“Pazarlama Ve Renkler” temalı yazı dizisi devam ediyor. Bu defa rengimiz yeşil. Bu makalede yeşilin anlamı, yeşil rengi kullanan markalar, tek renk kullanımında yeşil başta olmak üzere yeşil renge dair tüm detayları aktardık! İşte; pazarlama ve markalaşmada yeşil etkisi…

Evet, Branding Türkiye‘nin “Pazarlama Ve Renkler” konulu yazı dizisinin bu bölümünde yeşil etkisi var. O halde yeşil etkisi diyerek başlayalım.

Pazarlama Ve Renkler: Yeşil Etkisi

Yeşil her şeyden önce tabiatın ve baharın simgesidir. Servet, umut ve muhafazakarlık gibi özellikler taşır. Yeşil rengin yüzlerce tonu ve farklı kültürlerde çeşitli tanımlamaları mevcuttur. Evrensel olarak kültürler arası çağrışımı yakındır. Yeşil; sürekli kendini yenileyen, eksik yönlerini iyileştiren, dinamik bir algı yaratır.

Markalar / Firmalar; iletişim sürecindeki gürültüleri yeşil renkle görsel olarak azaltır ya da tamamen yok eder. Bu sayede marka; hedef kitleyi reklam, tanıtım, tutundurma çalışmalarıyla bunaltmaksızın kendisine çeker.

Öte yandan; pazarlama sürecinde personel ile müşteri ilişkisi arasındaki her zaman risk vardır. Diğer bir ifadeyle bu süreçte riskler olağandır. Fakat olağan olsa da risklerin telafisi veya engellenmesi gerekir. Bu olasılıkları ez aza indirmek içinse yeşil kullanılır. Kısacası yeşilin doğru kullanımıyla işletme ile hedef kitle arasındaki iletişimsizlik minimize edilebilir. Çünkü iletişim kurarken yatıştırıcı, rahatlatıcı, güven verici üslup kullanılır ve yeşil, bu üslubu destekler nitelikte bir renktir. Ayrıca yeşil ve tonlarının; mekan, obje, kıyafet ve ürünlerde tercih edilmesi pazarlama sürecini tahmin edilmeyecek ölçüde olumlu etkiler.

Tek Renk Kullanımında Yeşil Etkisi

Açık Yeşil

Ortama, rahatlatıcı ve ferahlatıcılık katar. İş ortamında kullanıldığı takdirde personeli dinlendirir ve bu da günün herkes için dinamik geçmesini sağlar. Ayrıca müşteri veya tüketicilerin memnunsuzluk durumlarını azaltır. Çatışmayı önler. Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkileri vardır. Kullanıldığı ortamda ağır ve kasvetli havayı dağıtır. Ve insanı bu duygulardan uzaklaştırır. Açık yeşil ayrıca nötr ve sessiz bir çalışma ortamı sağlar.

Parlak Yeşil

Tabiatı çağrıştıran parlak yeşil sayesinde baharın canlılığı insan psikolojisine de yansır. Bu renge maruz kalan insanların kendini dinç ve enerjik hisseder. Marka odaklı düşünürsek; bu rengi kurumsal kimliğinde veya kampanyalarında kullanan markalar için; değişime önem veren ve yenilikçidir diyebiliriz. İnovasyon kavramını içselleştirmek ve bu duyguyu karşı tarafa benimsetmek için parlak yeşil ideal bir renktir.

Zümrüt Yeşili

Mücevheratın simgesidir. Lüksü ifade eder. Lüksü ve mücevheratı seven kitlenin rengidir. Muhafazakar kesimden ziyade üst gelir grubuna hitap eder. Diğer bir ifadeyle lüks tüketim ürünü veya hizmeti sunan markaların kurumsal kimliğinde ya da kampanyasında kullanması gereken bir tondur. Yine de bu kitleye ürün pazarlaması yapılırken yalnızca renge güvenmemek gerek. Yani hedef  kitlenin demografik özellikleri de mutlaka önceden araştırılmalıdır. Aksi taktirde zümrüt yeşili kullanılan ürüne talep beklenen ölçüde olmayabilir.

Yaprak Yeşili

Yiyecek ürün ambalajlarında kullanılması ürünün doğal ve katkısız olduğunu ifade eder. Diyet ürün paketlerinin renk seçimi de yine yaprak yeşili tonundadır. Tüketicide; dengeli, sağlıklı, doğal beslenme algısı yaratır. İlaç sektörü ise bu rengi kullanarak güvenilirlik vurgusu yapar. Çevresel faktörlerin korunması için oluşturulan sosyal sorumluluk projelerinde ise farkındalık yaratmak amacıyla yaprak yeşili tercih edilir.

Koyu Yeşil

Müşteriye; gösterişli ve görkemli ürün izlenimi verir. Mal ve/veya hizmet satın alınmasıyla refahı yükseltici algı oluşturur. Koyu yeşille işletmenin “marka değeri” güçlenir. Yeşilin geleneksel olan bu tonu markanın güvenilirliğini de arttırır. Tabiatın ana renklerinden biri olması nedeniyle orman ve odunsu içerikli koku ambalajlarında da bu renk kullanılır.

Sarımtırak Açık Yeşil

Sürekli revaçta olan stilin tonudur. Kullanıldığında, markayı ve/veya ürünü ön plana çıkarır. Vurgulayıcı bir yönü vardır. Yiyecek ürün ambalajlarında kullanılması müşteri zihninde keskin, kekremsi bir tat oluşturur.

Limon Yeşili

Genellikle hedef kitlesi gençler olan markalar tarafından tercih edilir. Yiyeceklerin taze, içeceklerin asidik olduğu vurgulanmak istendiğinde ambalajda limon yeşili kullanılır. Mekan içi renklendirmede limon yeşili kullanılırsa ortama ferahlık verir.

Zeytin Yeşili

Klasik bir tondur. Tabiatın rengi olmasının yanı sıra kamufle edici özelliğine sahiptir. Safari çağrışımı vardır ve askeri ürünlerde genellikle bu renk kullanılır.

Su Yeşili

Suyu dolayısıyla naifliği ve saflığı simgeler. Hafif bir renktir. Ofis ortamında tercih edilen su yeşili insanda temiz ortam algısı oluşturur. Mekanı ferahlatır. Yumuşaklık hissi verdiği için bebek tekstil ürünlerinde kullanılır. Bitkisel ürünlerin ise tazeliğini ön plana çıkarmak amacıyla tercih edilmektedir.

Turkuaz Yeşili

Marka ömrünün, gökyüzü kadar sonsuz olduğunu hedef kitleye yansıtmak için genellikle bu renk logolarda tercih edilir. Tropikal iklim rengidir. Okyanusu, tropik iklimi ve suyu çağrıştırması nedeniyle içeceklerde serinlik, mekanlarda ise temizlik algısı meydana getirir Pazarlamada sadık müşteri potansiyelini arttıracak en etkili renktir. Ayrıca değerli taş rengidir ve mücevheratı simgeler.

Deniz Yeşili

Sofistike bir renktir. Huzurlu çalışma ortamı için ideal tondur. Bu renk; firma çalışanlarının, müşteriler ile zevkli ve neşeli iletişim kurmasına yardımcı olur. Personelin güven duygusunu arttırır. Güzellik olgusunu güçlendirir.

Yeşil Renk Kullanan Markalar

Yeşil renk kullanımı gerek gıda – içecek sektöründe, gerek inşaat sektöründe gerekse içerik sektöründeki markaların kullandığı bir renktir. Buna ek olarak her sektörden birçok marka yeşil rengi kullanmaktadır. Kısacası yeşilin belli bir sektörle özdeşleşmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Yeşil Renk Kullanan Markalar

İşte kurumsal kimliğinde, logosunda veya kampanyalarında yeşili kullanan bazı markalar;

  • Starbuck
  • Android
  • TEB
  • Lacoste
  • BP
  • John Deree
  • G4A Studip & Workshops
  • Spotify
  • Tropicana
  • Brighter Planet
  • HolidayInn
  • NVIDIA

Çoklu Renk Kullanımda Yeşil Etkisi

Yeşil renk kombinasyonu için sıcak tonların (sarısı fazla) ve soğuk tonların (sarısı az) bir arada kullanılması tercih edilmez. Çevreleyen tonlarla uyumsuz yeşillerin kullanımı, rengin negatif çağrışımlarını yansıtma ihtimali oluşturur.

Negatif etkileri aşırı şatafatlı ve hazır kalıp oluşudur. Kalitesiz izlenimi verir. Mekanlarda kullanılması temiz değil tam tersi pis ve tiksindirici olarak karşılanır. Sıkıcı atmosfer oluşturabilir.

Çoklu Renk Kullanımında Yeşil

     Kaynakça

  • Hatice Eminoğlu – Türkçede Renkler Sözlüğü
  • Renk Danışmanı Oya Komar
  • bidolubaskı.com
  • filliboya.com
Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.