Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yerli dijital para için hazırlıklara başladı. 11. Kalkınma Planı kapsamında kendi kripto parasını oluşturmayı planlayan T.C. Merkez Bankası, blokzinciri tabanlı yerli dijital para için çalışacak.
On Birinci Kalkınma Planı olarak tanımlanan ve 2019 – 2023 dönemini kapsayan süreç odağında kamuoyuna bir takım finansal hedeflerle ilgili bilgi verildi. Bu plan dahilinde İstanbul’un küresel bir finans merkezi olması hedefinin yanında yeni nesil teknolojileri barındıran hedefler de duyuruldu. Buna göre Merkez Bankası dijital para çıkaracak. Böylece Türkiye’nin, blokzinciri (blockchain) tabanlı yerli ve milli bir kripto para birimi olacak.
Merkez Bankası Yerli Dijital Para Çıkaracak
Türkiye, yeni teknolojileri tüketme konusunda her zaman ilk 3’e hatta bazen ilk sıraya yerleşmiş bir ülkedir. Kripto para konusunda da durum pek farklı değil. Zira yapılan araştırmalar Türkiye’de her 5 kişiden birinin kripto para kullandığını gösteriyor.
Türk insanının kripto paralara olan ilgisini fark eden Merkez Bankası, 11. Kalkınma Planı çerçevesinde yerli kripto para çalışmaları için kolları sıvadı.
Merkez Bankası’nın bu kararı Türkiye’deki fintech ekosistemini hareketlendireceği kesin. Bunun yanında blokzinciri tabanlı ve merkez bankası tarafından desteklenen “güvenilir” dijital para, uluslararası kripto para yatırımcılarının Türkiye’ye olan ilgisini de artıracaktır.
11. Kalkınma Planı Notları
2019 – 2023 sürecini kapsayan 11. Kalkınma Planı’na dair notları kısaca derledik. AA’dan edinilen bilgiye göre On Birinci Kalkınma Planı her ne kadar Merkez Bankası tarafından çıkarılacak olan blokzinciri tabanlı yerli kripto (dijital) para ile dikkat çekse de aslında plan dahilinde birçok finansal hamle mevcut .İşte 11. Kalkınma Planı’nda dikkat çeken başlıklar;
- Finansal aktörlerin reel sektörün finansmanındaki etkinliği artırılacak
- Sektörün sermaye piyasasından ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gözetimindeki banka dışı finansal kuruluşlardan fon kullanması özendirilecek.
- İpotek Finansmanı Kuruluşunun (İFK) ihraç limiti, sermayesinden bağımsız hale getirilecek
- İFK’nin ihraç maliyetlerini azaltmaya yönelik SPK kurul ücreti ve Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketi saklama ücreti gibi işlem maliyetlerinde indirimler yapılacak.
- İFK tarafından ihraç edilecek menkul kıymetler, repo gibi likidite sağlama amaçlı işlemlere konu edilebilecek.
- Banka bilançolarındaki varlıkların seküritizasyonu teşvik edilecek.
- KOBİ varlık kiralama şirketi kurularak kira sertifikası ihracı yapılacak ve ihraç masraflarında destek sağlanacak.
- Blok zincir tabanlı dijital para uygulamaya konulacak.
- Fintek ekosisteminin Türkiye’de gelişmesine yönelik yol haritası oluşturulacak. Bu konudaki koordinasyon tek bir kamu kurumu tarafından sağlanacak.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.