İş hayatında başarılı olmak, pazar payınızı arttırmak, takım üyelerini etkili bir şekilde yönetebilmek ve mesleğinizde farkındalık oluşturabilmek için duygusal zeka ile tanışın!
İş gücü verimliliğinden bireysel mutluluğa kadar birçok alanda etkili olan ve uzmanlar tarafından geleceğin mesleki başarısının anahtarı olarak ele alınan duygusal zeka, diğer bir adıyla EQ, kısaca; duygularla akıllı olmak şeklinde tanımlanabilir!
Duygularla Akıllı Olmak
İnsanların tarihte benzeri olmayan düzeyde zihinsel beceriye sahip olduğu teknoloji odaklı bir çağda yaşıyoruz. Buna rağmen birçok sorunla karşı karşıyayız.
Mesela modern çağın koşuşturmalı, yoğun yaşamında insanlar duygularını, ifade etmek konusunda zorluk çekiyorlar. Dolayısıyla bu yorucu tempoda insanlar mutluluğu sadece ruhsal ve duygusal anlamda bir doyumla sağlayabileceklerini düşünüyorlar.Tam da bu noktada duygular; gidilecek yönü belirliyor ve bunun neticesinde de işin içine amaç ve anlam dahil ediliyor. Böylece sorunlar karşısında eksik kalmış olan duygular, yani empati, güvenilirlik ve üretkenlik gibi olgular onarılarak tamamlanıyor. Bu yetkinlikler ise gerek özel yaşamda ve gerekse iş yaşamında başarıyı en az bilişsel zeka kadar etkiliyor.
İş Hayatında Duygusal Zeka
Duygusal zekası (EQ) yüksek olan bireyler; güçlü ve zayıf yanlarının farkında olan, duygularını kontrol etmeyi bilen, belli durumlarda meydana gelebilecek olası reaksiyonları anlayarak bunlar için alternatif çözümler üreten lider vasıflı kişilerdir.
Bütün bunlarla birlikte iş hayatında, insan duygularının inceliklerini faaliyete geçirmek; haliyle etkili iletişim, motivasyon, karar verme yetisi, empati gibi birçok pragmatik özellikleri de beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmaları da göz önüne aldığımız zaman sonuçlar hiç şaşırtıcı değil. Çünkü duygusal zekayı etkin bir şekilde kullanan bireylerin, diğerlerine göre iş hayatında 43 kat daha başarılı olduğu saptandı.
💡 Duygular insanları, insanlar performansı harekete geçirir. Ve mantık, duyguyla harmanlandığında anlamlı sonuçlar doğurur.
İşe Alım Sürecinde EQ
Günümüzde doğru işe doğru insan kaynağı seçimi uygulamalarında, araştırılan ve istenilen kriterler temelde “duygusal zeka kriterleri” ile yakından ilgilidir.
İnsanların, teknik ve uzmanlık becerilerinin yanı sıra duygusal yakınlık, benlik bilinci, empatik iletişim vb yatkınlıkları da artık işe alım sürecinde önemli bir rol oynuyor. Çünkü yüksek duygusal zekaya sahip olan adayların kendilerine ve kurumlarına daha çok bağlı olup daha üretken bir profil çizdikleri bilinmektedir.
Özetlemek gerekirse duygu; iş yaşamında değerli bir sermaye olarak algılanmaya başlandı. Öte yandan yönetilebilen duyguların bir organizasyonu daha güçlü hale getirdiği de bilinmektedir. Bu da “duygusal zeka”nın işe alım sürecinde neden önemsenmesi gerektiğini kanıtlıyor.
Duygusal Zeka Hangi Mesleklerde Ön Planda?
Duygusal zekası yüksek olan bireyler; iletişim, satış, eğitim, danışmanlık, pazarlama, insan kaynakları, reklam ve kurumsal iletişim gibi departmanları başta olmak üzere iletişim gerektiren ve kreatiflik içeren alanlarda daha çok tercih edilmektedir.
EQ Öğrenilebilir Ve Geliştirilebilir Mi?
Bu soruya hiç düşünmeden ‘Evet!’ diyebiliriz. Zira duygusal zeka beynimizin esnekliği ile ilgilidir ve kişinin sahip olduğu sezgisel varlığı yönetebilmesi anlamına gelir. Bu nedenle yetiştiğimiz/yaşadığımız sosyal çevreye göre duygusal zeka; etkinleşebilir, pasifleşebilir ya da düzenli bir çalışma ile geliştirilebilir.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.