Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen “Korona Virüs”ten daha hızlı yayılan bir şey var. O da Covid-19 ile ilgili sosyal medyada dolaşan teyitsiz bilgilerdir. Biz de bu durumun önüne geçmek adına “Korona Virüs Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar” temalı bir içerik hazırladık!

İlk olarak Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen Korona Virüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almayı sürdürüyor. Salgından en çok etkilenen ülkeler; Çin, ABD, İtalya, İran, İspanya olurken virüsün yayılmadığı ülke yok gibi bir şey.

Evet, yeni tip Korona Virüs gerçekten de çok hızlı yayılıyor. Ancak virüsten daha hızlı yayılan bir şey var. O da Covid-19 ile ilgili sosyal medyada dolaşan teyitsiz bilgiler. Bu durumun önüne geçmek adına Korona Virüs hakkında doğru bilinen yanlışlar konulu bir içerik hazırlamaya karar verdik.

Korona Virüs’ten Korunmak Mümkün Mü?

Evet. Hatta Korona Virüs salgını ortaya çıktığı andan itibaren yetkililer ve uzmanlar kişisel hijyen kurallarının önemini her daim vurguladı. Uzmanlar kişisel hijyenin yanı sıra virüse karşı alınabilecek alternatif önlemlerden de bahsetti. Örneğin; dengeli beslenme, yeterli uyku ve düzenli fiziki egzersizler vs.

20 Saniye Kuralı

Uzmanlar Korona Virüs vakalarının dünya çapında etkisini göstermesinin ardından, kişisel olarak yapılacakların başında; ellerin yirmi saniye boyunca sabunla yıkanması gerektiğini söylüyor. Ayrıca antibakteriyel ürünlerin kullanılmasını ve ellerin yüzle temasının olmamasını da vurguluyorlar.

Korona Virüs Aşısı

Kısacası yapılacaklar açık ve net. Ancak sosyal medyada Korona Virüs’ten korunma yollarına dair birçok bilgi dolaşıyor. Peki hangisi doğru hangisi yanlış? Sizler için Korona Virüs hakkında doğru bilinen yanlışları derledik.

Korona Virüs Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

YANLIŞ: Korona Virüs ağır ve ölümcül seyreder.

DOĞRU: Hastalık %80 hafif seyreder.

YANLIŞ: Korona Virüs salgınından korunmak için maske takmak yeterlidir.

DOĞRU: Maske, sadece kişi hasta ise virüsün başkalarına bulaştırılmasını engeller. Virüsten korunmak için en önemli yöntem kişisel hijyen ve el temizliğidir.

YANLIŞ: El dezenfektanları tüm sorunu çözer.

DOĞRU: Dezenfektanların çoğu elleri iyi bir “su-sabun temizliğinden” daha çok koruyamaz. Ellerin, sık sık bol sabunlu su ile dikkatle, iyice ovularak yıkanması, koruyuculuk için yeterlidir. Su ve sabun olmadığında 70 derece ve üzerinde bir kolonya da kullanılabilinir.

YANLIŞ: Burnu tuzlu suyla yıkamak, tuzlu suyla gargara yapmak ya da sirke; virüsün bulaşıcılığını engeller.

DOĞRU: Bu konuda hiçbir bilimsel veri yoktur. Hatta tuzlu suyun tuz oranı yüksek olursa üst solunum yolu hücrelerine hasar verebilir.

YANLIŞ: Sıcak içecekler içmek “Korona Virüs”ü öldürür.

DOĞRU: Aşırı sıcak içecekler “koruyucu epital tabakayı” ve “önleyici bağışıklıksalgılarını” tahrip ettiğinden, faydadan çok zarar verebilir.

YANLIŞ: Enfekte yüzeyleri sadece su ile ya da ıslak mendil ile silmek yeterlidir.

DOĞRU: Yüzeyler belli oranlarda sulandırılmış çamaşır suyu ya da deterjanla temizlenmelidir. Basit deterjanlar da çamaşır suyu kadar etkilidir.

YANLIŞ: Sarımsak, soğan yemek Korana Virüs enfeksiyonunu önler.

DOĞRU: Sarımsak ve soğan antimikrobiyal özellikleri olan sağlıklı gıdalardır ama Korona Virüs’ten koruma gibi bir faydaları henüz bilimsel olarak ortaya konmamıştır.

YANLIŞ: Çok turşu yemek bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıktan korur.

DOĞRU: Ev yapımı turşular bağışıklık sistemine destek verir ancak aşırı miktarda turşu tüketimi aşırı miktarda tuz tüketimine neden olacağından hipertansiyona neden olabilir.

YANLIŞ: Kelle paça çorbası bağışıklık sistemi için şarttır.

DOĞRU: Bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanan 3 uygulama; dengeli beslenme, yeterli uyku ve düzenli fizik egzersizdir.

YANLIŞ: Korona Virüs sadece yaşlı nüfusu etkiler.

DOĞRU: Erişkin yaştaki tüm bireyleri etkileyebilir. Sadece hastalığı ağır geçirme ihtimali yaş ilerledikçe artmaktadır. 40 yaş altı ölüm oranı binde 2 iken 80 yaş üzerinde %15’e ulaşmaktadır.

Korona Virüs Farkındalığı

Farkındalık İçin Paylaş

Korona Virüs hakkında sosyal medyada en çok paylaşılan içeriklerden derleyerek bir doğru bilinen yanlışlar listesi hazırlamaya çalıştık. Sizin de bu listeye ekleyeceğiniz bir doğru bilinen yanlış varsa lütfen yorum olarak belirtin. Bu sayede listeyi genişletebiliriz. Ayrıca bu içeriği sosyal medyada ve arkadaşlarınızla paylaşarak daha çok kişinin bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz. Telegram kanalımıza katılarak ise topluluğumuzun bir parçası olabilirsiniz.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.