İnternet girişimciliği artık herkes için olmazsa olmaz bir hal aldı. Şu an bir dükkânınız, mağazanız, ofisiniz olabilir. Ama aynı zamanda web’ten de satış yapabilir ve müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Peki bunun için internet girişimciliği odağında süreç ve ihtiyaçlardan haberdar olmalısınız.

Bu makalede döviz kurlarındaki iniş–çıkışları fırsata çevirip daha iyi kazançlar elde etmenizi sağlayacak ipuçlarını; “çevrimiçi / online (internet) girişimcilik” odağında sizlere aktaracağım. Bu arada sizler de bu konudaki önerilerinizi bu makaleye ek olarak paylaşabilir ve yazıya katkıda bulunabilirsiniz. Böylece farklı fikirlerden yararlanırız ve çevrimiçi girişimcilik süreci hepimiz için daha kârlı hale gelir.

Bunları da belirttikten sonra artık başlayabiliriz. İşte internet girişimciliği için gerekli süreç ve ihtiyaçlar!

İnternet Girişimciliği İçin Başlangıç

İnternet girişimciliğinde iyi bir başlangıç için piyasadaki bir sorunu bulup o problemi çözecek ürün veya hizmete odaklanmak gerekiyor. Çünkü ortada bir ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı bulduğunuzda ve/veya bu ihtiyaca yönelik çözüm ürettiğinizde aynı zamanda girişiminize de start vermiş olursunuz.

Bu arada bulduğunuz ürün, fikir veya hizmet için patent de almalısınız. Böylece bulduğunuz çözüme yönelik tüm yasal haklarınızı korumuş olursunuz.

Ürün Mü? Yoksa Hizmet Mi?

Ürün mü yoksa hizmet mi? sorusunun akabinde insanlar ne alır, biz ne satarız? sorusunu sormakta ve bunu yanıtlamakta yarar var.

Öncelikle ürününüzü ve/veya hizmetinizi çok fazla özellik eklemeden en temel haliyle (beta formatta) piyasaya sürüp talep görüp görmediğini test etmeniz gerek.

Örneğin başlangıçta o ürün ve/veya hizmeti 3 kişiye satabilecek misiniz? Sonrasında ilk 2 aylık dönemde ürünü / hizmeti 30 kişiye satabilecek misiniz? İşte, tüm bunları test edip gözlemlemelisiniz. Basit gibi gözükse de bu süreç girişimin devamlılığı için önemlidir. Eğer ürününüz / hizmetiniz ilk birkaç aylık süreçte talep görüyorsa doğru yoldasınız. Ama başlangıçtaki talebin oluşması daha uzun bir zaman zarfına yayılıyorsa o ürünü veya hizmeti değiştirmeniz daha doğrusu geliştirmeniz gerekir.

Markalama Detayı

Markalama önemlidir. Çünkü markalama ile itibar, itibar ile otorite, otorite ile satışa giden yol açılır.

Evet; ihtiyaç duyulan ürünü / hizmeti ürettiniz. Sonra bunu test ettiniz. En nihayetinde piyasa bu ürünü / hizmeti kabul etti diyelim.

Marka Kavramları

Markalama sürecinde de işe en başından başlayıp, öyle devam etmeniz gerekiyor. İtibar, dijital iz ve otorite kazandıkça satışlarınızın git gide arttığını göreceksiniz. Bunları; marka, isim, logo, tasarım, dijital pazarlama, reklamcılık ve iletişim çalışmalarıyla sağlayabilirsiniz. Sonra markanızı tescil edip yolunuza devam edersiniz. Bu sayede sizi hem ayırt ederler hem de haklarınızı korursunuz.

Dijital Varlıklar

Markalamadan sonra e-Ticaret, web, blog, kampanya sayfaları, sosyal medya, e-Posta gibi dijital varlıkların organize edilmesi gerekiyor. Zira ürününüz / hizmetiniz hazır, markalama başlamış ve gerekli olan tesciller de alınmıştır. Kısacası şimdi artık sırada tuğlaları dizmek vardır. Tabii ki bu aksiyon dijitalde ve dijital varlıklar aracılığıyla olacak.

Dijital varlıkları; web sitesi, sosyal medya, e-posta, telefon numarası veya santral, (sanal santral de olabilir), e-ticaret sitesi, mobil uygulama, kampanya sayfaları, blog vb şeklinde sıralayabiliriz.

Dijital Pazarlama Bilinirlik

Kısacası neye ihtiyacınız varsa daha doğrusu hedef kitleniz nerede ise siz de orada bulunuyor olmalısınız. Veya hedef kitlenizin olduğu alana / platforma adapte olmalısınız. Bu durumu, işlek bir caddedeki kitleye ulaşmak için o caddede dükkân almak veya kiralamak gibi düşünebilirsiniz.

İnternet Girişimciliği İçin Resmi İşlemler

Resmiyet hemen gerekli mi? Nerede ve nasıl resmileşebiliriz? Vergiler başıma iş açar mı? Tüm bu sorulardan önce belirtmek isterim ki “internet girişimciliği”nin resmiyette, normal bir girişim / iş kurmaktan pek bir farkı yoktur.

O yüzden internet girişimciliği sürecinde kesinlikle resmiyetinizin olması gerekiyor. Diğer bir ifadeyle; ticaret yapmak istediğiniz, iş kurmayı düşündüğünüz ülkede o ülkenin iş kurma ve ticaret yapma süreçlerini bilmeniz, takip etmeniz, uygulamanız gerekiyor. Bu sayede vergi verebilirsiniz. Ayrıca sigortalı olabilirsiniz. Kısacası resmi olarak şirketinizle ilgili hak sahibi olursunuz. Yurt içinde ve yurt dışında, bu şekilde yani resmî olarak çalışmanız, sadece vergilendirme vs. için değil vize gibi konularda da avantaj oluşturur.

Ülkeden ülkeye değişiklik gösterir tabii ama ödediğiniz vergiler kesinlikle size uzun vadede ciddi fırsatlar sağlayacaktır. İyi muhasebecilerle çalıştığınızda vergi iadeleri, vergi indirimleri hatta işletme destekleri bile alabilirsiniz. Kendi deneyimlerime istinaden ifade edeyim eğer 15 sene önce şirket kurmuş olsaydım, şimdi çok daha iyi bir konumda olabilirdim. Emin olun resmiyet; zorunluluk olduğu kadar aynı zamanda size birçok avantaj sağlayan bir meseledir.

Resmiyetin Avantajları Nelerdir?

Resmiyetiniz olduğunda firmanızla ilgili hak sahibi olabiliyorsunuz. Şahıs şirketi kurmadığınız müddetçe, tüzel kişilik avantajlarından yararlanıp; şahsen kazandıklarınızla tüzel kazandıklarınız ayırt ediliyor. Yani herhangi bir sorun olduğunda bundan şirket sorumlu oluyor. Siz de gerçekte şirketin bir çalışanı oluyorsunuz..

Resmiyetin yükümlülükleri arasında vergilendirme var. Bu doğru, ama aynı zamanda vergi indirimleri de var. Ayrıca iadeler söz konusu. Ve tabi sigorta güvencesi gibi avantajlar da var. Olası sağlık sorunlarında gerek şirket sigortası sayesinde birçok avantajdan kolaylıkla yararlanabilirsiniz.

Son olarak resmiyet olduğunda emeklilik için de avantajınız oluyor. Yurt dışında çalışma yaptığınızda ve belirli bir miktarda çalışma seviyesini / süresini aştığınızda vize avantajlarına da sahip oluyorsunuz. Öte yandan resmiyet söz konusu olduğunda ambargo gibi sorunlara takılmadan o ülkeyi istediğiniz gibi ziyaret edebilme ayrıcalığına sahip oluyorsunuz.

Pazarlama, İletişim Ve Reklam

İnternet girişimciliği sürecinde artık itibar, otorite, bilinirlik, trafik, potansiyel müşteri toplama ve satış gibi dijital medyanın 4 temel hedefi için çalışmalara başlayabiliriz. Şunu belirteyim; halen daha yolun başındasınız. O kadar ayrıntılı çalışma yaptık ama hepsi de aslında “başlangıç” içindi. Öte yandan buraya kadar bahseetiklerimin tamamı internet girişimciliğinde olmazsa olmazdır.

İsim bul, markalaştır, resmileş, web siten olsun ve tabi ki pazarla… Böylece hedef kitlen seni bulabilsin. Başlarken temel mantık budur.

Uzun ve kısa vadeli hedefler içinse, alabileceğiniz hızlı ve uzun vadeli sonuçları düşünerek çalışma yapmanız lazım. Bu süreçte çizgi üstü, çizgi altı, gelen pazarlama ve çıkış pazarlama gibi süreçleri birleştirmek önemlidir. Bu süreci detaylıca öğrenmek isterseniz kavramsal olarak; atl, btl, inbound, outbound marketing ifadelerini kullanarak araştırma yapabilirsiniz. Tüm bunların devamına bir de iletişim çalışmasını ve itibar yönetimini ekleyerek, ilerleyişinizi bir stratejiye yani düzene bağlarsanız 6 aya kalmadan etkili sonuçlar almaya başlarsınız.

İnternet varlıklarınız ve fiziksel varlıklarınız için bir takım çalışmalar yapmalısınız. Diğer bir ifadeyle tutundurma / bilinirlik çalışmalarıyla “ben buradayım” demelisiniz. Bunu demek için trafiğiniz olmalıdır. Trafik kazanmak içinse reklam vermeniz, ayrıca SEO ve sosyal medya çalışması yapmanız gerekiyor.

Mağazanız için mobil pazarlama, satış içinse katalogunuzu online ve offline platformlarda yaymanız lazım. Ve hedef kitlenize indirimler, fırsatlar, kuponlar ve müşteri sadakati odaklı avantajlar sunmalısınız.

İnternet Girişimini Örneklendirelim

Dijital ürünleri şarj edebilen ve müzik çalan bir kot pantolon ürününüz var. (Berbat bir fikir. 🙂 Ama şarj fikri iyi) Ürünü 5 adet üretip test ettirdiniz. Tüketiciler beğendi. Tamam, o halde artık ilerleyebilirsiniz.

Örneğin; Billy Billy Jean diye bir isim buldunuz.  Marka, tescil, alan adları boş mu diye bakmanız gerekiyor. Eğer boşsa sonraki aşamaya geçin.

Grafik tasarımcı aracılığıyla; logo, kurumsal kimlik, resmi evrak şablonları, sosyal medya paylaşım şablonları, eposta bülten şablonları, eşantiyon şablonları gibi ihtiyaçları halledin.  Bundan sonra artık tescil sürecine başlayabilirsiniz.

Marka uzmanından; iletişim, marka ve standartları üzerine stratejinizi hazırlamasını isteyin. Kurumsal kimlik anlamında ihtiyacınız olanları yaptırdıktan sonra ve tescil işlemlerinden sonra artık rahatça ilerleyebileceksiniz. Unutmayın ki tüm bunlar bir süreç. Süreci başlattığınız anda aslında satışa da başlayabilirsiniz.

Webmaster aracılığıyla; web sitesi veya e-ticaret sitesinin tasarımı, arayüzü, yazılım geliştirmesi işlerini halledebilir veya bir CMS (WordPress vs.) kullanarak sitenizi kurabilirsiniz. Siteyi kuran kişi ya da ajansa bu sitenin yönetimini de verebilirsiniz.

Dijital pazarlama uzmanı aracılığıyla; dijital varlıklarınızı yani sosyal medya, e-posta, sanal santral, kampanya sayfası, blog yönetimi, gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

E-Ticaret Yapıyorsanız

E-ticaret siteniz varsa; dijital pazarlama veya e-ticaret  uzmanınızla ürününüze dair ne kadar uygun pazar yeri varsa giriş yapıp, ürünlerinizi listelemeniz gerek. N11, Trendyol, Amazon, Ebay, Gittigidiyor gibi… Tabii şirket olarak girip, mağaza açmanız daha avantajlı olacaktır.

Sanal santral kurarak; telefon numarası, faks numarası alabilir ve ses kayıtları tutabilirsiniz. Kurumsal e-postanızı zaten alan adınız alınınca webmasterınız aracılığıyla elde edebiliyorsunuz. Kurumsal e-posta bültenleri ise pazarlama uzmanınızın sorumluluğundadır.

Ödeme terminali; Türkiye için Vera faturalı yazar kasalar var. Web siteleri için Iyzico, Shopier gibi uygulamalar var. Ayrıca Hepsipay, BKM Ekspress ve Troy var. ABD ve E-Estonya (AB) için Trustpay, Paypal, Payoneer, Payu, Shopify pay, AMEX, Visa, Mastercard gibi ödeme yöntemleri mevcut.  Şirketinize ait banka hesaplarınız da olacak. Zira her koşulda havale işlemleri için bir banka hesabı zaten gerekiyor. Bu arada ABD’de çek yollamaya bayılıyorlar. Eğer ABD’de sanal ofisiniz olursa adresinize gelen çekleri ofis görevlileri tarayıp size e-posta aracılığıyla gönderirler. Para ise banka hesabınıza yatırılır.

Resmi İşlemler Hakkında Tavsiyeler

Türkiye’de Resmi İşletme Kuruluşu

Vergi levhası, ticaret odası başta olmak üzere meslek odalarından vs. izinler, sigorta başlangıçları vb. işlemleri halletmeniz gerekiyor. Sonra da bir ofis tutmalısınız. Ofisin maliyet 6 ay için minimum 15 bin TL civarındadır. Hazır ofis / ortak ofis olarak kullanılan ofisler aracılığıyla şirket açılışı yapmak isterseniz bir masa kiralayarak aylık 750 TL’ye ofis sorununu da çözersiniz. Yazarkasa, pos cihazı, kaşe, defter, resmi evraklar ve ruhsat için de 2-3 bin TL’ye ihtiyacınız var.

Estonya’da Resmi İşletme Kuruluşu

Öncelikle 100 Euro ödeyerek vatandaşlık başvurusu yapıyorsunuz. Kabul edilirseniz elçilikten e-vatandaş kimliğinizi alıyorsunuz. Bu sayede Paypal açabiliyorsunuz. Artık Avrupa Birliği ülkelerinde satış yapmak konusunda da serbestsiniz. Kurumsal olmak isterseniz ofis kiralayıp resmi şirket kurulumu için başvuru yapmanız gerekiyor. Ofis kirası aylık 10-50 euro arasında değişiyor. Tabi bu bahsettiğim sanal ofis. Şirketin seviyesine bağlı olarak teminat vermeniz gerekebiliyor. Şahıs şirketinde bir teminat ödemesi yapmanıza gerek yok. Ama daha üst seviye şirketlerde, 1000 – 3000 euro arası bir teminat gerekebiliyor. 10.000 euro ve üzeri teminatla ise şirketinizi rahatlıkla kurabiliyorsunuz. Resmi işlemler için gereken az bir masrafın kesilmesinden sonra kalan para banka hesabınıza devrediliyor.

Hatta 100 euro e-vatandaşlık sonrası Leap-in kullanarak aylık 50 Euro’ya resmi bir şirketin sahip olması gereken her şeyi kiralayarak kullanabilmeniz mümkündür. E-Estonya ile yıllık vergi bildiğim kadarıyla yok. Ama para transferinde %20’lik oranı vergi diye kesiyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Resmi İşletme Kuruluşu

Her ülkenin şirket kuruluşlarında kendine özgü farklılıkları var. Ama mantık hep aynıdır. Bedeller ve bürokrasi az ya da çok olsa da her ülkede mutlaka vardır. ABD’de ofisler 40-50 dolardan başlayıp artarak ilerliyor. Ama ortalama 100 dolara kendinize bir sanal ofis / ortak ofis tutabilirsiniz. Muhasebe bedeli ise 350 dolar. Muhasebeci ücreti ve kurulum bedelleri olmak üzere her şey bu fiyata dahildir. Banka işlemleri içinse 500 dolar masraf var. Paypal da açabiliyorsunuz. Bu arada hiç iş yapmazsanız bile yıllık 300 dolar vergi ödemeniz gerekiyor. İş yaptığınızda yanılmıyorsam şirket türüne bağlı olarak, yüzdelik vergi kesilmesi oluyor. Bu vergiyi eyalet kullanıyor. Artırırsa iade ediyor. Yaptığınız Amerika içi harcamalarda ise vergi indirimi alıyorsunuz.

Kullanmanız Gereken Dijital Araçlar

Bu arada şirket için kullanmanız gereken dijital araçların bedellerini de unutmayın. En başta bir muhasebe yazılımı gerekiyor. Türkiye için Paraşüt olabilir. Yurt dışı için Freshbooks var.

CRM sistemi kullanmanız da gereklidir. Özellikleri ve ihtiyaçlarınıza göre CRM uygulamalarında fiyatlar değişiklik gösterebiliyor. CRM önemlidir. Çünkü size tahmin edemeyeceğiniz kadar çok zaman kazandırır. Ayrıca veri depolarsınız. Segmente edip pazarlama yaparsınız ve bu bilgi dahilinde reklam çıkarsınız. Böylece kazancınız artar.

Bitrix, AgileCrm, Hubspot, Teamgram, Sugar, Salesforce gibi birçok ücretli / ücretsiz CRM uygulaması var. Bu uygulamalar ekiple olan iletişiminizi de artırır. Ayrıca bu yazılımlar bir mekana bağlı olmadan işlerinizi halletmenize yardımcı olurlar.

Proje yönetim aracı gerekli… CRM’lerin bazısının içinde bu özellik de var ama ek olarak da alabilirsiniz. Üzerinizdeki bütün iş yükünü Kanban proje yönetimiyle dağıtabilirsiniz. Bu araçlar sayesinde personelinizi görevlendirebilir ve iş takibi yapabilirsiniz. Hem de stres olmazsınız.

Sanal santralin de bir bedeli var. Yıllık 10 TL’ye de var, aylık 5 dolara da var. Ben Netgsm kullanıyorum. Yurt dışında en uygun olan hatırladığım kadarıyla Sonatell‘di.

E-Mail İmzası

Pazarlama araçları ve otomasyon araçları da gerekli. Aylık 10 dolardan başlar 2000 dolar üzerine kadar çıkar. Bu yüzden ücretsizlerle yetinerek başlayın. Girişiminiz para kazandıkça istediğiniz aracı test ederek satın alırsınız. Burada tavsiye anlamında bir araç söyleyemem. Çünkü sadece sosyal medya konusunda 1000 civarı yazılım mevcut. Başlangıçta; sosyal medya yönetim aracı yerine asıl ihtiyacınız bülten otomasyonu konusunda etkili bir araçtır. Bu alanda Mailchimp var. 2000 kişiye kadar Mailchimp’ten ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.

Sonuç

Güvenilir firmalarla ve kişilerle çalışmanız girişimcilik sürecinde en önemli unsurdur. Uygun fiyatlı çalışabileceğiniz kişi ve kurum tabii ki arayacaksınız ama inanılmaz bir ucuzlukla karşılaşmışsanız orada bir dolandırıcılık olabilir, dikkat edin. Daima güvendiğiniz birilerine danışın ve sosyal medya topluluklarına katılın.

İnternet girişimciliği ile ilgili atladığım bir nokta varsa veya ekleme yapmak isterseniz, makaleye yorum yapabilir ya da Twitter’dan Branding Türkiye‘ye ve bana (@hyturkyilmaz ve @brandingtrcom’a mention) yazarak sohbet başlatabilirsiniz.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.