Kurumsal hayatın en önemli nosyonlarından biri olan “Kurumsal Hayattaki İç Paydaş Memnuniyeti Ve Yönetişim İlişkisi” odağındaki bu makalede bir kurumsal organizasyonun en temel yapı taşı olan iç paydaşlara dair değerlendirmelerde bulunacağız.
Bir organizasyonun en temel taşı “iç paydaş”tır. Bir kurumun sahip olduğu kurum kültürü, kurumsal imaj, kurumsal itibar, kurumsal vizyon, kurumsal öngörü vb. her şey iç paydaşın kurum içinden kurum dışına tüm dış paydaşlara taşıdığı önemli unsurlardır.
Kurumsal Hayattaki İç Paydaş Memnuniyeti
Bu nedenle de iç paydaş mutluluğu aslında pek de azımsanacak bir konu değildir. Genellikle işverenler tarafından çalışanlara yönelik “çalışacak tabi işi ne! Bunun için para alıyor zaten!” şeklinde değerlendirmeler yapılıyor. Ancak durum bunun çok çok ötesindedir. İç paydaşını mutlu etmek, çalışma performansını artırmak, çalışanları motive etmek misyonlarıyla hareket etmeyen bir yönetim, bunun sonucu olarak iç paydaşlarını kaybeder ve onlarına yerine yeni iç paydaşlar konumlamakta zorlanır. Bu sonuç değişmez. Çünkü kalıcı bir kadro oluşturmak psikolojik tatmin ve mutluluktan geçer. Yöneticilere ithafen belirtmek isterim ki eğer iç paydaş yönetimi söz konusuysa; “Ben yılların yöneticisiyim zaten” diye düşünmeyin lütfen. Çünkü asıl yönetim kadrosunu oluşturan kişilerin sürekli öğrenme ve gelişim sürecinde olmaları gerek. Diğer bir ifadeyle yöneticilerin kendisini yenilemesi, eğitimlerden geçmesi, bilgilerini, kendisini ve perspektifini her zaman güncellemesi gerekiyor.
Böylece hem içerisinde bulunduğumuz yeni çağa hem de eski ve yeni jenerasyona uyum sağlayabilirler.
Diğer yandan yönetim kadrosu, egolarından arınmış bir şekilde değişime ve yeniliğe açık olmalı. Bu sayede iç paydaşını mutlu edip, çalışan sadakatini daimi hale getirebilir. Ayrıca çalışanları; başarılı bir kurumsal hayata, vizyona ve her kurum için sürdürülebilir başarının en önemli getirisi olan maddi doyuma ulaştırabilir. Siz yönetici olarak iç paydaşınızı mutlu etmelisiniz ki, onlar da başarılı olup hem kurum için hem de kendileri için başarılarını artırıp daha fazla kazanç oluşumuna imza atsınlar. Mutluluk ve tatmin, başarının sebepleri olurken süreç akabinde kazanılan para ise bunun sonucudur.
İç Paydaş Memnuniyetini Yönetişimsel Nosyonlarla Sağlama
Peki kurumsal hayatta iç paydaş memnuniyeti yönetişimsel nosyonlar çerçevesinde nasıl sağlanır? İşte bu sorunun yanıtı;
- Bir yönetici olarak açık, şeffaf ve net olarak,
- Çalışanına karşı değer verici tutum, davranış ve söylemlerde bulunarak,
- Emrederek değil konuşarak diyalektik oluşturmayı tercih ederek,
- Hak eden çalışanlara statü kazandırılarak,
- Kazandırılan statüler çerçevesinde yetki ve sorumluluklar vererek,
- Verilen yetkileri güven ortamında vererek ve bunu hissettirerek,
- Yetkiler çerçevesinde karar alan bir çalışanın yetkilerini sorgulamayarak,
- Çalışan ile çalışmayan ayrımını net bir şekilde yaparak,
- Çalışanın performans ölçümlemelerini düzenli olarak yaparak,
- Tatmin edici çalışma koşulları sunarak,
- Sorunlara değil çözüme odaklanarak ve bulunan çözümleri hayata geçirmek için harekete geçerek,
- Bağırarak değil konuşarak iletişim kurarak,
- Rahatsız etmeyen, özgür bırakan bir gözlemleme yaparak,
- Yargılayan değil anlayan bir bakış açısına sahip olarak
iç paydaş memnuniyetini yönetişimsel nosyonlar çerçevesinde sağlamak mümkündür. Tüm bunlar ve her yeni gün eklenen yeni yönetişimsel maddeler çerçevesinde sağlanan iç paydaş yönetimi, bir kurumu her zaman vezir eder. Çünkü değer verdiğiniz kadar aidiyet duygusu yaratırsınız. Aidiyet duygusu ölçüsünde mutlu eder, mutlu ettiğiniz ölçüde maddi ve manevi olarak kazanırsınız.
Pazarlama dünyasında sadık müşteri diye bir kavram vardır ve getirisi çok kıymetlidir. Aynı sadakatin yöneticiler tarafından iç paydaşta yaratılması da aynı şekilde bir kurumu zirveye taşıyan önemli bir unsurdur.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.