Gün geçmiyor ki sosyal medyada bir acayiplikle karşılaşmayalım. Bu defa meselenin odağında Instagram var. Ben bu duruma Instagram’ın yeni tuhaflığı dedim ama aslında Instagram’ın bir suçu yok zira konu “çekiliş sponsorluğu”yla ilgili!

Ben yazıya Aman dikkat! diyerek başlayayım. Neden böyle söylediğimi yazıyı okuduğunuzda daha iyi anlayacaksınız.

Günümüzde 1 milyar kullanıcı sayısı barajını aşmak artık sosyal ağlar için bir başarı kıstası olmaktan çıktı. Zira artık tek başına 2 milyar kullanıcıya sahip sosyal ağlar ve 1 milyar kullanıcı barajını aşan mesajlaşma uygulamaları var.

Evet, meselenin sosyal ağlar açısından durumu böyle.

Kullanıcılar açısından ise 1.000, 5.000, 10.000 gibi takipçi / arkadaş / bağlantı / abone sayılarına ulaşmak sıradanlaştı. Örneğin Facebook’ta 5 bin arkadaşa sahip olmak, Linkedin’de 30 bin bağlantıya ulaşmak birer popülarite göstergesi olmaktan çıktı. Tam tersine eğer binlerce arkadaşınız, takipçiniz, aboneniz, bağlantınız yoksa ortada bir tuhaflık var gibi algılanıyor. Zira insanlar size “demek ki takibe değer bir iş yapmıyorsun” gözüyle bakmaya başlıyorlar

Mecralar ve kullanıcılar açısından meseleyi değerlendirip firmalara bir şey söylemezsek olmaz. Şimdi de konuya firmalar açısından bakalım.

Evet, kurumsal bir yapıysanız muhakkak sosyal medyada olmalısınız. Buna bir lafımız yok. Hatta dijitalleştirebildiğiniz ne varsa dijitalleştirmelisiniz. Aksi halde ne günü yakalayabilirsiniz ne de çağa ayak uydurabilirsiniz.

Bu arada makalenin konusu sosyal medya olduğu için ben burada firmaların dijitalleşmeye yönelik sorumluluklarını sosyal medya odağında değerlendireceğim. Hatta lafı çok uzatmamak adına konuyu biraz daha daraltıp direkt olarak Instagram’a geçeceğim.

Instagram’ın Yeni Tuhaflığı

Günümüzde nasıl ki bir sosyal ağ için 1 milyar kullanıcı barajını aşmak normalleştiyse, nasıl ki herhangi bir sosyal medya kullanıcısının ortalama 1.000 takipçisi/bağlantısı varsa, markaların da sosyal ağlardaki başarısını kanıtlayan bir takım rakamsal sınırlar mevcut. Tabi ki ben “şu mecrada şu kadar takipçiye sahip olmak gerekiyor” gibi bir genel yargıda bulunamam. Ancak markalar için bu durum yani takipçi sayısı bir gurur meselesi halini almış durumda.

Bu nedenle birçok marka takipçi sayısını arttırmak için olmadık yöntemlere başvuruyor. Oysa bir sosyal ağda takipçilerinizi arttırmak istiyorsanız yapmanız gerekenler basittir.

Yeri gelmişken söyleyelim. Takipçilerinizi organik bir biçimde arttırmak istiyorsanız şu 3 temel olguya odaklanmalısınız;

  • Strateji
  • İletişim
  • İçerik

Elbette bunu böyle yazınca / söyleyince anlamsız ve genel geçer bir ifade gibi görünüyor. Ancak hiç de öyle değil.

Neyse… Devam edelim. Evet, markalar takipçi arttırmak için türlü tuhaflıklar yapıyorlar. Son zamanlarda bu tuhaflıkların arasına “çekiliş sponsorluğu” girdi.

Peki nedir bu çekiliş sponsorluğu olarak adlandırılan tuhaflık?

Çekiliş Sponsorluğu Nedir?

Instagram’ın yeni tuhaflığı diye belirttiğim ve Instagram’da son aylarda bir hayli artan çekiliş sponsorluğu konusunu kısaca açıklayalım…

Bilindiği üzere sosyal medyada çekiliş düzenleyerek takipçi kazanma durumu evvelden beri uygulanan bir yöntemdir. Ve bu aksiyon iyi uygulandığında gerçekten de aktif bir kitleyi sayfanıza çekebiliyorsunuz. Ancak genel geçer yani plansız bir çekiliş yapmak markaya, faydadan çok zarar getirir. Hatta çekilişe katılacak 10 kişi bile bulamazsınız.

Instagram Çekilişleri

İşte, bunu bilen bazı kişiler sadece çekiliş için sayfa oluşturarak markalara bu noktada hizmet vermeyi vaat ediyorlar.

Sistem Nasıl İşliyor?

Öncelikle markanızın Instagram sayfasına bir DM alıyorsunuz. Yani bahsetmiş olduğum çekiliş odaklı bu sayfalar size mutlaka ulaşıyorlar. Gelen mesaj; “Merhaba size şu sayfa adına yazıyorum. Sayfanızı büyütmek ve daha geniş bir kitleye ulaşmak ister misiniz?” gibi ifadelerle başlıyor.

Sonrasında ise; “Şu tarihte bir çekiliş düzenliyoruz. Çekilişlerimize ortalama şu kadar kişi katılıyor, bunun neticesinde sayfanızı bu kadar kişi takip edebilir/edecek” gibi ifadelere rastlıyorsunuz.

Sponsorluk yani ücretlendirme ise o çekilişte verilecek hediyelere göre belirleniyor. Zira bu sayfalar aracılığıyla düzenlenen çekilişlerde bazen kalem seti, bazen akıllı telefon, bazen fotoğraf makinesi, bazen tablet, bazen akıllı saat, bazen bir tepsi kurabiye bazen de bunların hepsi hediye ediliyor. Daha doğrusu hediye edildiği söyleniyor.

Sistemin işleyişi ise şöyle; siz, sponsorluk için belirtilen ücreti ödeyip o çekilişe sponsor olursanız kullanıcı adınızı çekiliş görselinin açıklama kısmına yazılıyor. Çekiliş şartı; açıklamada yer alan sayfaların takip edilmesi… Dolayısıyla otomatik olarak bu çekilişe katılan herkes sayfanızı takip ediyor.

AMA…

Bu durum gayet güzel ancak bu sayfalar aracılığıyla markanıza gelen kitlenin (ki vaat edilenin yaklaşık %10’u, %20’si filan sayfanızı takip ediyor) aslında markanıza pek bir faydası yok.

Nasıl Yani?!

Öncelikle aklınızda “çekilişler faydalı değil” gibi bir imaj uyandırmak istemem. Çekilişler faydalıdır. Ben sadece, bu yöntemle uygulanan çekilişlerin bir yararı yok demek istiyorum.

O yüzden illa bir çekilişe sponsor olacaksanız tanınmış bir kişi, kurum yahut fenomen tarafından düzenlenen çekilişlere sponsor olmalısınız. Zira sırf çekiliş düzenlemek için kurulmuş olan ve hemen her gün hatta bazen günde birkaç tane çekiliş düzenleyen bu sayfalardan gelen takipçilerin aslında size yani markanıza bir yararı yok. Bunun birkaç sebebi var.

       Bunlar;

  • İnsanlar sırf çekilişlere katılmak için profil açıyor. Yani kendi profillerinden değil çekiliş için açtıkları profillerden o sayfaları takip edebiliyorlar. Bu yüzden teknik olarak gerçek bir kişiyi temsil etmiyorlar.
  • Markanızla duygusal bir bağları yoktur.
  • Aktif değillerdir.
  • Takipten çıkarlar.
  • Beğenme, yorum yapma, yeniden paylaşma, hikaye görüntüleme gibi aksiyon göstermezler.
  • Etkileşimlilik yoktur.
  • Algoritmanızı bozarlar.
  • Reklamlarınızın verimini düşürebilirler.
  • Bot olabilirler

Sonuç olarak, sosyal medyadaki kitlenizi büyütmek en doğal hakkınız ancak bunu plansızca ve kısa yoldan yapmaya çalışmak markanıza faydadan çok zarar verecektir. Size tavsiyem; strateji, iletişim ve içerik olgularına sadık kalarak sosyal medya yönetiminizi gerçekleştirmenizdir.

Özetlemek gerekirse; güvenilirliğini kanıtlamamış hiçbir sosyal medya pazarlama aksiyonuna markanızı bulaştırmayın. Yoksa üzülürsünüz.


💡 Subliminal Mesaj Nedir?

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.