İş ve kariyer odaklı popüler sosyal ağ Linkedin’e rakipler özelliği geldi. Sayfalar sekmesinde kullanılabilen bu özellik ile Linkedin odağında nasıl rakip analizi yapılır? İşte cevabı! 

Sosyal medya yönetiminin bir parçası olan “sosyal medya raporlama”, en kısa tanımıyla; bir markanın aktif olduğu sosyal ağlardaki mevcut durumunun, çeşitli metrikler baz alınarak ve belli tarihsel periyotlar gözetilerek elde edilen çıktısıdır.

Periyot itibariyle saatlik, günlük, haftalık, aylık ve yıllık şeklinde yapılabilen sosyal medya raporlama; ayrıca belli metrikler odağında da gerçekleştirilir. Örneğin; içeriklerin erişim oranı, toplam hedef kitle, takipçi sayısı, dönüşüm oranı, rakip analizi vs gibi…

Özetlemek gerekirse her sosyal ağ, kurumsal kullanım (şirket sayfası, profesyonel hesap vs) söz konusu olduğunda, işletmeye, sayfası hakkında belli verileri sunar.

“Linkedin Sayfalar”da da bu durum geçerlidir. Kısacası; onlarca metrik odağında Linkedin sayfanızın analizini ve raporlamasını yapabilmeniz mümkündür. İşte, bu metriklerden biri de “Rakipler”dir. Bunu “rakip analizi” şeklinde de ifade edebiliriz.

Linkedin’e Rakipler Özelliği Geldi

Linkedin Sayfalar“da yakın zaman önce yapılan bir güncelleme ile “Rakipler” sekmesi ayrı bir analiz ve raporlama metriği olarak sunuldu. Bunu altını çizerek belirtme ihtiyacı duydum. Çünkü yazıyı okurken “bu özellik zaten vardı” şeklinde bir yorumda bulunabilirsiniz. Evet, bunu düşünmekte haklısınız. Gerçekten de bu özellik vardı. Lakin ayrı bir şekilde konumlandırılmamıştı.

Anlaşılan Linkedin, “Sayfalar”ın daha aktif biçimde kullanılması ve reklamverenleri ateşlemek için bu özelliği devreye almış.

Peki bu özellik nasıl kullanılıyor?

Linkedin’de Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Dijital Markalaşma Ve Sosyal Medya Eğitimini verirken, “Raporlama” konusuna ayrıca bir özen gösteriyorum. O kadar ki daha sonradan “Raporlama” temalı bir atölye bile oluşturdum. Zira yalnızca bu alanda uzmanlaşmak isteyen sosyal medya yöneticileri oluyor.

Raporlama konusunu bu kadar önemseme nedenim şu; biliyorum ki iyi bir analiz olmadan iyi bir strateji iyi bir strateji olmadan iyi bir raporlama iyi bir raporlama olmadan iyi bir analiz olmaz. Kelime oyunu yapmaya çalışmıyorum. Sadece konunun döngüselliğini ve bağlantılılığını ifade etmeye çalıştım. Gerçekten öyle. Bu yüzden de Linkedin’deki bu detayı özel olarak anlatmak üzere bu makaleyi hazırladım.

Evet, şimdi gelelim Linkedin’de rakip analizinin nasıl yapılacağına. Rakipler özelliğini kullanmak için izlemeniz gereken tıklama hiyerarşisi şöyle;

Linkedin Ana Sayfa > Şirket Sayfası > Analizler > Rakipler

“Rakipler” sekmesine geldiğinizde yapmanız gereken 2 şey var. Bunlar;

  • Tarihi Aralığını Seçmek
  • Rakipleri Düzenlemek (Ekle / Çıkar)

Rakipleri düzenle butonuna tıklayarak “rakip” statüsündeki 10 firmayı ekleyebilirsiniz. Bu listeyi sonradan düzenlemek / güncellemek mümkün. Yani bir firmayı ekledikten sonra değiştirmeniz gerektiğinde eyvah demenize gerek yok. İstediğiniz zaman “Rakip Listesi”ni düzenleyebilir veya güncelleyebilirsiniz. Bu arada yeri gelmişken belirteyim, eklediğiniz firmalar 2 ana metrik odağında listeleniyor. Bunlar;

  • Takipçi Metrikleri
  • Organik İçerik Metrikleri

Linkedin Rakipler özelliğini kullanarak rakiplerinize dair öğrenebileceğiniz detaylar ise şunlardır;

  • Rakip Adı
  • Sıralama (Seçilen 10 Rakibe Göre)
  • Toplam Takipçi Sayısı
  • Yeni Takipçi Sayısı
  • Toplam Etkileşim
  • Toplam Gönderi Sayısı

Linkedin’deyiz!

Bütünleşik Pazarlama ve İş – Ekonomi Mecrası Branding Türkiye’yi, Linkedin’de takip ederek topluluğumuzun bir parçası olabilirsiniz;

Branding Türkiye’yi Takip Et

BrandingTürkiye Öneriyor’u Takip Et

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.