Pazarlama Ve Renkler temalı yazı dizisi devam ediyor. Bu defa rengimiz beyaz. Bu makalede beyazın anlamı, beyaz rengi kullanan markalar, tek renk kullanımında beyaz başta olmak üzere beyaz renge dair tüm detayları aktardık! İşte; pazarlama ve markalaşmada beyaz etkisi…
Evet, Branding Türkiye‘nin Pazarlama Ve Renkler konulu yazı dizisinin bu bölümünde beyaz etkisi var. O halde Pazarlama Ve Renkler: Beyaz Etkisi diyerek başlayalım.
Pazarlama Ve Renkler: Beyaz Etkisi
Beyaz renk; saflık, aydınlık ve temizlik gibi geniş ve derinliği olan anlamlar barındırır. Başlangıçları destekler. Göze hoş görünür. Uygun tonlamalar kullanılarak yapılan afiş, web sitesi, reklam ve diğer pazarlama araçlarında beyaz renk kullanıldığında istenilen içerik hedef kitleye ulaşır.
Beyaz rengin insana güven veren, başlangıçları destekleyen, algısı yüksek ve güçlü etkileri vardır. Mutluluk gibi pozitif bir özelliğe sahiptir. Ayrıca insan gözünün en rahat görebildiği renktir. Logoda kullanılan beyaz renk, markanın vizyonunu ve misyonunu ifade eder ve istikrarını koruyarak ilerlediğini gösterir. Diğer bir ifadeyle beyaz renk sürdürülebilirlik algısı verir. Beyaz kullanan markaların, deyim yerindeyse ömrü uzun olur.
Beyaz Rengin Anlamı
Beyaz renk aynı zamanda müşterilerin ziyaret etme isteğini sürdürmesi açısından da önemlidir. Bu durum tüketicinin firmaya olan bağlılığını ve sadakatini güçlendirir. Diğer yandan beyaz renk, hedef kitlenin olumsuz tepkilerini hafifleterek insanların her koşulda hoşgörülü olmasını sağlar.
Ortamı aydınlatır… Böylece hem müşteri hem de personel iş yerinde bunalmadan vakit geçirmiş olur. Örneğin koyu renk tonlarının hakim olduğu bir mekanda (mağaza) ve/veya sanal ortamda (web site, blog, sosyal ağ vb.) uzun süre kalınmıyor. İşte, insanların markanızla etkileşimini sürdürmek için beyaz tonlarının kullanılması bu yüzden yerinde bir karar olacaktır..
Bu arada beyaz renk, ortamın sükunetini artırarak bireyleri sakinleştirir. İnsanların masumluğunu korur. Öte yandan beyaz renk umut kaynağıdır.
Eğer iş yerinizde çalışanlar arası değişiklikler düşünüyorsanız bu geçiş döneminde ofiste beyazı kullanmayı ihmal etmeyin. Böylece personelin duygularına hitap ederek, çalışanların hedeflerini işletmeye yöneltmesini sağlarsınız. Bu arada beyaz renk hedef kitlenin mağazayı daha çok ve sık ziyaret etmesini sağlar. O yüzden mağaza konseptinde beyaz rengi tercih etmeniz müşteri sirkülasyonu için ideal olacaktır.
Tek Renk Kullanımında Beyaz Etkisi
Krem Rengi (Sarı Dokunuşlu Kırık Beyaz)
Temizlik algısı oluşturur. Böylece müşterinin ilgisi çekilir. Bu ton aynı zamanda satın alınan hizmet veya mala asalet kazandırır. Diğer bir ifadeyle krem rengi; ürün ya da hizmetin fiyatını artı yönünde etkiler. Dinlendirici etkisi vardır. Ferahlık sağlamasının yanında mekana şıklık katar. Personel isteyerek veya istemeyerek kıyafetine özen gösterir. Dolayısıyla beyazın bu tonu insana titizlik hissi verir. Yoğun iş temposundaki personelin yorgunluğunu gidermek için ortamda bu ton kullanılmalıdır.
Cosmic Latte (Turuncu Dokunuşlu Beyaz)
Saflık etkisi oluşturur. Kullanılacak ambalaj ve logo tercihinde ürünün doğal yapısını ön plana çıkarır. Gezegenlerin tümünü simgeleyen bu renk ile aynı zamanda personel birlikteliği ve bütünlüğü sağlanır. Ekip ruhunu oluşturmak ya da korumak için bu ton tercih edilmelidir.
Fildişi Rengi (Sarı Dokunuşlu Beyaz)
Pahalı ürün algısı yaratır. Böylece marka, lüks kesim tarafından önemsenir, değer kazanır. Dijital Markalaşma Uzmanı Mürsel Ferhat Sağlam tarafından bu tonun lüks marka yönetimi faaliyetlerinde kullanılması tavsiye edilmekte. Bu arada ürün ambalajında kullanıldığında bu renk ürünün temizlik özelliğini ön plana çıkarır. O yüzden kişisel bakım ürünlerinde fildişi rengi tercih edilir. Öte yandan bir mekanda kullanılan fildişi rengi ortamı temiz göstermesinin yanında geniş alan algısına da sebep olur.
Manolya Rengi
Nötr bir ton olarak karşımıza çıkan bu rengin zerafet algısı yüksektir. Bu arada ambalajda kullanıldığında o ürünün bakım sağlayacak etkisi vurgulanmış olur. İnsan ilişkilerin de rahatsızlık duyulan davranışların etkisini düşürür. O yüzden manolya rengi iletişime olumlu olarak etki eder.
Parlak Beyaz
Beyaz rengin etkilerini en fazla taşıyan tondur. Parlak beyaz ile müşteriye yüksek oranda konfor ve temizlik hissi verilir. Parlak beyazın, rakipler tarafından algılanması da kolaydır. Dolayısıyla bu rengin rekabete olumlu manada etkisi vardır.
Çoklu Renk Kullanımında Beyaz Etkisi
Renklerin kültüre, yaşam tarzına hatta kişiye göre farklı algılandığını biliyoruz. Ancak beyaz renk hemen hemen dünyanın her yerinde barışın ve başlangıcın simgesidir. Fakat Asya, Çin ve İtalya kültürlerinde beyaz renk; ölüm, yas, cenaze gibi durumlarda da tercih edilen bir renktir.
Renk kullanımında öncelikle karşı tarafa ne yansıtılmak isteniyor bunun belirlenmesi gerekli. Sonrasında içerik, görsel, mekan ve kıyafetlerle ve bunlarda kullanılan renkler aracılığıyla duygu karmaşası ortadan kaldırılarak istenen mesaj verilir. Diğer bir ifadeyle renkler aracılığıyla algı yönetimi yapılır. Buna göre; eğer mal veya hizmetin müşteriye mutluluk vermesi isteniyorsa beyaz rengin tonları ve beyazın dahil olduğu kombinasyonlar uygulanmalıdır. Aksi taktirde global çapta markalaşmak mümkün olmayacaktır.
Saflığın, temizliğin yanında uyumsuz kombinasyonlarda soğukluk hissi veren beyaz rengin insan üzerindeki etkilerinden biri de yorgunluk hissidir. Ancak bu hissin oluşması için beyaza uzun süre maruz kalmak gerekir.
Kaynakça
- Farklı Kültürlerde Renklerin Anlamları- Vural ÇEKİNMEZ (İGEME Şube Müdür)
- Oya Komar | Renk Danışmanı ve Eğitmeni
- http://www.wikiwand.com
- http://www.milliyet.com.tr
- https://www.filliboya.com
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.