Johan Cruyff Ve Başarının 5 Sırrı başlıklı bu makalede futbolu değiştiren adam olarak lanse edilen Johan Cruyff’ın başarısının sırrından bahsedeceğiz.

Futbol efsanesi Eric Cantona, yine bir futbol efsanesi olan Johan Cruyff için; “İstese Sahadaki Her pozisyonun en iyi oyuncusu olabilirdi.” diyor. Daha yakından tanıdığımız Pep Guardiola ise “Johan  Cruyff’ü tanımadan önce futbol hakkında hiçbir şey bilmiyordum” şeklinde özetliyor usta futbol adamını.

Tüm bunlar ve daha fazlası için Johan Cruyff Ve Başarının 5 Sırrı başlıklı bu makaleyi hazırladım. Yazı boyunca futbolu değiştiren adam Johan Cruyff’ın başarısının sırrından bahsedeceğim.

Futbolu Değiştiren Adam

Peki Johan Cruyff’u futbolda bu kadar özel kılan ne?

Futbol becerisi mi?

Eşsiz yeteneği mi?

Bilen bilir, Johan Cruyff hem antrenör hem de futbolcu olarak futbolda deyim yerindeyse tarih yazmış bir isimdir. Cruyff için futbolu değiştiren adam desek yeridir. Hatta futbolu bu kadar net değiştiren başka bir isim yok diyebiliriz. Mesela genç jenerasyonun bildiği Barcelona’yı, Barcelona yapan Cruyff’tır.

Johan Cruyff - Benim Oyunum Kitabı

Efsane futbol adamı Cruyff, tüm bu başarılarını “Benim Oyunum” isimli otobiyografisinde yazmış. Buarada kitabı okudum. Ve Johan Cruyff’un neden başarılı olduğunu kitabı okuyunca daha iyi anladım. Bu makalede ise başarılı olmak için Johan Cruyff’in bizlere ne tavsiyeler verdiğini  aktaracağım. İşte Johan Cruyff Ve Başarının 5 Sırrı!

Johan Cruyff Ve Başarının 5 Sırrı

1) Her Gün Yeni Şeyler Öğrenin

Johan Cruyff başarısının altında her gün yeni şeyler öğrenmek olduğunu söylüyor. Ünlü futbol adamı, yazdığı kitapta; hem futbolcu hem de antrenör olarak başarıyı yakalan futbol adamlarının başarısının bu olduğunu söylüyor. Buradan çıkaracağımız ders; öğrenme motivasyonunun asla kaybedilmemesi gerektiğidir.

2) Alanında Uzman Kişilerle Çalışın

Johan Cruyff uzmanlıklara bayılıyor. Hatta futbolcular sakatlandığında ameliyatlarına girer, doktorlar ameliyatı yaparken Cruyff onları seyredermiş. Bu konudaki görüşünü ise şu sözlerle açıklıyor: “Gerçek uzmanların uzmanlık isteyen işleri yapmalarını izlemeye bayılıyorum.”

Bu arada Cruyff, bir gün Ajax’ta antrenörken oyunculara nefes egzersizi yaptırmak için bir opera şarkıcısı getirmiş. Kısacası Cruyff, teknik adamlık yaparken ekibini daima alanında en iyilerden kurmaya özen gösterirdi. Buradan çıakracağımız ders; uzmanlarla çalışmamız gerektiğidir.

Johan Cruyff Başarının Sırrını Anlatıyor

3) Başarmak İçin Ekip Olmak Şart

Bildiğiniz gibi total futbol terimi hayatımıza Johan Cruyff ile girdi. O, sahada öyle bir 11 görmek istiyordu ki tüm oyuncular birbirlerinin hareketlerini sürekli gözlemeli ve birbirlerine alan açacak şekilde hareket etmeliydi. Yani bir kişi rakip oyuncuya pres yapmak için koştuğunda yarattığı boşluğu takım arkadaşı tarafından hemen doldurabilmeliydi. Diğer bir ifadeyle tüm takım uyum içinde hareket etmeliydi. Galibiyetin ve başarmanın tek sırrı buydu. Usta futbol adamı, “Hep en iyi on bir oyuncuyu değil birbirilerine en çok uyan bir grup düşündüm” diyor. Ve bizlere de takım halinde hareket etmemiz gerektiğini öneriyor.

4) Başarısızlıklarınızdan Ders Alın

Cruyff otobiyografisinde “Olan oluyordu ve ben, olanlardan ders çıkarıp bir sonraki bölüme geçmeye çalışıyordum” diyor. Yani Cruyff bazı dönemlerde başarısızlıkları tatmış. Ancak bunlardan ders çıkararak hayatına devam etmeyi bilmiş. En büyük yeteneklerin bile başarısızlıklar yaşadığı bir dünyada bizim de yapmamız gereken, başarısızlıklardan ders çıkarıp hayatımıza devam etmektir.

5) Öğrenmeye Açık Olun

Johan Cruyff sadece öğrenmeye açık olduğumuz takdirde başarılı olabileceğimizi söylüyor. Bu konuda da gördüğü en gayretli insan olarak Pep Guardiola’yı örnek gösteriyor. Pep Guardiola’nın, Barcelona’da uzun yıllar oynayamayacak kapasitede olduğunu düşünmesine rağmen Cruyff’un direktifleri ve Guardiola’nın öğrenme açlığı Guardiola’yı bugünkü başarısına ulaştırmıştır.

Benim Oyunum adlı kitabı herkesin okumasını tavsiye ederek ve kitaptan bir alıntıyla yazıyı sonlandırmak istiyorum;

“Pep Guardiola’nın Barcelona B Takımının başına getirilişini hatırlıyorum. Fikrimi sormuştu ve uygulaması gereken tek kuralın bulunduğunu söylemiştim. Başkana, ‘Çık soyunma odamdan, burada kararları ben veririm’ diyebilmeliydi. Ancak o zaman A takımın başına geçmeye uygun bir çalıştırıcı olabilirdi. Öyle yapmazsa ikinci adamlıkta kalırdı. Demek istediğim patron olması tüm sonuçlarıyla birlikte kararları alması gerektiğiydi. Ama hiçbir şartta asla başkalarının inisiyatifleri yüzünden kovulmasına izin vermemeliydi. Geriye bakıp şunu söyleyebilmelisiniz ‘Salaklık ettim ama yaptığımın sorumluluğu bana ait.’


💡 İş Hayatında Motivasyonun Önemi

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.