Hayatımızın büyük bölümü internette, sosyal medyada ve mobil platformlarda geçiyor. Ayrıca işletmelerin atar damarı olan ticaret, satış ve pazarlama gibi departmanlar da dijital mecralarda gelişimine devam ediyor. Bu yüzden dijital için aynı zamanda, “satışın enerjik hali” tanımlaması yapılabilir.

Kurumsallığını kanıtlamış firmalar, satış potansiyellerini ve marka değerlerini geliştirmek için artık geleneksel pazarlama yöntemlerini tercih etmiyorlar. Bunun yerine firmalar artık; Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), İçerik Pazarlaması, Inbound ve Outbound Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlaması, E-Marketing, Dijital  PR, Kişiye Özel Pazarlama olmak üzere Dijital Markalaşma odaklı yöntemleri tercih ediyorlar.

Satışın Enerjik Hali

İş hayatı dinamiklerinin değişmesi ile birlikte, insanların hayat şartları ve standartları; buna bağlı olarak da müşterilerin alışveriş ve satın alma alışkanlıkları değişti. Mesela bugün yoğun çalışma temposu nedeniyle ofisinden ayrılamayan birçok çalışan öğlen yemeği için caparili, sezar soslu salatısını tüm detaylarıyla birkaç tıkla verebilirken, firmalar da dijital yöntemleri kullanılarak büyüyebileceklerinin farkına vardılar.

Bu yüzden şirketler artık ürün ve hizmetlerini potansiyel müşterilere sunmak için Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) kullanarak web sitelerini arama motorlarında üst sıralara taşıyorlar. Veya Google Adwords gibi kanallarla tıklama başı maliyet ödeyerek reklam yapıyorlar. Böylece ürünleriyle ya da hizmetleriyle ilgilenen kitleyi ölçebiliyor. Kısacası bugün firmalar dijital sayesinde düşük bütçelerle geniş kitlelere ulaşabiliyorlar. Hatta bu durum dijitalin; “satışın enerjik hali” şeklinde temsil edilmesine neden olmaktadır.

Dijital Pazarlama Ve Önemi

Müşteri ziyareti maliyetlerini oldukça düşüren ve zamandan ciddi tasarruf sağlayan bir başka yöntem de “e-marketing”tir. Diğer bir ifadeyle firmalar artık ürün ve hizmetleri için e-kataloglar oluşturarak, çok daha düşük maliyetlerle, çok daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabiliyorlar. Buna ek olarak e-posta pazarlamasıyla tanıtım yapıyor, online PR çalışmalarıyla halkla ilişkiler ve reklamcılık hizmeti sunuyorlar. Buna ek olarak dijital yayınlar yapıyor veya bloglar oluşturuyorlar. Tüm bu aksiyonlar ise hem şirketlere, hem de müşterilere, başta zaman tasarrufu olmak üzere birçok kolaylık ve avantaj sağlıyor.

‍∴

Ülkemizde neredeyse bütün internet kullanıcılarının en az bir adet sosyal medya (Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Linkedin vb.) hesabı bulunmakta. İnsanlar aktif olarak kullandıkları bu sosyal medya platformlarında, sürekli paylaşımda bulunup başkalarının paylaşımlarını da takip eder durumdalar.

İnsanlar kendi profillerini oluştururken, şirketler de sosyal ağlarda kurumsal sayfalarını oluşturup kendi ürün ve hizmetleri hakkında paylaşımda bulunuyorlar. Sonuç itibariyle hedef kitleye ulaşıp, ürün veya hizmetin tanıtımını yaparken, buna ek olarak müşterilerden gelen geri bildirimleri veya sorunları dinleyip müşterilerle daha yakın ilişki kurabiliyorlar. Aynı zamanda re-marketing sayesinde siteye daha önce gelmiş yani marka ile bir şekilde iletişime geçmiş kişileri yine başka sitelerde (haber siteleri, forumlar, sözlükler vb.) marka ile ilgili reklamları göstererek hedefleyebiliyorlar. Bu sayede, marka bilinirliğini artırırken, satış yapma olasılığını da artırıyorlar.

Geleneksel pazarlama, dijital pazarlamaya göre daha maliyetlidir!

Bilindiği üzere; Google Analytics veya bu tarz bir analiz araçları sayesinde; yapılan kampanya ve reklamların performansı ve etkileri çok net bir biçimde görülebilir. Bu da hali hazırdaki durum hakkında işletmeye fikir verir. Öte yandan bu analizler firmanın sonraki aşamada izleyeceği yola dair harita niteliği de taşımaktadır.

Tüm bunlar göz önünde tutularak söylenebilir ki dijital pazarlama, işletmelere çok ciddi kazançlar sağlamaktadır. Ayrıca geleneksel pazarlama yöntemlerinin maliyeti, dijital pazarlamaya oranla daha fazladır. Dolayısıyla da geleneksel yollarla ilerleyen bir işletme ile dijital yöntemlerden yararlanarak yoluna devam eden bir işletme arasında elbette fark bulunmaktadır.

Geleneksel İle Dijital Arasındaki Fark

Geleneksel pazarlama ile dijital pazarlama arasında fark olmasına sebep olan birçok etmen bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  1. Maliyet
  2. İletişim
  3. Zaman
  4. Tüketici İletişimi
  5. Kapsam
  6. Deneyim
  7. Markalaşma
  8. Dil
  9. Personel,

Evet, geleneksel pazarlama ile dijital pazarlamayı birbirinden ayıran temel dinamikler bu şekilde sıralanabilir.

Özetlemek gerekirse; doğru stratejiler belirleyerek dijital pazarlama yapan şirketler, geri dönüşleri çok daha realist bir şekilde analiz edebilirler. Öte yandan dijital pazarlama ile şirketler, mevcut durumu değerlendirebildiği gibi geleceğe yönelik sağlam öngörülere de sahip olabilirler. Bu durum firmanın, rakipleri arasından sıyrılarak, çok daha sağlam adımlarla ilerlemesini sağlar.

Bir diğer gerçekse, çağın getirilerine uyum sağlamayı başaramayan hiçbir kurum; ilerleme kaydedemeyecek ve tarihe gömülmeye mahkum olacaktır.


💡 Dijital Markalaşma Odağında SEO

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.