Pazarlama Ve Renkler: Pembe Etkisi

Pazarlama Ve Renkler temalı yazı dizisi devam ediyor. Bu defa rengimiz pembe. Bu makalede pembe rengin anlamı, pembe logolu markalar, tek renk kullanımında pembe, çoklu renk kullanımında pembe başta olmak üzere pembe renge dair tüm detayları aktardık! İşte; pazarlama ve markalaşmada pembe etkisi…
Evet, Branding Türkiye‘nin Pazarlama Ve Renkler konulu yazı dizisinin bu bölümünde pembe renk var. O halde hiç vakit kaybetmeden detayları aktaracak olduğumuz makaleye, Pazarlama Ve Renkler: Pembe Etkisi diyerek başlayalım.
Feminen bir algı oluşturan pembe, sakinleştirici özelliğiyle ön plana çıkar. Duygusallığın ve saflığın simgesidir. Değişmeyen ve koşulsuz / şartsız sevginin ve aşkın rengidir. Kırmızı ve beyaz ile oluşan pembe hem kırmızı kadar canlı hem de beyaz kadar hassas bir özellik barındırır. İkili ilişkilerde pembe renk taraflar arası güven bağını güçlendirir ve bu ilişkinin sürdürülebilir olması için zemin hazırlar.
Gün ışığı alan bir ofiste pembenin uygun tonlarını kullanarak mekana ferahlık vermek mümkündür. Diğer yandan, pembe renk için; şık ve sofistike bir ortam için en ideal renktir demek yanlış olmaz. Enerjiyi yükseltmesi nedeniyle ve masumiyeti anımsatması açısından çocuk odalarında da pembe renk çokça tercih edilir.
Tekstil ürünlerinde ise yumuşaklık hissi vermesi sebebiyle özellikle bebek kıyafetlerinde pembe renk sıkça karşımıza çıkar. Diğer koratif ürünlerde ise kırılganlık hissi verir. Pembe renk aynı zamanda şıklığı ve zarafeti simgeler. Kısacası pembe renk, kadınsı bir dokunuşu simgelediği gibi zarafeti de anımsatır. Ayrıca iyi niyetliliği vurgular. Bu nedenle kişiler arası iletişimde olduğu kadar kurum içi ve kurum dışı iletişimde de pembenin uygun tonları kullanıldığında maksimum verimlilik sağlanabilir.
Canlılığı ön plana çıkaran renktir. Potansiyel iş gücünün enerjisini daha da yükseltir. Eğer ki personelin yerinde sayması istenmiyor ve atak olması bekleniyor ise bu rengin yer aldığı objeler mutlaka o mekanda kullanılmalıdır. Feminen bir tondur. Kadınlığı çağrıştırır. Bu sebeple kadınların tercihini etkileyecek giyim, tekstil, dekoratif alanlarda daha da ilgi görür.
Zihni dinlendirir. Personelin gün içindeki iş stresin hafifletir. Bu rengin kullanıldığı mekan ve objeler sayesinde gerek personelin gerekse müşterinin daha sabırlı olduğu gözlemlenmiştir. Bu renk kullanıldığında; hem müşteri-personel iletişimi hem de ast-üst iletişimi sorunsuz bir şekilde gerçekleşir.
Bireylerde öz güveni arttırıcı bir etkisi vardır. Markaların ise hedeflerine yönelmesini temsil eder. Ayrıca markanın yöneldiği alanda ilerlediğini de ifade eden bir tondur. Buna ek olarak koyu pembeler fantezi ve tutkunun rengidir.
Cildin parlaklığını ön plana çıkarır. Kozmetik ürün ambalajlarında parlaklık, canlılık gibi çağrışımları uyandırmak için genellikle pembenin bu tonu tercih edilir. Bebek tekstil ürünlerinde ise hassasiyet ve yumuşaklık hissi verdiği için tercih sebebidir.
Kıyafet ve takılarda tercih edilirse bireylerin beğeni duygularını tatmin eder. Stresten uzaklaştırır. İç huzuru dengelemesinin yanında mercan rengi, enerji kaynağıdır. Ofiste kullanılması mekanı geniş ve ferah gösterir. İş yerine mercan renk kullanılması küçük dokunuşlar ile şıklık oluşturmayı sağlar.
Dekoratif amaçlı ürünlere kırılganlık hissi verir. Ev, ofis ve dış mekanda kullanılması o mekana farklılık katar. Ayrıca gül rengi; mekana ekstra bir hoş görünüm ve ferahlık sunar. Zarafeti simgelemesi açısından kadınları hedeflemiş olan markaların kampanyalarında ve/veya ambalajlarında genellikle bu ton tercih edilir. Gül rengi aynı zamanda romantizmi çağrıştırır.
Renk birliktelikleri uyumlu olmadığı durumlarda bazı olumsuzlar yaşanabilir. Mesela çoklu renk kullanımında pembenin uyumsuz kullanımı, karar alma sürecinde duyguların karışmasına sebep olur. Diğer bir ifadeyle duygu değişimlerini tetikler.
Bu da hedef kitlenin markanıza karşı ani karar değişikliğine neden olur. Tutundurma çalışmalarını negatif etkiler. Pembe; doğru renk kombini ile kişinin özgüvenini yükseltirken uyumsuz renklerle bir araya geldiğinde tam tersi bir etki oluşturarak kişinin / kurumun çekingen ve pasif bir yapıya bürünmesine neden olur.
Kullanıcıya / hedef kitleye “Zarafet”, “Masumiyet”, “Sürdürülebilirlik”, “Ferahlık”, “Samimiyet” mesajı veren Pembe, genellikle yiyecek firmaları ile iç giyim sektörü, hedef kitlesi kadınlar ve çocuklar olan firmalar kullanıyor olsa da aslında her sektörden markalar pembe rengi kurumsal kimliğinde veya kampanyasında kullanabilmektedir.
İşte pembe rengi kullanan markalardan bazıları;
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Asla spam yapmayacağız.