Branding Türkiye’de yeni bir yazı dizisi başlatıyoruz. Bu sefer odağımızda renkler var. Bu yazı dizisine “Pazarlama Ve Renkler” adını verdik. İlk rengimiz ise kırmızı. İşte, tüm detaylarıyla “Pazarlama Ve Renkler: Kırmızı Etkisi”

Bilindiği üzere renklerin insan psikolojisi üzerinde önemli etkileri var. Dolayısıyla renklerin reklam, pazarlama, iletişim ve medya kampanyalarında kullanımında da bu detay göz önünde tutuluyor. Kısacası bir markanın kurumsallaşma  ve markalaşma sürecinde renklerin büyük etkisi vardır.

Pazarlama Ve Renkler: Kırmızı Etkisi

Kırmızı; enerjiyi harekete geçiren, samimiyeti sağlayan, gücü simgeleyen ve iştah açıcı bir etkiye sahiptir. Markalar dikkatleri üstüne çekmek istediklerinde tereddütsüz kırmızıyı kullanırlar. Kırmızının bir özelliği de kullanıldığında o objeyi, markayı, işletmeyi, logoyu, tabelayı ön plana çıkarmasıdır. Kırmızı rengin böyle dikkat çekici diğer bir ifadeyle karizmatik bir etkisi vardır.

Kırmızı ayrıca kan basıncını arttırıcı ve enerji veren özelliklere de sahiptir. Hatta çocuk eşyalarında kullanıldığında çocukların aşırı hiperaktif olmasına neden olabilir. Gül kurusu ve bordo tonları ise çocukları eğlenceye davet etmesinin yanında sevgi hissi uyandırır. Ayrıca psikolojide ruh halini dengelerken bir yandan da tedavi edici özelliği vardır.

Kırmızı, cesaretin de simgesidir. Başkaldırının ve devrimin rengidir. Örneğin Rus , Çin ve Fransız Devrimleri’nde ön saflarda kırmızı renkte bayraklar, flamalar görülür. Türk Bayrağı‘nın renginin kırmızı olması da ülke olarak baskıyı kabul etmediğimiz anlamına geldiği gibi özgürlüğü de simgeler. Ayrıca bayraktaki kırmızı renk toplumdaki coşkuyu diri tutar. Bu nedenle kırmızı, Türk insanı tarafından içselleştirilen, gönül bağı yüksek bir renktir.

Pazarlamada Kırmızı Rengin Anlamı

Şimdi biraz da marka – pazarlama odağında kırmızıya değineceğim. Öncelikle kırmızı, “sektörde en büyük benim” diyebilen lider markaların rengidir. Bunu uygulamak içinse stratejik davranmanın yanında uzun vadeli sektör analizleri gerekir. Kısacası bir karar sürecine ihtiyaç vardır.

Çekici, tahrik edici ve uyarıcı etkisi olan kırmızı her şeyden öte tutkuyu simgeleyen bir renktir. Kırmızı; ateşi ve kanı çağrıştırmanın yanında aşkın ve arzunun sembolüdür. Global markaların ve Türkiye’ deki şirketlerin logoları incelendiğinde en çok tercih edilen renkler arasında kırmızının olduğu görülür. ,

Bu renk her ne kadar aşırı pozitifliği içerse de uzun süre maruz kalındığında tam tersi etki yapabilmektedir. Bir süre sonra kırmızı; yorgunluk, nefes sıkışması, kan basıncını düşürmesi ve kalp çarpıntısı gibi etkilere neden olabilmektedir. Kısacası kırmızı bir yandan  da insanların gergin olmasına neden olan negatif bir etkiye de sahiptir.

Kırmızı; uyarıcı ve tehlikeyi anımsatan  renk olarak da karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca kırmızının dış dünyaya yönelik harekete geçirici etkisi vardır. Dolayısıyla bu renk kişiyi, dışa dönük, enerjik ve harekete geçiren bir psikolojiye hazırlar. Bu rengin detaylarında inanç ve mutluluk gibi duygular da yer alır. Diğer bir ifadeyle kırmızı; güç, cesaret ve onaylama anlamalarına da gelir.

Kırmızı Rengin Anlamı

Kırmızı iştah açıcı özelliğe sahiptir . Yiyecek sektöründeki pek çok firma bu sebeple logolarında kırmızı renge yer vermektedir.

Albenisi yüksek olan kırmızının fast-food sektöründeki şirketler tarafından çokça tercih edildiği bilinmektedir. Örneğin Coca Cola, Pizza Hut, MC Donald’s, Burger King’in logolarını incelediğimizde bu durum  karşımıza  çıkmaktadır. Genellikle yiyecek sektöründeki firmaların logolarında kullanılan bir renk gibi görülse de kırmızı sektör fark etmeksizin tercih edilir. İçecek, otomotiv ve banka gibi birçok sektörde genel olarak kırmızı kullanılmaktadır.

Günümüzde işletmeler tarafından müşteri odaklı pazarlama anlayışı benimseniyor. Müşterilerle yakın, sıcak, onu anlayan bir pazarlama politikası izlemek için kırmızı akıllıca bir tercihtir. Bu anlamda kırmızıda, diğer renklerde bulunmayan enerji ve güç vardır diyebiliriz.

Kırmızı renk, barındırdığı dinamizm sayesinde raflarda da dikkat çekmeyi başarmaktadır. Az önce belirttiğim gibi farklı sektörlerden kırmızıyı logosunda kullanan birçok marka mevcuttur. Şimdi bu markalardan bazılarını yazacağım ve kısaca renk – marka ilişkisini anlatmaya çalışacağım.

Kırmızı Logolu Markalar

McDonald’s

Yiyecek sektöründeki şirketler kırmızının iştah açıcı özelliğinden faydalanmak için bu rengi hem logolarında hem de kurumsal kimliklerinde ve reklam kampanyalarında kullanmaktadırlar. Renklerin tüketimdeki etkisini göz önüne aldığımızda fast food markalarının logolarında kırmızı sıkça kullanılmasını doğal karşılayabiliriz. McDonald’s dünyanın en meşhur ve kampanya odaklı fast-food markalarından biri olarak gerek logosunda detaylarda gerekse kampanyalarında kırmızıyı tercih eden markalardandır.

Pizza Hut

Kırmızıyı logosunda kullanan yiyecek şirketlerine bir örnek de pizza sektöründen gelsin. Pizza Hut, logosunu oluşturulduğu ilk yıllarda siyah, sarı, beyaz, kırmızı gibi farklı renklere yer verirken şimdilerde kırmızıyı biraz daha ağırlıklı kullanmaya başladı. Renklerin pazarlamadaki etkisi arttıkça markaların stratejilerine renk faktörünü de dahil edeceği tahmin ediliyor.

Red Bull

Kırmızının enerji sağlayıcı bir etkisinin olduğunu makalenin satır aralarında belirtmiştim. Enerji içeceği sektöründeki Red Bull, kırmızının durağan haldeki enerjiyi harekete geçirme etkisi nedeniyle logosunda bu renge yer vermiştir. “Red Bull kanatlandırır” sloganı zaten başlı başına hareket ve enerji taşıyor. Dolayısıyla Red Bull’un kırmızıyı reklam – pazarlama kampanyasında kullanmaması düşünülemezdi.

TAMEK

İçecek ve gıda sektöründen Tamek, logosunda yer verdiği yeşil renk sayesinde ürünlerinin doğallığını belirtirken kırmızı renk sayesinde ise bu doğallığı tüketime yönlendirmek istemiştir. Bu sayede marka kimliğini akılda kalıcı hale getirmiş ve öne çıkmayı başarmış bir markadır.

ETİ

Gıda sektöründen olan ETİ,  bilindiği üzere logosunda kırmızı renk kullanmaktadır. Marka, “Mutluluk denince akla hemen onun adı gelir Eti Eti Eti” sloganıyla kuşkusuz  yıllarca dilimizde yer edindi. Fakat Eti’yi hatırlanabilir yapan sadece bu jenerik değil aynı zamanda logosunda ve kampanyalarında kullandığı kırmızı renktir. Kırmızı rengin mutluluk verici özelliği, ETİ’nin jeneriğini destekler niteliktedir.

Haber Türk

Her sektörde dikkatleri üstüne çekmek isteyen şirketler logosunda kırmızı rengi kullanır. Bu ister yiyecek sektörü olsun ister medya sektörü. Kırmızı rengin alternatif bir sektördeki marka tarafından kullanımına yönelik en güzel örnek; TV, gazete ve internet haberciliği sektöründe faaliyet gösteren Haber Türk’tür. Zira Haber Türk, logosunda kırmızı kullanmaktadır.

Elbette ki kırmızıyı birçok sektörden birçok marka kullanmaktadır. Kırmızı logolu firmalardan ilk akla gelenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • YouTube
  • Canon
  • Netflix
  • Lego
  • CNN
  • H&M,
  • Adobe
  • Puma
  • KFC
  • Coca Cola
  • HSBC
  • Lays
  • Pinterest
  • Toshiba

Bu arada benim unuttuğum ama listede olması gereken kırmızı logolu markalar varsa, aklınıza gelenleri lütfen yorumda belirtin. Bu sayede makaleyi güncellememiz mümkün olacaktır.

Şirketlerin en önemli bileşenlerinden olan logo, renklerin dilinin iyi kullanılmasıyla markaya büyük değer katabilmektedir. Ayrıca logo sayesinde marka; tüketiciye anlatmak istediğini daha kolay anlatılabilmektedir.

Logoda öncelikle şeklin sonrasında ise rengin belirlenmesi gerekir. Öte yandan logoda insanlara duygusal olarak etki bırakmak en önemli amaçtır.

Dalga boyu en yüksek ana renk olan kırmızı, diğer renklere kıyasla en parlak ve dikkat çekici özelliğe sahiptir. Bu sebeple çok sayıda markanın renk tercihi kırmızı olmuştur.

Sonuç Olarak; Kırmızı Etkisi

Branding Türkiye’deki Pazarlama Ve Renkler yazı dizisinde ilk konu “kırmızı etkisi”ydi. Ana hatlarıyla kırmızının özelliklerini, pazarlamadaki etkisini ve kırmızıyı kullanan markaları verdik. Yazı dizimizde sıradaki renk Mavi olacak.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.