Son zamanlarda gündemden düşmeyen Elon Musk için milyarderler bazı tavsiyelerde bulundu. İşte milyarder iş insanlarından Elon Musk için nasihatler.

Bu makalede Markalaşma Sürecinde Bilinmesi Gerekenler, Aplikasyon Pazarlama Ve Süreçleri, E-Ticarette Yüksek Cirolar İçin Müşteri Segmentasyonu gibi konulara biraz ara veriyoruz. Çünkü bu günlerde ündemi takip etmeyi biraz daha değer buluyorum.

Hatalardan Ders Çıkarmak

Serdar Kuzuoğlu’nun değerli yorumları ile 140 Journos’un Start-Up serisini izlediyseniz (Bölüm 1’di sanırım…) neden bahsettiğimi çok daha iyi anlayacaksınız. Çünkü bizlere artık bir fikirden çok daha fazlası gerekiyor. Yine geçtiğimiz haftalarda Buldumbuldum.com’un kapanışı bizlere ders mahiyetindeydi. Kendi hayatımızdan ders çıkaramıyor isek en azından bu vakaların analizini yaparak sebepleri bulmamız gerekiyor. Ben de Aslanoba Kapital’den hatırı sayılır miktarda yatırım alan bir proje nasıl birkaç yıl içerisinde dibi boylar diye kendi kendime düşünmedim değil. Ancak, isterseniz milyar dolar seviyelerinde yatırım alın hiç fark etmez. Önemli olan Start-Up fikrini yönetebilmek ve onu pazarlayabilmek.

Peki bu gerçekten isteniyor muydu? En kötü fikir bile düzgün yontulduğunda yönetilebilecek hale gelir düşüncesindeyim. Ve kabul edelim ki, hediyelik eşya ve enteresan malzemeleri pazarlama konusunda BuldumBuldum.com’un atladığı bir çok nokta, yaptığı bir çok hata mevcuttu.

Elon Musk Zor Günler Geçiriyor

Şimdi gelelim yazının başlığında bahsettiğimiz, Elon Musk’a nasihatler konusuna… Elon Musk, sanıyorum ki dünyada geçirdiği 47 yıl boyunca en zorlu sürecini şimdilerde yaşıyor. SEC (Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) tarafından Eylül ayında Elon Musk’a yapılan dolandırıcılık suçlamaları sonucunda Elon Musk hem 20 milyon dolarlık ceza ödemeye mecbur tutuldu hem de Tesla’daki başkanlık görevini bırakmak zorunda kaldı.

Ceza ve soruşturmanın sebebi ise; Musk’ın, Tesla’nın hisselerindeki düşüş için hissedarlara “Şirket hisselerini bir sene içerisinde geri toplayacak duruma geldik. Hisselerinizi üç katıyla geri alacağım!” gibi çok gereksiz bir açıklama yapmasıydı. (Bknz. Musk’ın paylaştığı tweetler.)

Anlayacağınız üzere Musk, borsa manipülasyonu yapmakla suçlanıyor. Bu da ABD’deki hissedarlarda “Tesla yok olacak” algısı yarattı. Ve bir çok kişi panik halinde hisselerini satmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda yaptığı bir konuşmasında Musk, 120 saatlik çalışma haftası içinde 47’nci doğum gününü tek başına ofiste geçirdiğini; arkadaşları ve ailesini boş vaktinden yoksun bıraktığını, uyku ile verdiği savaştan bir karşılık almamış olduğunu anlattı. Fakat tüm bunlara karşılık Eylül ayında, ünlü girişimci, rahatlamak için artık kendine zaman ayıracağını da sözlerine ekledi.

Elon Musk Tesla Patentlerini Paylaştı

Elon Musk, en son Komedyen Joe Rogan‘ın podcastine konuk iken esrar içerken görüldü. Ve bunun ardından tekrar bir yaygara koptu. Bu görüntüden sonra Musk’ın işine gereken önemi vermediği ve borsa peşinde koşan bir Start-Up sahibi olduğu yazıldı. Tüm bunlar geçtiğimiz ay oldu… Ancak bunların yanında ünlü Astrofizikçi Neil de Grasse Tyson, Musk ile ilgili bir açıklama yaptı. Tsyon, Musk’ın son dönemde içinde bulunduğu sıkıntılara da değinerek Elon Musk hakkında şunu söyledi:

“Bilim dünyası açısından Thomas Edison’dan beri sahip olduğumuz en iyi şey o.”

Milyarder İş İnsanlarından Elon Musk’a Tavsiyeler

Kısacası bu aralar ABD’de herkesin, Elon Musk’ın işinde kendini nasıl geliştirmesi gerektiğine dair bir fikri var gibi görünüyor. Şimdi milyarder iş insanlarından Elon Musk’a tavsiyeleri okuyalım.

Richard Brunson

Virgin Şirketler CEO’su Richard Brunson, Elon Musk’a şu tavsiyelerde bulundu;

“Belki de fikir alma sanatını öğrenmesi gerekiyor. Kendisi için zaman ayırmalı. Sağlığına ve ailesine tabii ki zaman ayırmak zorunda. O derecede harika bir yaratıcı insan daha az uyumamalı. Çevresindeki harika ekibi bulmalı ve  önemli gördüğü meselelere odaklanmalı. Kendi açımdan bu kadar keyifli ve uzun bir hayat yaşamamın sebebi, şirketimizi işletmek için harika insanlar bulmaktı. Onunla bunun hakkında da konuştum. Ama bence fikir alma sanatını daha iyi öğrenememek onun tek kusuru oldu. Halka açık hissedarlarla ve hisse değerleri ile ilgili tweet ya da bir şeyler paylaşmak zorunda değilsiniz. Bu oyunu yeterince açık ve şeffaf oynarsanız o zaman yaratıcı tarafınıza konsantre olabilirsiniz.”

Arianna Huffington

ABD’li Yazar ve Siyasi Karakter Arianna Huffington, “Elon Musk”a şu tavsiyelerde bulundu;

“Son zamanlarda inanılmaz zorluklarla karşı karşıya kaldı. Ama aynı zamanda, insan enerjisini kullanmanın vahşi, modası geçmiş, anti-bilimsel ve korkunç verimsiz bir yolunu gösteriyor. Bizi, kömür yakıtlı bir buhar motoruna mahkum bırakmasından korkuyorum. Böyle devam ederse hayalleri gerçekleşmeyecek. Tesla’nın geleceği, Elon’ın şaheserine bağlılığına göre şekillenecek. Uyanık kaldığı zamana göre değil. 120 saat haftalık çalışma süresi ile benzersiz yaratıcılığınızdan faydalanamaz aksine onları kaybedersiniz. Sadece boşuna güç harcarsınız. Bir beyin sadece dinlendiğinde çalışır. Hiç kimse, fizik yasalarını göz ardı ederek Mars’a ulaşmayı bekleyemez. Günlük yaşamlarımızda da bilimsel yasaları göz ardı ederek gitmek istediğimiz yere ulaşamayız. Elon kendine daha çok zaman ayırmalı ve sadece insanlığın geleceğini düşünmeli.”

Mark Cuban

ABD’li İş Adamı ve Yatırımcı, Dallas Mavericks Basketbol Takımı’nın Sahibi Mark Cuban, “Elon Musk”a şu tavsiyelerde bulundu;

“Şirketlerinden asla çıkmayacaklarını taahhüt ederek çok çalışan büyük girişimciler tüm sorumluluğu alabilecekleri ölçüde almak istiyorlar. Onlar benzersiz olmak isterler. Kamuya ve hissedarlara nasıl hitap ettikleri ile ilgili sorunlar tabii ki olacak. Bu şirketlerin neden bu kadar inovatif ve büyük olduklarının güzelliği. Hissedarlara şöyle düşünmelerini öneririm; Şirkete kendini adamış bir insanın olmasından dolayı Elon’a yardımcı olmanın ya da Tesla’nın bu kadar başarılı olmasına yardımcı olmanın benzersiz hafifliğini yaşıyorsun ve her şeyden önce insanlığın sana minnettar olduğunu bilmelisin.”

Durum, yukarıda örneğini verdiğimiz ve Türkiye’de kendine Start-Up diyen işletmelerin hatalarından çok daha farklı tabii ki… Ancak odaklanamama ve yanlış yere odaklanma konusu aşılamayacak bir durum değil. Belki bu aralar “Elon Musk”ın bir borsa danışmanına ihtiyacı olabilir. Belki de gerçekten biraz çalışmalarına ara verip dinlenmesi gerekiyordur, kim bilir… Darısı bizim işe gitmemek için kendi işini kuran girişimcilerimizin başına…

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.