Paylaşılan deneyimlerin, okuyucu zihninde pratik kazandığı bu mecrada yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum. O halde Branding Türkiye’deki ilk konum olan “Markalaşma Sürecinde Bilinmesi Gerekenler”e başlayalım.

Öncelikle, Branding Türkiye‘deki bu ilk yazımda, bana Branding Türkiye’de yer verdiği için Mürsel Ferhat Sağlam‘a ve Branding Türkiye ailesine teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Paylaşılan deneyimlerin, okuyucu zihninde pratik kazandığı bu mecrada yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum. O halde lafı fazla uzatmadan hemen başlayalım!

Markalaşma Sürecinde Bilinmesi Gerekenler

Markalaşma süreci denilen bu uzun yolculuğun ilk durağı, marka algısı yaratmaktır. Ürün ise, marka yolculuğuna çıkma kararınızdan sonra gelecektir. Bu durumda algı oluşturmanın ilk kuralı “ürün/hizmet” diyebiliriz. Bu kararı verdiysek, ürün / hizmet analizi ile yola başlayabiliriz.

Kullanıcı Deneyimi Analizi

Sunduğunuz ürün veya hizmetin kullanıcı perspektifinden nasıl algılandığını görmek ve onların fikirlerini önemsemek, bu süreçten alnınızın akıyla çıkmanızı sağlayacaktır. Bu işleme “Kullanıcı Deneyimi Analizi” diyoruz.

Fikir veya ürün; hedef kitle tarafından kullanılabilir hale geldiyse, satın alınabilir hale de gelmiştir!

Ürünü kullanılabilir hale getiren tasarımıdır. Ancak tasarım, hedef kitlenize hitap etmiyor ise sizi yalnızlığa mahkum edebilir. Bu nedenle üretim sürecine girmeden önce mutlaka prototipleme yapmalı ve kullanıcı test gruplarının (A/B Grupları) deneyimine sunmalısınız.

Ürününüzün satılmasını sağlayacak tasarım, işte bu aşamada netleşecektir. Fikir veya ürününüz, hedef kitleniz tarafından kullanılabilir hale geldi ise, satın alınabilir hale de gelmiş demektir. O halde sıradaki durak bizi bekliyor.

İş Modeli Kanvası

Sunduğumuz ürünün hangi amaca hizmet ettiği, faydalanabilecek kitle, kitlenin ürüne ulaşımı, dağıtım ağı, pazarlama kanalları ,feedback’lerin yönetilmesi, müşteri deneyimi dahil tüm artı ve eksileri içeren bir kanvas ile iş modelinizin analizini gerçekleştirmeniz, bu zorlu yolda karşınıza çıkabilecek engelleri öngörmenize olanak sağlayacak. Size önerebileceğim kanvaslardan biri olan ciz.io ile hemen yola koyulabilirsiniz.

Pazarlama Kanalları ve Marka Algısı 

Bir marka yaratma kararını, henüz yola çıkmadan almıştık. İşte şimdi, ilk adımı atma evresindeyiz. Bu evrede, marka algısı yaratmak için birden fazla pazarlama kanalına ihtiyaç duyacaksınız. Bu yolda ulaşılabilirlik, en az kullanılabilirlik kadar önemlidir. Ürünlerinizi satmaya istekli mağaza ve showroomlar ile iletişime geçmeli, online mecralarda yer edinmelisiniz.

Bu aşamada kilit rol ise, pazarlama iletişiminin alt kolu olan reklamcılığa ait. Reklam bütçenizi belirlerken ürününüze ilgi duyan hedef kitleyi ve beklentilerini iyi analiz etmiş olmanız gerekiyor. Ürün ile ilgisiz kitleye sunacağınız reklamlar bütçenizi boşa harcamanıza neden olurken, ürünün verebileceğinden fazla beklenti yaratmak da negatif feedback’lere neden olacak ve yaratmaya çalıştığınız algıyı çıkmaza sokacaktır.

Bu nedenle reklam bütçenizi ve dilinizi ölçülü kullanmalısınız. Ancak, iddialı olmaktan çekinmeyin ve demografik yapı analizine göre en az iki farklı reklam mecrası kullanın.

Feedback’ler ve Online İtibar

İnternet’in en iyi pazarlama gereçlerinden biri olduğunu söylemeye sanırım gerek yok. Bu bağlamda özgürce yorum yapılan sosyal medya kanallarında, hakkınızda bir çok olumlu ve olumsuz feedback’e rastlayabilirsiniz.

Merak etmeyin, en iyisi diyebileceğiniz markaların dahi olumsuz feedback’leri azımsanamayacak boyutta.

Buna karşın uygulayacağınız strateji, samimi ve yapıcı davranmak, eksiklerinizi görerek kapatmaya çalışmak ve hakkınızda konuşulanları iyi analiz etmek. “Peki hakkımızda konuşulanları nereden göreceğiz?” diyorsanız size önereceğimiz iki adet altyapı mevcut; Boomsonar ve Radian6 (Radian6, sadece Twitter için hizmet veriyor.)

Bu evre için bir ekip oluşturabileceğiniz gibi konu alanında uzman ajanslardan da yardım alabilirsiniz.

Markalaşma süreci ile ilgili sorumlulukları oldukça detaylı bir biçimde aktarmaya çalıştık. Bu; her bir alt başlığıyla aslında ayrı ayrı tez konusu olabilecek boyutta bir konu. İlk makalemde özetine değindiğim bu sürecin her basamağını ilerleyen günlerde oldukça genişletilmiş olarak ele alacağım.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.