Gerek kamusal ve kurumsal işletmeler açısından gerekse bireyler açısından markalaşmanın temel dinamiklerinden biri içeriktir. Günümüzde içerik farklı boyutlarda ve türlerde yeniden yorumlanırken bir sesli içerik ürünü olarak podcast son yılların yükselen trendi haline geldi. Peki kişisel markalaşma için de öneme sahip olan podcast yayıncılığı nedir? Nasıl yapılır?

Dijital teknolojideki dönüşüm ve mobil teknolojideki gelişim sadece dijital platformları, sosyal ağları, interneti ya da kullanıcı alışkanlıklarını, tüketici davranışlarını, takipçi demografilerini veya iletişimi, pazarlamayı, medyayı değiştirmekle kalmadı. Aynı zamanda içerik üretimini ve tüketimini de değiştirdi.

Klasik anlamda yazılı, görsel, sesli ve videolu olmak üzere temelde 4 içerik türü bulunurken sesli içerik son yıllarda yükselişe geçerek konumunu sağlamlaştırdı. Bu bağlamda geliştirilen mobil uygulamalar, sosyal ağlar, dijital platformlar ve içerik türleri de aynı oranda önemli hale geldi.


TÜRKÇE PODCAST SERİLERİ


Bu makalede ise trend haline gelen sesli içeriğin bir ürünü olan podcast ile ilgili detaylardan bahsedeceğiz. Daha doğrusu makale boyunca kişisel markalaşma odağında podcast yayıncılığı ile ilgili bilgi paylaşımında bulunacağız.

Podcast Nedir?

Podcast kısaca; belirli bir konu veya kategoride bir kişi ya da ekip tarafından sesli içerik dizisi şeklinde internet üzerinden yayınlanan bir içerik türüdür şeklinde tanımlanabilir.

Daha detaylı tanımda ise Podcasting, çoğunlukla dizi hâlindeki sayısal ses ve dijital medya ürünlerinin (radyo programları, videolar vs.) internet üzerinden -genellikle bildirim yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara (cep telefonu, tablet vs.) indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir. Podcast sözcüğü 2000’li yıllarda “iPod” sözcüğündeki pod (küçük kapsül) ve “broadcast” (yayın) sözcüklerinden oluşturulmuştur. Podcastlar ilk defa iPod için geliştirilmiş olmakla birlikte podcast tabiri günümüzde sadece iPod için kullanılmaz. (Wikipedia)

Podcast Platformları Hangileri?

Her podcast içerik üreticisi, hazırladığı podcast içeriklerini belirli platformlar aracılığıyla kullanıcılarla buluşturur. YouTube benzeri bir mantıkta kurulan ama daha fazla teknik detay ve optimizasyon içeren podcast kanalında içerikler tarihsel hiyerarşide sıralanarak yayınlanır. Günümüzün popüler podcast platformları ise şöyledir;

  • Spotify
  • Apple Podcast
  • Google Podcast
  • Amazon Music
  • Podvine

Kişisel Markalaşma Odağında Podcast Yayıncılığı

Konumuz kişisel markalaşma olduğu için bu makalede kurumsal ve kamusal işletmelerden ziyade bireysel kullanıcılar için podcast yayıncılığının önemine değineceğiz. Buna göre kişisel markalaşmanın temel dinamiklerinden olan içerik üretimi sadece yazılı veya görsel değil 360 derece olmalıdır. Dolayısıyla kişisel markalaşma sürecinde videolu ve sesli içerikler de en az yazılı ve görsel içerikler kadar önem arz etmektedir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bu arada sesli içerik türü, yükselen bir trend grafiği sergilerken sesli içerik türünün en önemli ürünlerinden olan podcast de aynı oranda yükselişini sürdürmektedir. Bu noktada kişisel markalaşmanın unsurlarından olan görünürlük, bilinirlik, tanınmışlık ve kitle oluşturma metriklerini sağlamak için podcast yayıncılığı mecburiyet halini almıştır. Kısacası kişisel markasını inşa etmek isteyen herkes bir kategoriyi sahiplenerek bilgi ve tecrübe aktarımında bulunmak üzere belirli bir yayın periyoduna sahip podcast serisi oluşturmak zorundadır.

Teknik Ve Stratejik Unsurlar

Podcast yayıncılığının teknik ve stratejik olmak üzere 2 aşaması vardır. Teknik aşamada podcast yayıncılığı için gerekli ekipmanlardan podcast kanallarının optimizasyonu ve ayarlarına kadar tüm detaylar vardır. Stratejik aşamada ise analiz, tasarım, süreç ve içerik olmak üzere temelde 4 olgu mevcuttur.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.