Marka Bilinirliği firmaların ulaşması gereken en önemli hedeflerden biridir. Firmalar için “Marka Bilinirliği”; cironun belirli bir düzeyde sabit kalmasına veya ciddi anlamda yükselmesine buna ek olarak da viral yayılımlara ve reklam maliyetlerinin azaltılmasına yarayan önemli bir faktördür. Marka bilinirliğinin zirvesine ulaşabilmek içinse belirli şartlar ve yapı taşları bulunmaktadır.

Marka bilinirliği için gerekli olan bu yapı taşlarının üzerine yoğunlaşan firmalar, markalarının uzun yıllar potansiyel müşteri kitlesinin aklında kalmasına ve alışveriş alışkanlığının kendilerinin lehine değişmesine neden olurlar.

Dünya Markaları

Şimdi yukarıda bulunan görseli incelemenizi istiyoruz. Bu logolar dünya üzerinde en çok bilinen, en çok ciro yapan ve marka haline gelmiş firmaların simgeleri.

Eğer “Gillette” logosunu gördüğünüzde gözünüzün önüne bir mavi, beyaz ya da turuncu bir jilet geliyorsa; Gillette, sizin üzerinizde amacını gerçekleştirmiş diyebiliriz. Bir diğer örnekte ise; Coca Cola logosunu gördüğünüzde gözünüzün önüne veya kulağınıza Buzzz gibi ifadesi, yudumlama sesi, asit görüntüsü veya benzeri betimleyici öğeler geliyorsa Coca Cola da amacını gerçekleştirmiştir diyebiliriz. Bu örnekler aynı zamanda marka bilinirliğinin niye önemli olduğunu da göstermektedir.

Peki ama bu markalar tüm bunları nasıl başardı?

Lütfen hemen aklınıza milyon dolarlar ve televizyon reklamları gelmesin. Bu aslında kısmen doğru. Çünkü geçmiş yıllarda marka olabilmenin maliyeti ciddi anlamda yüksekti. Günümüzde ise “Dijital Pazarlama” sayesinde bu konuda adeta bir devrim yapıldı ve geleneksel medyanın sunamadığı raporlar ya da daha hızlı ve doğru kitleye ulaşabilmek gibi yenilikler, “Marka Olmak” tabirini yeniden şekillendirdi. Üstelik çok minimal maliyetlere ve kolayca.

Marka Olmanın Yapı Taşları

Marka bilinirliği alışkanlığının oluşması için firmaların insanlara yani son kullanıcıya odaklanması gerekir. Peki son teknolojiyle donatılmış fabrikalar ya da eşsiz kalitede ürünler ile mi? Hayır! O halde son kullanıcı ne istiyor? Bulunduğunuz sektör içerisindeki tüketicinin alışkanlığı belki de kaliteden ziyade kolaylıktır. Görüntüden ziyade hızdır… Kısacası bunu tam olarak analiz ettikten sonra reklam stratejisinin belirlenmesi ve son kullanıcı odaklı çalışmaların planlanması gerekmektedir.

Peki marka olmanın yapı taşları nelerdir? Dilerseniz şimdi de marka olabilmenin yapı taşlarından, kısaca ve alt başlıklar halinde bahsedelim. Böylece aklınızda bu konuda bir mantık hiyerarşisi oluşacaktır.

Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama geleneksel medyanın olmadığı, daha çok ve hızlı bir şekil de son kullanıcıya ulaşabildiğimiz reklam stratejilerine verilen bir isimdir. Onlarca alt dalı bulunan dijital pazarlama kavramının alt alanları ise şu şekildedir;

 Dijital Pazarlama Kavramının Alt Alanları

  • SEO/SEM,
  • Sosyal Medya Uygulamaları (Instagram, Facebook, Twitter, vb)
  • Influencer Pazarlama (Infulencer Marketing)
  • Sesli Arama Pazarlaması (Voice Marketing)
  • Chatbot Pazarlaması (Chatbot Marketing)
  • Görüntülü Reklam Platformları
  • İnfografikler
  • Online Video Platformları
  • E-Mail Pazarlaması
  • Blog yayınları
  • Oyunlar (Online, Mobil, Single Play vb.)

Yukarıda görmüş olduğunuz listedeki unsurları kullanarak; televizyon, radyo ve gazete vs. yani geleneksel medya araçlarını kullanmadan milyonlarca insana ulaşabilir ve firmanızı bir marka haline getirebilirsiniz. Bu alt alanların arasında yer alan SEO, yüzlerce alt alana sahip tek dijital pazarlama dalıdır. Bu denli geniş bir kapsama sahip olan SEO kavramını bu makalede kısaca özetlemek ve SEO’ya özel bir alan ayırmak istiyoruz.

Seo Nedir?

SEO Nedir? sorusunu yanıtlamak gerekirse; açılımı İngilizce bir kelimenin kısaltmasıdır. Search Engine Optimization; Arama Motoru Optimizasyonu olarak Türkçe’ye geçmiştir.

Başta Google olmak üzere, son kullanıcıyı nasıl memnun edebileceğimizin araştırmalarını 1990’lı yıllardan itibaren yapan arama motorları, web sitelerine giren ziyaretçilerin neleri görmek istediğini formülize etmiş durumdadır. Bu formüle uygun hareket etmek içinse web sitelerinin yerine getirmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar İç SEO Optimizasyonu ve Dış SEO Optimizasyonu olarak ikiye ayrılmıştır. Ve her ikisi için ortalama 70’den fazla teknik bulunmaktadır.

Bu optimizasyonlar arama motorlarının istediği şekilde tamamlandığında web siteleri, arama motorları tarafından ödüllendirilir. Bu ödül ise aranma hacmi yüksek olan kelimelerde ilk sıralarda görünme şeklinde özetlenebilir.

Dijital Pazarlama Stratejiniz İçin Örnek Adımlar

İşletmeniz için Dijital Pazarlama çalışmaları yaparken uygulamanız gerekenleri tecrübelerimize dayanarak oluşturduğumuz bir listeyle aktarmak istedik. Bu adımları dilerseniz bir uzmana, firmaya ya da ajansa yaptırabilirsiniz dilerseniz de aşamaların nasıl tamamlandığını öğrenerek bunları kendiniz gerçekleştirebilirsiniz.

İşte o adımlar; 

  1. İşletmenizi yansıtacak profesyonel bir web sitesi.
  2. Sosyal medya hesaplarının kurulumu ve buralarda düzenli paylaşımlar.
  3. Google Adwords reklamları için strateji oluşturularak bütçe oluşturulması.
  4. SEO çalışmaları için tekniklerin profesyonel olacak şekilde ve düzenli olarak yapılması.
  5. Dijital pazarlama çalışmalarının geri dönüşümlerinin analizleri yapılarak yeni stratejiler geliştirilmesi

Bu makalede marka bilinirliğinin günümüzdeki önemini aktardık. Ve aklınızda bir yer edinmesi adına belirli tekniklerin detaylarına yer verdik. Umarız ki bu içerik, işletmelerinizin yararına olan bu önemli konuda sizlere nasıl bir yol oluşturmanız gerektiğini izah edebilmiştir. Bu vesileyle tüm firmalara markalaşma yolculuğunda başarılar dileriz.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.