Günümüzde işletmeler hedef kitleye ulaşmak için birçok pazarlama türünü kullanmaktadır. Pazarlama türleri arasında son yıllarda Moda Pazarlaması (Fashion Marketing) trend durumundadır. Bu makalede ise moda pazarlaması nedir? sorusuna yanıt vereceğiz.
Pazarlama, üretilen ve satıma hazır hale getirilen mal ve hizmetlerin doğru kanalları kullanarak son kullanıcıya ulaştırılması işlemidir. Günümüzde ise pazarlama daha kategorisel ilerlemektedir. Son zamanlarda en popüler alansa moda pazarlaması (fashion marketing) olarak bilinen alandır. Peki moda pazarlaması nedir? Nasıl yapılır?
Moda Pazarlaması Nedir?
Moda pazarlaması veya moda pazarlama yönetimi, moda markalarının ve/veya ürünlerinin (mal – hizmet) potansiyel müşterilere uygulanması sürecidir. Diğer her tür pazarlama faaliyeti gibi moda pazarlamasında da öncelikli olarak; farklı hedef kitlelerin tercihlerini iyi bir şekilde araştırmak / analiz etmek gerekir. Daha sonra ise hedef kitlenin bu ürünlere satın alma davranışı göstermesini sağlamak için çalışılmalıdır.
Moda pazarlaması ve yönetimi, moda endüstrisinin hızlı temposu nedeniyle oldukça dinamiktir. Diğer endüstrilerde benzer pazarlama kampanyası belli bir süre uygulanabilse de moda endüstrisi pazarlama faaliyeti açısından çok kısa döngüler içinde hareket eder. Bu nedenle moda pazarlamacıları en yeni trendlere ayak uydurmak ve sürekli olarak en yeni ürünlerini tanıtmak için farklı ve kreatif yollar tasarlamak zorundadır.
∴
Şu bir gerçek ki, moda ile ilgili bilgiler çok hızlı yayılır. Diğer bir ifadeyle moda olgusu değişkenlik, dinamizm ve sürat barındırır. Böylesi bir alanda güncel kalmak için pazarlama faaliyetinde farklılık göstermek şarttır. Mesela; moda pazarlamacıları, hedef müşterileriyle birlikte uyum içinde olmalıdır. Ayrıca satış ve kar etmeyi hedeflemek için öncelikle doğru ve eksiksiz bilgilerle müşteriye ulaşmalıdır.
Moda Pazarlamacısı Ne Yapar?
Pazar araştırması ve medya planlamasının yanı sıra markalaşma, ürün teşhiri, reklam reklamı ve fotoğrafçılık, moda pazarlamasının bir parçasıdır. Dolayısıyla bütün bunlar moda pazarlamacısının görev kapsamına girer. Moda pazarlamacıları halkla ilişkilere de dahil olabilirler. Bir moda pazarlamacısının görevleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
Pazar Araştırması ve Analizi
Moda pazarlamacıları moda trendlerini ve moda ürünlerini satın alabilecek insanların yaşamları ve davranışları hakkında nitel ve nicel araştırmalar yapmalıdır. Zira moda tasarımı ve işiyle ilgili önemli kararlar almak için etkin bir pazar araştırması yapmak büyük önem taşır.
Marka Tasarım ve Geliştirme
Moda pazarlamacıları, markanın arkasındaki öyküyü kurgulamakla yükümlüdürler. Böylece müşteriler, markayla duygusal bir ilişki kurabilir ve markanın ürünlerinde kullandığı tasarımları kişiselleştirebilir. Öte yandan logoların ve amblemlerin, bir moda markasının yaşam tarzına uygun olarak kalması ve hedef müşterilerle kişisel bir bağlantı kurması gerekir. Tasarım odağındaki süreçleri kapsayan tüm bu aksiyonlar moda pazarlamacısının sorumlulukları arasındadır.
Reklam Kampanyalarının Yönetilmesi
Moda pazarlamacıları, hedef kitlenin ilgisini arttıracak dikkat çekici kreatif ve stratejik reklamlar oluşturmak için pazar araştırmasının yanı sıra reklam yaratıcılıklarını da kullanmak zorundadırlar. Ayrıca, reklamların planlanan dağıtımını belirlemek için medya planlamasını da yine moda pazarlamacıları yönetir. Bu süreç; gazeteler, dergiler, outdoor, televizyon, radyo, internet, sosyal medya, dijital mecra gibi geleneksel ve dijital tüm platformları içerir.
Fiyatlandırma ve Dağıtım
Fiyatlandırma ve dağıtım kararları da moda pazarlamasının görevinin önemli bir parçasıdır. Bu, ürünlerin perakende, toptan veya online dağıtım kanallarında nasıl satıldığını ya da satılacağını araştırmayı ve analiz etmeyi kapsadığı gibi kârları maksimize etmeyi amaçlayan hedefleri planlamayı, ürünlerin nereye, nasıl ve hangi fiyattan satılacağını planlamayı da kapsar.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.