Bir dermatolog cerrahi operasyon yapar mı? Elbette yapmaz, onun alanı değildir. Kimse de zaten bunun aksini iddia etmez. Fakat pazarlamada sektör deneyimi beklentisi almış başını gidiyor.

Evet pazarlamada ve marka yönetiminde insan kaynağı arayışına geçmiş firmalarda bir sektör deneyimi beklentisi var. Oysa sosyal bilimler ile pozitif bilimlerin disiplinleri farklıdır. Özellikle marka yönetiminde, pazarlama ve iletişim alanlarında metodoloji daha belirgindir. Durumu fazla içselleştirip cerrahi bir operasyon yapacak pozlara girmeye gerek var mıdır?

Pazarlamada Sektör Deneyimi

Bugün masa sandalye markasına ilişkin çalışan bir iletişim profesyoneli yarın lastik jantı üzerine de pek güzel çalışabilir. Bu konu ajansların her yıl yeni markalarla anlaşıp onların iletişim ya da kreatif çalışmalarını üstlenmesi gibidir. Elbette sektörler farklılaşınca; tedarikçiler değişir, dil değişir, yaklaşımlar hatta tüm strateji değişir. Ancak gideceği yolu bilen, doğru iletişim noktalarını belirleyip, o sektörün ihtiyaçlarını analiz eden ve hangi hedef kitleye nasıl sesleneceğini, o kitleye nasıl dokunacağını iyi bilen bir profesyonel, çok kreatif işler ortaya çıkarabilir.

Pazarlama Uzmanı

Hatta deyim yerindeyse farklı sektör deneyimlerinin meyvesini yer. Akabinde daha yaratıcı çalışmalar sunabilir. Zira insan uzun süre aynı sektörde ilerleyince belli bir zaman sonra sektör körlüğüne yakalanabiliyor. Diğer bir ifadeyle rutine bağlama sıkıntısı olabiliyor. Ki bu durum marka iletişiminde hiç istenilen bir durum değildir.

Sektör deneyimini bir yere kadar kabul ettiğim durumlar da yok değil. Bazı sektörler gerçekten uzmanlık bilgileri gerektirir. Örneğin sağlık sektöründe reklamlar kısıtlayıcıdır. Devletin bu sektördeki kontrolü daha belirgindir. Ya da rekabet piyasasının kurallarının katı işlediği durumlarda dikkatli iletişim ve mecra planları üzerinden gitmek gerekebilir. Bunlar istisna gerektiren durumlardır. Fakat her zaman bu özel durumların kısa zamanda kavranabilir olduğunu düşünenlerdenim. Esas zor olan doğru iletişimin sosyal paydaşlarla, tedarikçilerle ve diğer tüm unsurlarla nasıl kurgulanacağını tayin etmektir. Bu konu deneyimle, sonradan oluşan bir olgudur.

Deneyimden Önemli Şeyler Var

Bu konuda birçok arkadaşımdan benzer serzenişler aldığım için bu yazıyı kaleme almak istedim. İnandığım şey aslında iletişim tek tip bir alan değildir. Aksine çok yönlü olan, farklılıklara odaklanmış ve bu farklılıkları zenginlik kabul edip, ortak değerler yaratabilenlerin, bana göre daha başarılı oldukları geniş bir arenadır.

Çok kültürlü olmak böyle bir şey… Dünyayı görmek, vizyon sahibi olmak, standartları aşmak, bütünü okumak, yaratıcı olmak ve daha nicesi bahsettiğim konuyu 12’den vuran değerlerdir.

Uluslararası iş ilanlarında çok kültürlü ofis ortamında çalışma durumu bir imkân olarak adaylara sunulur. İnsanların bu özel ortamlarda her türlü iletişim kaslarını geliştirmelerine olanak sağladığı için olabilir mi? Eski bir Anadolu sözü vardır: “Sarı öküzün yanında duran ya huyundan ya suyundan” derler. İş dünyasında tam da sarı öküzlerin farklılıklarıyla prim yaptığı ya da organizasyon da yarattıkları sinerji ile değişim aşıladıkları durumlar yükselişe geçmiştir.

Potansiyele odaklanılan, yetkinliğe değer verilen bir anlayış tüm dünyada egoları eze eze gelirken, bizde hala sektör deneyimini fasulye gibi nimetten saymak neye referans olabilir?

Tam da bu sebeplerden pazarlama sektöründe sektör deneyimini değil, iletişim ya da pazarlama profesyonelinin potansiyelini, sürdürülebilir iletişim alt yapısını, yaratıcı tarafını ve içinde bulunduğu toplumu, hedef kitleyi iyi analiz eden proje kafasını baş tacı ederim.

Bilmem katılır mısınız?

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.