Nasıl Bir Yönetici Olmamalıyız?

“Yöneticilik nedir?”, “Nasıl iyi bir yönetici olunur?”, “Yönetici ve lider arasındaki farklar nelerdir?” gibi sorularla akademik dünyada ve kurumsal hayatta sürekli karşılaşıyoruz. Akademik makalelere, rekabetçi iş dünyasına ve her biri kendi alanının profesyoneli olan birbirinden tecrübeli otorite isimlerin yer aldığı dergilere baktığımızda sıklıkla karşımıza çıkan bir kavram daha doğrusu bir soru olan “Nasıl bir yönetici olmalıyız?”ı biraz farklılaştırıp “Nasıl bir yönetici olmamalıyız?” haline getirerek iyi yöneticiye dair merak edilenleri yanıtlayacağız.
Lisans eğitimime yeni başladığım dönemde bir hocam vardı. Dersimizin girişini yaparken söylediği ilk şey “Evet gençler bugünkü dersimizde halkla ilişkiler ve tanıtım NE DEĞİLDİR?konusunu konuşacağız.” olmuştu. Ve bize akademik alanımızla ilgili ilk olarak herkesin kafasında farklı tanımlamalara sahip olan “Hakla İlişkiler ve Tanıtım” mesleğinin neleri KAPSAMADIĞI konusunda bilgi vermişti. Bunun önemini ve detaylarını meslek hayatıma başlamadan önce anlamış ve öğrenmiş olduğum için şanslıydım. Çünkü bu farkındalığın, mesleğimi icra ederken bana ve çevreme çok fazla olumlu katkısı oldu.
Paylaşmış olduğum bu küçük anekdot aslında, iş dünyasının en önemli sorunsalı olan “Nasıl bir yönetici OLUNMAMALI?” sorusuna da yanıt veriyor. Bu arada kurumsal her yapıda çoktan seçmeli departmanlar ve bu departmanların başları yani “müdürleri” bulunmaktadır. Çoğu kurumsal organizasyonda “müdür” tanımlaması yerine “koordinatör, direktör” gibi unvanları da görebilmek mümkün. Bu durum, kurumsal yapının ne kadar öğrenen organizasyon olmasıyla da yakından ilişkilidir. Öte yandan bu departmanların yönetiminde müdürlere ciddi sorumluluklar düşmektedir. Şu bir gerçek ki bir departmanın tamamından sorumlu olmak kolay değildir. Çünkü olumlu olan donelerinizi koruyabilmeniz için öncelikle olumsuz donelerinizin neler olduğunu bilmek durumundasınız. Tüm bunların akabinde yine başa dönelim ve tekrar soralım; “Nasıl bir yönetici olmamalıyız?”
Tüm bu açıklamaların akabinde “iyi yönetici”nin özelliklerini “nasıl bir yönetici olmamalıyız?” sorusu odağında maddeler halinde sıralayalım.
Nasıl bir yönetici OLUNMAMALI üzerine oldukça detaylı denebilecek bir şekilde bilgi aktarımı yaptık. Dilerim herkes için faydalı bir içerik olmuştur. Profesyonel hayatta herkese sonsuz ve sorunsuz başarılar.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Asla spam yapmayacağız.