Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslenerek Kontrollü Normalleşme Süreci ile ilgili detayları paylaştı.
2019 sonlarında Çin’de başlayıp kısa sürede tüm dünyaya yayılan ve hala etkisini sürdüren Koronavirüs pandemisinde iyi bir sınav veren Türkiye, şimdi de Kontrollü Normalleşme Süreci olarak adlandırılan yeni bir döneme girdi.
Salgının ikinci dalgası olarak tabir edilen dönemde; uzaktan eğitim, HES Kodu zorunluluğu, kısmi sokağa çıkma yasağı, mekanlara (cafe, restoran vb.) kısıtlama, eğlence ve organizasyonlara kısıtlama, maske, hijyen, mesafe farkındalığı gibi olguları uygulayan Türkiye bir yandan da aşılamayı sürdürdü.
Nihayetinde alınan önlemler doğrultusunda artık normalleşmenin başlayabileceği düşünüldü ve “Kontrollü Normalleşme Süreci” olarak adlandırılan döneme girilmesine karar verildi. Bu bağlamda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kamuoyunu yeni süreçle ilgili bilgilendirdi.
Kontrollü Normalleşme Süreci
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılan sürece dair detaylar şöyle;
- İllerimiz 100 bin nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere çeşitli kriterlere göre düşük riskli – mavi, orta riskli sarı, yüksek riskli turuncu ve çok yüksek riskli kırmızı olarak renklerle sınıflandırıldı.
- Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecektir.
- Ülkemizin tamamında süren akşam 21:00 ile sabah 05:00 arasındaki sokağa çıkma yasağı sınırlaması devam edecektir.
- Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır.
- Düşük ve orta riskli illerde, ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacaktır.
- Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde ise genel uygulamanın dışında, sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.
- Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında; Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 7 ile akşam 19 saatleri arasında, yüzde kapasiteyle sürdürebileceklerdir.
- Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler düşük ve orta riskli illerimizde, sabah 9 ile akşam 19 arasında faaliyet gösterebilecektir.
- Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecektir.
- Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarımızla ilgili düzenleme, düşük ve orta riskli illerimizde kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek riskli sınıftaki illerde ise sokağa çıkma süresi artırılacaktır.
- Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerimize 100 kişiyi, yüksek ve orta riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve bir saati aşmamak kaydıyla yapılabilecektir.
- Sivil toplum örgütleri, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları; düşük, orta ve yüksek riskli illerde, katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecektir.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.