, 4 Boyutlu Koçluk modelini anlatan “Koçluk ve 4. Boyut” ve “Yumuşak Guç” adlı üç kitabı yayınlanmıştır.
Solu-Can kitabının yazarı Çabuk, aynı zamanda YAŞADIM, ÖĞRENDİM, PAYLAŞIYORUM “Deneyim Paylaşım Platformu” adlı sosyal paylaşım projesini 2016 yılı Mart ayı itibariyle hayata geçirmiştir. Türkçe ve İngilizce olarak yayın yapan www.deneyimpaylasim.net sayfasında deneyimlerini aktaran profesyonellerin video paylaşımlarına yer verilmektedir.
KalDer, PERYÖN ve IODA üyesi olan Çağlar Çabuk, kurucusu olduğu Koçluk Platformu Derneği (KPD)’nde 2010-2013 ve 2014-2015 dönemlerinde Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmış, koçluğun meslek olarak kabul edilmesi çalışmalarına öncülük etmiş, KPD’nin zirve, panel ve diğer etkinliklerinde düzenleyici, panelist, oturum başkanı ve konuşmacı olarak yer almıştır.
Aralık 2014’ten beri EFQM Kurumsal Mükemmellik Değerlendiricisi olarak KalDer Değerlendirme ekiplerinde görev alan Çağlar Çabuk, çalışmalarına liderlik, profesyonel koçluk, kurum içi mentor yetiştirme ve yetkinlik geliştirme konularında eğitmenlik, bireysel/kurumsal koçluk ve mobingin önlenmesi konusunda danışmanlık yaparak devam etmektedir.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.