Aralık (2019) ayının son günlerindeyiz. Şöyle bir bakınca koskoca bir yılın nasıl böyle hızlı bitmiş olduğunu anlamıyor insan. Bireyler olarak acısıyla tatlısıyla 2019’u bir şekilde geçirdik. Peki kurumsal manada 2019 nasıl geçti diye hiç düşündünüz mü? Kurumsal vicdanınızı sorgularken gelin bir yandan da markalaşmada 2020 trendleri ne olacak konusunu değerlendirelim.
Yılın bu günlerini çok seviyorum çünkü her alanda bir “yılın enleri” içeriği üretiliyor. Dün Branding Türkiye’de “2019 Yılının En Kötü 30 Şifresi”ni paylaşmıştık. Geçtiğimiz günlerde TIME Dergisi’nin seçtiği “Yılın İnsanı”nı yayınlamıştık.
Yıl sonuna dek hatta 2020 Ocak ayında da “2019’un enleri” ve/veya “2019’da neler oldu?” tarzında içerikler yayınlamayı sürdüreceğiz. Öte yandan “2020’nin trendleri”, “2020’nin tavsiyeleri” başlığı altında, birçok farklı alanda önümüzdeki yılın trendlerini ve tavsiyelerini de paylaşıyor olacağız.
Bu arada ben de uzmanlık alanlarıma yönelik “2020 Trendleri” ve “2020 Tavsiyeleri” içerikleri hazırlamaya başladım. Bu kapsamda ilk makalemi “Markalaşmada 2020 Trendleri” odağında yazmak istedim.
Konuya dair merak içinde olduğunuzu tahmin ediyorum. O halde çok vakit kaybetmeden artık konuya giriş yapalım. İşte, Markalaşmada 2020 Trendleri!.
Markalaşmada 2020 Trendleri
Son yıllarda bireylerden devlete oradan da kurumsala değin herkesin fark ettiği bir gerçek var; “marka”. Peki bu manada etkileyici daha doğrusu etkin ve sürdürülebilir aksiyonlar gerçekleştiriliyor mu?
Açıkça söylemek gerekirse bu soruya net bir cevap vermek pek mümkün değil. O yüzden ben buna odaklanmak yerine bilhassa KOBİ’ler, girişimciler ve kurumsallaşma çabasında olan işletmeler için büyük öneme sahip olduğunu düşündüğüm markalaşmada 2020 trendleri odağında bir takım markalaşma tavsiyeleri vereceğim.
Peki nedir bu trendler? diyecek olursanız, bunlar;
- Departman Dönüşümü
- Kurumsal Akademi
- Dijital Markalaşma
şeklinde başlıklandırılabilir. Şimdi sırasıyla bu başlıklara dair detaylı analiz yaparak 2020’nin markalaşma trendlerini değerlendirelim.
Departman Dönüşümü
Bunun trend olarak yorumlanması belki anlamlı gelmemiş olabilir lakin Türkiye ekonomisinin %95’inden fazlasını oluşturan KOBİ’lerin en büyük problemi departmanlaşamamak yahut atıl durumda olan departmanların dönüşüme ayak uyduramamış olmasıdır.
2019 boyunca danışmanlık yaptığım farklı sektörlerdeki birçok firmanın temel probleminin bütçesizlik, vizyonsuzluk veya ekipsizlik değil, departmanlaşamama ile ilgili olduğunu gördüm. O firmalara önerim “Dijital Markalaşma Departmanı” çatısı altında yeni nesil bir kavramın odağında departman dönüşümü sürecini başlatmaları oldu. Böylece gerek İstanbul’da gerekse Anadolu kaplanları olarak tabir edilen Anadolu’nun sermayesi kuvvetli firmalarında bu dönüşümü başlattık. Bu arada departman dönüşümü bir firmada; şeffaflık, sorumluluk farkındalığı, hesap verilebilirlik, kurumiçi iletişim gibi olguların gerçekleşmesini sağlıyor. Bu da şirket içi departmanlaşamamadan kaynaklı çatışma ortamını ortadan kaldırıyor. Bana kalırsa bütünleşik pazarlama odağında bir marka – pazarlama sürecine başlamadan önce bu konu özelinde aksiyon alınmalıdır.
Bu arada belirtmekte yarar var; analiz ve strateji olmaksızın ezbere bir üslupla gerçekleştirilen marka danışmanlıkları başarısızlıkla sonuçlanıyor. Oysa meseleye en temel açıdan yaklaşıp deyim yerindeyse firmanın hastalanmasına neden olan sebepleri ortadan kaldırmak gerekiyor. Aksi halde gerçekleştirilen her marka – pazarlama yahut dijital pazarlama aksiyonu, boşuna olmasa da zaman kaybıdır. Zira o şirket bir süre sonra yine aynı sebepten dolayı hastalanacaktır. İşte, departman dönüşümü bu yüzden önemlidir.
Kurumsal Akademi
Konuşulmayanları söylemenin ve bu kapsamda söylenenleri uygulamanın başarıda etkili bir yöntem olduğu kesin… Tabi bunların ayakları yere basan öneriler olması gerekir. Aksi halde farklı bir söylem geliştireyim derken alay konusu olabilirsiniz. Tıpkı şirketlerin sırf başkaları yaptı diye yapmaya çalışıp eline yüzüne bulaştırdığı kurumsal akademi aksiyonu gibi…
2019’da, “PR olur” niyetiyle başlatılan ve “başlamışken devam edelim” mantığıyla oluşturulan ve ciddi manada bir bütçenin harcandığı kurumsal akademi odaklı çalışmaların işlevsel olmadığını gördüm. Oysa kurumsal akademi; şirketin, sürekli eğitim politikasının devamlılığı içindir. Dolayısıyla kurumsal akademi, içerik üretmekle yani eğitim gerçekleştirmekle sorumludur. Fakat bunu yaparken fayda kaygısıyla hareket edilmelidir. Aksi halde yapılan aksiyon tamamıyla zaman kaybıdır.
∴
Bir şekilde kurumsal akademi sürecine girmiş ve böyle bir departman oluşturmaya çalışmış firmalara denk geldiğimde genellikle hep şunu gördüm; şirket bünyesindeki kurumsal akademide şirketteki departman yöneticileri eğitim veriyordu. Bunun bir problem olmadığını savunanlara şu açıklamayı yapmak isterim; işletme körlüğü dediğimiz olgu soyut bir varlıkta değil; bir işletmeyi oluşturan idari birimdeki yönetim kurulu üyelerinde, yöneticilerde, yönetici yardımcılarında ve departmanları oluşturan sorumlu müdürlerde, personellerde ve hatta stajyerlerde gerçekleşir. Kurumsal akademinin yahut “kurumsal sürekli eğitim merkezi”nin esprisi ise işletme körlüğünün oluşmasını engellemektir. Dolayısıyla alanında uzman ama şirketten bağımsız eğitmenlerle anlaşma sağlanmalı. Kısacası bu kişiler kurumsal akademiye entegre edilerek sürekli eğitim politikası işlevselleştirilmelidir.
Bu arada kurumsal akademide iletişim, beden dili, diksiyon ve satış gibi geleneksel eğitimlerden daha çok dijital markalaşma eğitimi, kurumsal sosyal medya eğitimi, kurumiçi girişimcilik eğitimi gibi yeni nesil ve aksiyoner eğitimlere odaklanılmalıdır.
Dijital Markalaşma
Dijital pazarlama ve marka yönetimi – iletişim süreçlerini kapsayan yeni nesil bir kavram olan dijital markalaşma, şirketlerin 2020’de markalaşma trendi olarak not defterine kaydetmesi gereken en önemli olgudur.
2018 öncesinde başlayan bir kavramsallaştırma süreci ile literatüre kazandırdığımız ve Branding Türkiye’nin kurumsal olarak sahiplenip geliştirdiği dijital markalaşma, günümüzde şirketlerin olmazsa olmazı durumundadır. Bütünleşik pazarlamanın içerisinde konumlanan fakat sınırları belirlenmiş bir kavram olması nedeniyle daha etkin ve sürdürülebilir olan dijital markalaşma; dijital pazarlama ve marka yönetimi – iletişimi ile ilgili tüm kavram, süreç ve uzmanlıkları barındırmaktadır. 30+ kavramı / disiplini barındıran dijital markalaşma, doğru bir stratejiyle uygulandığında şirketler için “marka olma” hedefinin gerçekleşmesine de katkı sağlar.
Sonuç Olarak…
Evet, “Markalaşmada 2020 Trendleri” olarak benim tavsiyelerim bu şekilde
Buna göre;
- Departman Dönüşümü
- Kurumsal Akademi
- Dijital Markalaşma
ile 2020’de markalaşma aksiyonu gerçekleştirebilmek mümkün olacaktır. Bu arada birçok farklı alanda detaylı trend analizleri ve tavsiyelerimiz olacak. Bu yüzden Branding Türkiye’nin bülten aboneliğini aktif etmenizi ve Branding Türkiye’nin Telegram Kanalı’na katılmanızı öneririm
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.