Tarihte bir ilk gerçekleşti! Elon Musk’ın girişimi olan Neuralink ilk kez bir insanın beynine çip yerleştirdi!

2016 yılında Elon Musk tarafından nörolojik hastalıkları olan bireylerin iletişim kurmasına yardımcı olmak için kurulan bir beyin – arayüz nanoteknoloji girişimi olan Neuralink, önemli bir adım attı. İnsanlar üzerinde gerçekleştirilen deneysel çalışma, kamuoyunda ve bilim dünyasında büyük ilgi uyandırdı.

Neuralink İlk Kez Bir İnsanın Beynine Çip Yerleştirdi

Elon Musk bir süredir hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle devam eden Neuralink’te bir ilki gerçekleştirdiklerini duyurdu. Geçtiğimiz günlerde X’te (Twitter) yaptığı paylaşımla konuya ilişkin açıklamada bulunan Musk; “Dün ilk defa bir insana Neuralink implantı takıldı ve (o insan) şu anda iyileşiyor. İlk sonuçlar umut verici nöron aktivasyon tespiti gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Neuralink İnsan Beynine Çip

Neuralink, beyne implante edilebilen çipini ilk kez duyurduğundan bu yana farklı tartışmaların odağında kalırken bir yandan da deneylerine devam etti. Telepathy olarak adlandırılan ürünle ilgili önce maymunlar üzerinde deneyler yapılmış ve bu deneylerde başarılı sonuçlara ulaşılmıştı. İnsanlar üzerindeki denemelere başlamak içinse ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) (Food and Drug Administration) onayı gerekiyordu. Nihayet 2023 yılının Mayıs ayında FDA, insanlı deneyler için onay verdi. Sonrasında konuyla ilgili Neuralink’ten şu açıklama geldi;

“İnsanlar üzerinde ilk klinik çalışmamızı başlatmak için FDA’den onay aldığımızı paylaşmaktan heyecan duyuyoruz. Bu, Neuralink ekibinin FDA ile yakın iş birliği içinde yürüttüğü inanılmaz bir çalışmanın sonucu ve bir gün teknolojimizin birçok insana yardımcı olmasını sağlayacak önemli bir ilk adımı temsil ediyor. Klinik çalışmamız için işe alımlar henüz başlamadı. Bu konuda daha fazla bilgiyi yakında duyuracağız.”

Telepathy Bazı Sorunları Beraberinde Getiriyor

İnsanların bilgisayarları düşünce aracılığıyla kontrol edecek implant cihaz geliştirmenin yanı sıra insanların karmaşık nörolojik durumların üstesinden gelmesine yardımcı olmak amacıyla da kurulan Neuralink tarafından yapılan çalışmalar, heyecan verici görünse de; cihazın lityum pili içermesi, implant kablolarının beyin içerisinde yer değiştirme olasılığı ve cihazın beyin dokusuna zarar vermeden güvenli bir şekilde çıkarılmasındaki zorluk gibi sorunlar da söz konusu… Deneyin başarıyla sonuçlanması yapılacak çalışmalarla ilgili umut verse de Telepathy, henüz yolun çok başında. Her şeye rağmen Telepathy’nin hayatımıza girmiş olması daha birkaç yıl önce ütopik gelen bir girişimin aslında o kadar da imkansız olmadığını göstermesi açısından önemli.


CHATGPT NEDİR?

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.