“Pazarlama Ve Renkler” temalı yazı dizisi devam ediyor. Bu defa rengimiz sarı. Bu makalede sarının anlamı, sarı rengi kullanan markalar, tek renk kullanımında sarı başta olmak üzere sarı renge dair tüm detayları aktardık! İşte; pazarlama ve markalaşmada sarı etkisi…

Pazarlama hedefini gerçekleştirmenin yolu tüketici algılarını doğru yönetmekten geçiyor. Örneğin satın alma sürecini etkileyen faktörlerden biri olan ambalaj, görsel bir pazarlama aracıdır. Bu sebepten markanın kültürü ve misyonuyla, tercih ettiği renk ya da renkler birbiriyle uyum içinde olmalıdır. Diğer bir ifadeyle marka algısında renklerin büyük önemi vardır. Buradan yola çıkarak “Pazarlama Ve Renkler” temalı bir yazı dizisi hazırladık.

Evet, Branding Türkiye‘nin “Pazarlama Ve Renkler” konulu yazı dizisinin bu bölümünde sarı etkisi var. O halde sarı etkisi diyerek başlayalım.

Pazarlama Ve Renkler: Sarı Etkisi

Sarı renk; çekicilik, açıklık, yaratıcılık, enerji, lüks  ve merak anlamlarını taşır. Güneşi simgeleyen sarı; sıcaklığın, samimiyetin ve iletişimin rengidir. Görünürlüğü kolay, saf, parlak ve canlı tonlarıyla sarı renk her şeyden önce farkındalık içerir.

Neşe, umut, iyimserlik olgularının sarı renkte toplanması, tutundurma çalışmalarında hedef kitleye daha derin nüfuz etmeyi sağlar. Ayrıca sarı renk müşterilerin dikkatini çekerek, iletişimi güçlendirir. Sonuç itibariyle sarı renk satın alma sürecini olumlu etkiler. Diğer bir ifadeyle markalar iletişim ve kampanya çalışmalarında sarı rengi kullanarak tüketici nezdindeki çekiciliklerini arttırabilirler. Bu arada sarı rengin; bilginin yayılmasına, açıklanmasına ve yaratıcı fikirlerin oluşmasına pozitif etkisi vardır.

Ambalaj, tüketici ile marka arasında sözsüz bir iletişim aracıdır. Ambalajlamada kullanılan renkler tercih edilirken hitap edilen kitlenin yani hedef kitlenin istekleri dikkate alınmalıdır. Sonrasında ise uygun renk tonu ve kombinasyonlar seçilir. Satış tutundurma çabaları da bu doğrultuda ele alınmalıdır.

Yapılan araştırmalar tüketicilerin satın alma kararının 7-9 saniye arasında bir sürede gerçekleştiğini göstermektedir. Görsellik ise diğer duyulara oranla %78 daha kolay algılanmaktadır. Sarı ambalaj tercihi bu yüzden önemlidir. Zira bu renk müşterilerin markaya odaklanma oranını ve ilgisini artıran önemli bir unsurdur. Ayrıca bu durum tüketicinin satın alma sürecini de hızlandırmaktadır.

Dipnot:

Ürünün içeriği, kullanımı, özellikleri sarı ambalaj tercih edildiğinde ekstra bir meraka sebep verir. Fakat kültürel farklılıklar nedeniyle sarı tonlarının yüzlerce anlamı olduğu da unutulmamalıdır. O nedenle lokal (yerel/bölgesel) bazda yapılan ya da yapılacak olan pazarlama veya markalama çalışmalarında veya kampanyalarda sarı renk kullanmadan evvel markanın iyi bir araştırma yapması önemlidir.

Tek Renk Kullanımda Sarı Renk

Açık Sarı

Hedef kitlenin; ürün ve hizmetlerinizden memnun kalması, ürün ve hizmetlerin kalitesi kadar kampanyada kullanılan rengin tonuyla da alakalıdır. Yani kullanılacak olan rengin tonlaması da en az renk kadar önemlidir. Zira tonlamadaki fark müşterilerin duygularına etki eder. Kurumsal veya hizmet alanlarında, açık sarı tonlarının kullanılması çalışanların heves ve motivasyonunu arttırır. Bu sayede hedeflenen performansa daha hızlı ve kolay yoldan ulaşılır. Ayrıca açık sarı; üreticilere, aracı kurumlara ve nihayetinde tüketicilere yansıtılan tutum ve davranışların daha anlaşılır olmasını sağlar.

Parlak Sarı

Risk almaktan çekinmeyen güçlü markaların rengidir. Zira parlak sarı, tüketici algısında inovasyon etkisi oluşturur. Ürüne farkındalık sağlar. Bilindiği üzere hedef kitlenin kişisel deneyimi, karakteristik özellikleri, kültür düzeyi, ekonomik durumu ve diğer etkenleri dikkate alınarak geliştirilen ürün ve hizmetler yahut kampanyalar tüketiciler tarafından daha çok içselleştirilir. Pazarlama sektöründe ise parlak sarı; enerjik, canlı, samimi bir ortam sunar. Akademik, bilişim, endüstri, sanayi kapsamındaki sektörler; dönüştüğünü, geliştiğini, değiştiğini vurgulamak için ambalaj, kampanya veya kurumsal renklerinde bu tonu kullanmalıdır. Bu arada açıklayıcı metinlerde kullanılan sarı renk hedefin dikkatini çekmekte etkilidir. Özetle parlak sarı; ilham verici fikirler yaratır.

Altın Sarısı

Bu rengin logo ve ambalajda bulunması, hedef kitlede konfor hissi oluşturur. Gıda ürünlerinde kullanıldığında ürünün; besleyici ve lezzetli olduğunu vurgular. Misafirperver algısı yaratmak isteyen hizmet kuruluşlarınca ve mekanlarda da sıkça kullanılır. Bu da müşteriyi işletmeye çekmek için en ideal rengin altın sarısı olduğunu göstermektedir.

Kehribar

Doğal taştan gelen bu renk anlam itibariyle mücevheratı simgeler. Bu nedenle kültürel farklıkların olumsuzluklarını ortadan kaldıran global bir renktir. Bu tonda çok kültürlülük ön planda olduğu için kehribar rengi kullanılarak geniş bir müşteri kitlesinin ilgisini çekmek olasıdır. Markaya, gerekli yetkinliklere sahip yani olgun imajı verir. Ayrıca geçicilik anlamı taşır. Örneğin yemek şirketleri “ye ve git” psikolojisi uyandırmak için bu rengi sıkça kullanırlar. Taksilerin rengini düşündüğümüzde de aynı neden karşımıza çıkar.

Metalik Altın Sarısı

Mal ve/veya hizmetin sağlayacağı faydanın yanında; prestiji yüksek, gösterişli ve lüks algısı tüketicilere metalik altın sarısıyla aktarılır. Ortaklar, paydaşlar, çalışanlar ve müşteriler bu tonu tercih eden işletmelerle ilgili değerlendirme yaptıklarında marka değerini yüksek ve kaliteli olarak nitelendirir. Etiketleme, ambalaj ve markalama çalışmalarında kullanılır ise gelir düzeyi yüksek müşteri kitlesine hitap eder. Bu sayede markanın satışları daha doğrusu kar payı artar.

Çoklu Renk Kullanımda Sarı

Sarı renk siyah veya mor ile kombin edildiğinde iddialı bir adım atılmış olur. Çekicilik anlamı taşıyan sarının; güçlü siyah ile birleşmesi, markanızın tanınırlığını arttırır. Bu da marka algısını güçlendirir. Sarının mor ile birleşimi ise dengeli bir bütünlük oluşturur ve gözü yormaz.

Sarıyı çevreleyen diğer renklerle uyumsuzluk söz konusu olduğunda sarı rengin çoklu kullanımından geçicilik, süreksizlik, hafife alma, mantıksızlık ve korkaklık gibi negatif özellikler ortaya çıkar.

Çoklu Renk Kullanımında Sarı Renk

Logosunda Sarı Renk Kullanan Markalar

Branding Türkiye Sarısı

Yukarıda logosunda sarı renk kullanan markaları listelemeye çalıştık. Elbette logosunda sarı rengi kullanan yüzlerce hatta binlerce marka var. Burada önemli olan bir markanın renk vurgusu yaptığı kampanyalar kurgulayıp kurgulamadığıdır.

Branding Türkiye Kurumsal Logo

Örneğin Branding Türkiye, kurumsal rengi olan sarıyı vurgularken Branding Türkiye Sarısışeklinde yani renk bazında bir söylem geliştirerek hem marka algısını hem de kurumsallığını güçlendirmiştir. Bu da sarı rengin bu renk kodunun, Branding Türkiye ile özdeşleşmesine neden olmuştur.

     Kaynakça

  • Dr. Hatice Eminoğlu – Türkçede Renkler Sözlüğü
  • Renk Danışmanı Oya Komar
  • Renk Uzmanı – Leatrice Eiseman
  • Dergipark.gov.tr
Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.