Kurumsal yardımlarda öncü markalara yeni bir unvan olarak tabir ettiğimiz ve kavramsallaştırdığımız Kırmızı Pelerinli Markalar konusuna geçmeden önce, bazı değerlendirmelerde bulunmakta ve bir takım analizler yapmakta yarar var.
İnternet teknolojisindeki gelişmeler mobiliteyi artırırken dijitalleşmeyi ise yaygınlaştırdı. Bunların sonucunda bilgiye erişim ve iletişimin sürdürülebilirliği kolaylaştı. Bu süreçte üretim biçimi, tüketim anlayışı ve iletişim unsurları da değişti. Dolayısıyla kurumsal öncelikler ve tüketici davranışlarında da eski anlayışlarla hareket etmek imkansız oldu. Son yıllarda deyimleşen bir ifadeyle özetlemek gerekirse artık birçok konuda “yeni normal”ler söz konusu. Mesela insanlar (kullanıcı, tüketici, alışverişçi, takipçi); markalardan artık sadece mal veya hizmet üretmesini yahut üretilen bu mal ya da hizmetlere kolaylıkla, uygun fiyatlı, alternatifli ve hızlıca erişmek istemiyor. Aynı zamanda insanlar; markaları tıpkı bir yakın arkadaş gibi veya ihtiyaç halinde hemen ortaya çıkan bir süper kahraman gibi yanlarında görmek istiyorlar. Yeri gelmişken belirtmekte yarar var; “Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi Niye Önemlidir?” sorusunun da yanıtı işte bu “yeni normal”de gizli.
Özetlemek gerekirse; bütün bu gelişmeler, artışlar, yayınlaşmalar, kolaylıklar, değişiklikler, dönüşümler; kurumsal sosyal sorumluluk kavramında bir takım olgusal güncellemelerin olmasını gerektirmiştir. Diğer bir ifadeyle insanların, markaları zor anlarda yanlarında görme arzusu, kurumsal sosyal sorumluluğu yeniden şekillendirmiştir. Özellikle doğal afetlerde insanların, markalardan bu tip talepleri haklı olarak daha da yoğunlaşıyor.
Öncü markalar ise; hedef kitlesinin yanında olduğunu, öncelikle iletişim kanalları aracılığıyla sonra da aynî ve nakdî destek ve bağışlarla gösteriyor.
Kurumsal Yardımlarda Öncü Markalara Yeni Unvan
Buraya kadar her şey güzel. Ancak bu çabaya kurumsal bir kimlik kazandırılmış değil. Yani herhangi bir doğal afette hızlı aksiyon alıp iletişim kanallarını kullanan ve “geçmiş olsun” dileklerini ileten sonra da aynî ve nakdî destekte bulunarak insanların o talep ettiği “yakın arkadaş”a yahut “süper kahraman”a dönüşen bu öncü markalar, herhangi bir şekilde tanımlanmıyor. Şu noktaya kadar bile sadece “kurumsal sosyal sorumluluk” ile geçiştirilemeyecek kadar çok detaydan bahsettik. Dolayısıyla bu öncü markaları farkındalık içeren bir unvanla vurgulamak gerekiyor. Ve bu düşüncelerle; bu tipteki “yakın arkadaş” ve “süper kahraman” metaforuyla donattığımız “hızlı yardımsever” kurumsal değerine sahip o markalara soyut ama değerli bir tanımlama getiriyorum: “Kırmızı Pelerinli Markalar”
Kırmızı Pelerinli Marka Nedir?
Tüm dünyada olduğu gibi 2021 yazında Türkiye’de de peş peşe ve yoğun şekilde orman yangınları yaşanmıştı. Tüm Türkiye bu doğal afet karşısında seferber olmuş ve yangın bölgelerine aynî ve nakdî destekte bulunmuştu. Daha çok, fidan bağışının ön planda olduğu bu yardımlarda insanlar, markaların da bu sürece dahil olmasını istedi.
Biz de o tarihte öncü markaların yardımlarını ve bağışlarını ödüllendirerek bir unvan geliştirdik. Bunun için öncelikle “Yeşil Pelerinli Markalar” konulu “Kurumsal Sosyal Sorumlulukta Yeni Trend: Yeşil Pelerin” başlıklı makale hazırlayarak kavramı ifade ettik. Bu arada ilgili makalede günümüz şartlarında değişen ve dönüşen kurumsal sosyal sorumluluk için şu ifadeleri kullanmıştım;
“Kurumsal Sosyal Sorumluluk, 2000’li yıllarda kavramsal, 2010’lu yıllarda anlamsal, 2020 ve sonrası içinse aksiyonel bir olgu olarak karışımıza çıktı. Ancak bazı markalar kurumsal sosyal sorumluluğu, sektörel deyimle, “bi’tık” öteye taşıyarak farklı bir boyut kazandırma derdinde. Bunu ise ne yazık ki henz kavramsal bir boyuta oturtamadılar. Bunun için yapılan aksiyon genelde hedefine ulaşmıyor.”
Makalede de belirtmiş olduğum işte o ihtiyaçtan yola çıkarak “orman yargınlarında yardımda bulunan öncü markalar” için “Yeşil Pelerinli Markalar“ olgusunu kavramsallaştırmıştım. Ve akabinde bu markaları Branding Türkiye’de listelemiştik. Listeyi hazırlarken tek şartımız yangın bölgesinde belirtilen sayıda fidan bağışında bulunulmasıydı. Destekte bulunan markaları “Yeşil Pelerinli Markalar Listesi“yle sıraladık. Bunu yaparken herhangi bir ücret talebimiz elbette ki olmadı. Zira bu listeyi oluşturmak da aslında bizim orman yangınları sonrası sağladığımız fidan bağışlarına ek olarak bir destek yöntemiydi
Listeyi oluştururken temel metodolojimiz ise oldukça basitti. Direkt tarafımıza ulaşan marka temsilcilerinden aldığımız bilgileri derlemekle yetindik. Ancak mutlaka bu bilgileri teyit ettik. Ayrıca kapsamlı kamuoyu taramasıyla doğrulanmış kurumsal yardımları öğrenip destek ve bağışta bulunan markaları listeye ekledik. Sonraki süreçte aynı metodoloji çerçevesinde listeyi belirli periyotlarda güncelledik.
Kırmızı Pelerinli Markalar Listesi
Şimdiyse kurumsal yardımlarda öncü olarak hareket eden ve Kahramanmaraş Depremi için destekte bulunan markalar için benzer bir çalışma yapıyoruz. Ancak bu kez ufak bir değişiklik yaptık ve deprem yardımında bulunan markaları “Kırmızı Pelerin”le tanımladık.
İnsanların kurumsal yardımlarda öncü markalardan beklentisi olan o “süper kahraman” metaforuyla özdeş olan “Kırmızı Pelerin”i baz alarak, “Kırmızı Pelerinli Markalar” şeklinde bir kavramsallaştımada bulunduk. Bu olguyla doğrusal bir liste hazırlayarak Branding Türkiye’de “Kırmızı Pelerinli Markalar” listesi yayınladık.
Listeyi belirli periyotlarda güncelliyoruz. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızda bu markaları tek tek paylaşarak duyuruyoruz. Temel amacımız farkındalık sağlamak ve daha fazla kamusal ve kurumsal markayı; destek, yardım ve bağış sürecine dahil etmek.
Markamızı Listeye Nasıl Ekleyebiliriz?
Kahramanmaraş Depremi için afetzedelere nakdî veya aynî destekte bulunduğunuzu belirten sosyal medya (Instagram olması tercihimizdir) paylaşımınızı Instagram’dan bize DM yoluyla iletebilir veya akışımıza düşmesi için yaptığınız yardım duyurusuna ilişkin paylaşıma #KırmızıPelerinliMarkalar #BrandingTürkiye etiketlerini ekleyebilirsiniz.
Diğer bir yöntem ise; yardımınızın içeriğini 280 karakteri aşmayacak şekilde yazarak iletisim@brandingturkiye.com üzerinden bize iletebilirsiniz. Lütfen mail gönderirken konu kısmına “Kırmızı Pelerinli Markalar Listesi” diye belirtin.
İşte bu kadar!
NOT: Tarafımıza ulaşan / teyit edilen tüm markalar bu listeye eklenecektir. Ancak bu markalardan hangilerinin sosyal medyada paylaşılacağı ve listenin güncelleme periyodu Branding Türkiye insiyatifindedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
- Deprem Bağış Hesapları (Tüm Kurumlar)
- Kahramanmaraş Depremi (Tüm Detaylar)
- Yardım Gönderen Ülkeler (Tam Liste)
- Deprem Anında Yapılması Gerekenler
- Hayat Kurtaran Mobil Uygulamalar
- Depremzedelere Uzaktan Nasıl Yardım Edebilirim?
- Geçmişten Bugüne Türkiye’deki Milli Yaslar
- SonDepremler.org Açıldı
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.