Korona Virüs nedeniyle geçtiğimiz günlerde açıklanan ekonomi paketinin içerisinde yer alan Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Şartları nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” ilan edilen Covid-19 salgını dolayısıyla bir çok ülkede ekonomik kriz baş gösterdi. Her ülke kendi ekonomik paketini açıklayarak kaos havasını dağıtmaya ve vatandaşlarını kaygı durumundan uzaklaştırmaya çalışıyor.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin de açıkladığı ekonomik paketinin içerisinde olan Kısa Çalışma Ödeneği nedir? Aynı zamanda İş Kanunu’nda da yer alan Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili şartlar nelerdir?
Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?
Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanan, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu‘nun, Ek 2nci maddesinde yer alan kısa çalışma ödeneği; istihdamın korunması amacıyla yürürlüğe sokulan bir uygulamadır.
Buna göre; Kısa Çalışma Ödeneği, İSF (İşsizlik Sigorta Fonu) kapsamında işverenin sektörel daralma, ekonomik ya da bölgesel krizler, zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma süresinin geçici olarak azaltması, faaliyetlerini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması durumunda, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları süreç için gelir desteği sağlayan uygulamadır. Haftalık çalışma saatlerinin en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu olup olmadığına bakılmaksızın sigortalı çalışan bu destekten yararlanabilir.
Kısa Çalışma Ödeneği Şartlar Nelerdir?
Kısa çalışma ödeneğine başvuru şartları şunlardır;
- Genel ekonomik kriz ile küresel ekonomide ortaya çıkan olaylar sonucunda ülke ekonomisini ve dolayısıyla işyerini etkileyen durumlarda.
- Bölgesel ya da uluslararası olumsuz olaylardan dolayı belirli bir il veya bölgede faaliyetini sürdüren işyerlerinin ekonomik olarak sarsıldığı durumlarda.
- Zorlayıcı sebep olarak işverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesi mümkün olmayan, dış etkilerden ileri gelen, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, seferberlik ve benzeri durumlarda.
Nasıl Başvurulur?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada; yeni tip Korona Virüs salgınından olumsuz etkilenen ve salgın nedeniyle kısa çalışma uygulamasından yararlanmak isteyen işverenlerine yapmaları gerekenler anlatıldı. Buna göre işverenler; İŞKUR İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezleri‘ne, özel olarak oluşturulan elektronik posta adresleri aracılığıyla talep edilen belgeleri göndererek başvuru yapabilecekler.
Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında son 12 ay süreyle asgari ücretli çalışanlar için bir yıllık prime, esas kazançlarının aylık ortalaması kadar ödeme yapılacak. Bunun yanı sıra çalışanlar açısından çalışma başlangıç tarihinden itibaren işsizlik sigortası primlerinin son üç yıl içinde en az 450 gün ödeme yapmış olması; iş müfettişleri tarafından yapılacak çalışmaların sonucunda çalışanın tüm şartlarının kısa çalışma ödeneği almaya uygun bulunması koşulu aranmaktadır. Ayrıca zorlayıcı nedenlerle ödenek alınacak olunması halinde ödeneğe esas süre, İş Kanunun 24’üncü maddesine işin bir haftadan daha uzun süre durması halinde bu süreden sonra başlamaktadır.
Çalışanlar İŞKUR’un resmi web sitesinden kısa çalışma ödeneği başvuru ve sorgulamalarını yapabilirler. (Yazının sonunda ilgili linki sizler için paylaşıyor olacağız.)
∴
Çalışana yapılacak olan günlük ödeme, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları üzerinden hesaplanarak, günlük ortalama kazancın %60’ı üzerinden gerçekleşmektedir. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı, çalışanın aylık asgari ücret brüt tutarının %150’sini geçmeyecek şekilde ödenir.
İşverenin başvurusuna istinaden uygun görülen durumlarda, sigortalı çalışanlara ödenecek olan ve üç ayla sınırlandırılan kısa çalışma ödeneği, gerek görüldüğü durumlarda Bakanlar Kurulu kararı ile altı aya kadar uzatılabilir. Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili detaylar için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.