Nielsen “Global Premiumlaşma” adı altında bir araştırma yaptı. 63 ülkeden 30 bin tüketicinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre premium ürün satın almak iyi hissettiriyor.

Dünyanın en önemli araştırma firmalarından biri olan Nielsen tarafından yapılan araştırma; Asya-Pasifik, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu/Afrika ve Kuzey Amerika’da yer alan 63 ülkedeki 30 binin üzerinde tüketicinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Global Premiumlaşma Araştırması

Araştırmaya göre “premium” sınıfındaki ürünlerin satışında hızlı bir büyüme görülüyor. Bu büyüme Türkiye dâhil olmak üzere birçok ülkede geçerli görünüyor. En son Nielsen tarafından yapılan araştırma, “premium” sınıfının pek çok pazarda toplam kategori satışlarını geride bırakarak güçlü bir büyüme gösterdiğini ortaya koydu.

Buradan çıkarılacak sonuç şudur; tüketiciler sadece lüks olarak sayılabilecek ürünleri değil, artık gündelik olarak aldığı ürünleri de premium olarak satın alıyor. Nielsen yaptığı araştırmada dünya genelinde hangi kategorilerin pazarda hızlı bir büyüme sergilediğini de açıkladı.

Dünya genelinde kişisel bakım, güzellik, ev bakımı ve içecek kategorileri pek çok pazarda hızlı bir büyüme sergiliyor.  Araştırmaya göre, hızlı tüketim ürünleri (Fast-Moving Consumer) pek çok alt kategorisindeki toplam büyümeyi geride bıraktı.

Güneydoğu Asya‘da premium %21, Çin‘de ise %23 oranında büyüme gösterdi. Son 12 ay içinde Amerika, Meksika ve Venezuela hariç tüm dünya pazarında premium, hızlı tüketim ürünlerinin büyümesini geçti. Premium, Türkiye’de de hızla yükseliyor. Nielsen Türkiye Genel Müdür Yardımcısı olan Didem Şekerel Erdoğan bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı:

“Artan refahla birlikte, tüketiciler bütünlüklü bir deneyim sunan ürünleri daha çok talep eder hale geldi. Pek çok tüketici, temel ihtiyaçlarını karşılayacak ürünlerin ötesinde, ürünleri kendilerini nasıl hissettirdiğine bağlı olarak satın alıyor. Farklı deneyimler yaşamaya yönelik beklentiler önemini korumaya devam ediyor. Örneğin geçtiğimiz yıl Türkiye atıştırmalık kategorisindeki büyümeye en büyük katkının premium segmentteki inovasyonlardan geldiğini görüyoruz.”

Premium Ürün Satın Almak İyi Hissettiriyor

Araştırma kapsamında katılımcılar; premium ürünleri, “olağanüstü kalite” ve “performans” şeklinde tanımladılar. Buna ek olarak araştırmaya katılanlar, premium tercih etme nedenlerinin ürünün / hizmetin pahalı olmasıyla bir ilgisinin olmadığını da belirttiler. .

Nielsen Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan, Türkiye ve dünya genelindeki araştırma verilerini karşılaştırarak şunları söyledi:

“Dünya genelinde tüketicilerin %54’ü, premium bir ürünün yüksek kalite malzeme veya içerikten oluştuğunu ifade ediyor. Türkiye’de ise bu oran %58… Yine dünya genelindeki tüketicilerin %46’sı, premium bir ürünü üstün işlev veya performansın belirlediğini ifade ediyor. Ülkemizde bu şekilde düşünenlerin oranı %50…

Dünya genelinde üstün stil veya tasarımı premium ürün özelliği olarak görenlerin oranı %38 iken, ülkemizde bu oran %43… Bununla birlikte dünya genelinde tüketicilerin %38’i, Türkiye’de ise %45’i bilinen veya güvenilir bir markaya ait ürünleri premium ürün olarak algılıyor. Dünya genelinde tüketicilerin %31’i için ürünün pahalı olması premium olarak algılanması için yeterli… Türk tüketicilerin ise sadece %21’i, fiyatın bir ürünü premium yaptığını düşünüyor. Dünyada bir ürünün “el yapımı” olması %29, az bulunur olması da %21 oranında premium algısına yol açıyor. Buna karşın, aynı özellikler ülkemizde; el yapımı olmada %37 ve nadir olmada %30 gibi sonuçlarla dünya ortalamasının oldukça üzerinde belirleyici rol oynuyor.”

Katılımcıların birçoğu premium ürünleri “premium ürün satın almak kendimi iyi hissettiriyor” gerekçesiyle satın alıyor.

Premium Ürün Araştırması - Grafik

“Premium ürün satın almak kendimi iyi hissettiriyor” diyen katılımcıların oranları ise şu şekilde;

  • Asya/ Pasifik’te %55
  • Avrupa’da %29
  • Afrika/Orta Doğu’da %48
  • Latin Amerika’da %28
  • Kuzey Amerika’da %36
  • Türkiye’de ise bu oran %55

💡 “Branding Türkiye Telegram Kanalı”na hemen katılın!

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.