İnsanlar reklamları neden sevmez sorusuna eminim herkesin tek cümle ile de olsa geçerli bir açıklaması vardır. 

Bunca reklam yatırımı, bunca emek, plan, bütçe ve zaman harcıyorsunuz ama hedeflediğiniz kişi / kitle Adblocker kullanıyor ya da televizyonda reklam görünce zapping yapıyor.

Buradan çıkarılacak sonuç şu; aslında “insanlar reklamları neden sevmiyor?” sorusuna tek cümlelik bir cevap çözüm getirmiyor. Bu yazıda işin en temeline inelim ve profesyoneller olarak “insanlar reklamları neden sevmez?” sorusuna yanıt arayalım istedim. Ama önce doktorların sıklıkla kullandığı cümleyi bir tekrarlayalım; doğru teşhis hayat kurtarır.

İnsanlar Reklamları Neden Sevmez?

Aslında bakacak olursak her mecranın kendine has dinamikleri var. Ve her mecra iyi ve etkili bir şekilde kullanılabileceği gibi kötü kullanıma da açıktır. Öte yandan sanırım her mecranın az da olsa kötü kullanıldığı konusunda hemfikirizdir.

Reklam Engelleme Uygulamaları

İnternette bir haber okuyacakken her yerden çıkan dikkat dağıtıcı bannerlar, pageskin’ler… Youtube’da video izlerken sürekli araya reklamın girmesi… Televizyonda sanki sürekli reklam izliyormuşuz hissi… Tüm bunlar gerçekten de can sıkıcı… Kısacası reklamlar, hayatımızın her alanını kaplamış durumda. Ve bu durum hiç de eğlenceli değil.

Kötü bir örneği hatırlayalım. Mesela bir haber sitesine girdiniz. Her yerden çıkan bannerlar, başka bir sayfaya geçerken bir page skin derken asıl ulaşmak istediğiniz habere / içeriğe / sayfaya bir türlü ulaşamadınız. Ulaşsanız da içeriğin her tarafında sıkıcı reklamlar gördünüz.

Veya Youtube üzerinden izlediğiniz bir içerik sürekli reklam ile bölünüyor. Hata televizyon reklamı birebir Youtube’a konulmuş. Buyur buradan yak!

Televizyonu da atlamayalım. Televizyonda sadece reklam varmış hissi de görmezden gelinecek gibi değil.

Çözüm Nedir?

Think BBDO’nun Yönetici Ortağı Fons Van Dyck’in “Yeni Nesil Reklamcılık” kitabında, reklamların orijinal olmadığını ve bu yüzden tüketicileri mutlu etmediğini bunun için de reklamların sevilmediğini söylüyor. Dyck açıklamasının devamında şunları söylüyor;

“Orjinalliğin aşinalık ile birleşmesi reklamı daha önceden görmüş olduğu için tüketicinin marka ile ilgili bilgileri hatırlama kabiliyetini arttırır. İnsanların canını sıkan olgu reklamların niceliği değil niteliği. İnsanlar reklamları genellikle sadece beğenmiyor. Araştırmalar toplumun yaratıcı reklamları tasvip ettiği ve bu reklamları kendi çevrelerindeki insanlarla ya da sosyal medya aracılığıyla paylaşmaya istekli olduklarını da gösteriyor.”

Hatta bu doğrultuda Dyck bir araştırma sonucu paylaşıyor. İşte adı geçen araştırmayla ilgili kısımda Dyck’in söyledikleri;

“Ödül almış kampanyalar sıradan kampanyalara göre daha çok hatırlanıyor. Yani yaratıcılığını kanıtlamış kampanyalar daha çok seviliyor ve hatırlanıyor.  Bir kampanyanın yaratıcı olması içinse güçlü duygular uyandırmalı, gösterişli efektleri olmalı ve hepsinden önemlisi cool olmalıdır.”

Super Bowl Reklamları

Şimdi en sevdiğiniz reklamları şöyle bir düşünün. Muhakkak bunlar aslında herkesin sevdiği, hatırladığı, konuştuğu reklamlar vardır. Şimdi de sevdiğiniz bu reklamların hepsinin aynı kuşakta yayınlandığını düşünün. Harika bir reklam kuşağı olmaz mıydı?

Bu dediğimi biraz ütopik bulabilirsiniz. Ama benzer bir durum her sene Amerika’da yaşanıyor. Birbirinden yaratıcı reklamlar bir prime time kuşağında yayınlanıyor. Bu reklamların sektördeki ismi ise Super Bowl Reklamları olarak geçiyor.

Türkiye’de de yaratıcı ve eğlenceli reklamlar hep fark yaratmıştır ve izleyici tarafından sevilmiştir. Mesela Cem Yılmaz’lı eski reklamları hemen hemen herkes sevmiş ve keyifle izlemişti. O reklamların hatırlanma oranı da bir hayli yüksektir.

Özetle aslında insanlar reklamları sevmez diye bir sonuç çıkarmak kolaya kaçmak olur. Reklam verdiğiniz alanları yaratıcı kullanmak, orijinal içerikler çıkarmak yaptığınız reklam yatırımların karşılığını kat kat almanızı sağlayacaktır. Ama tüketicilerin sevdiği, izlediği içeriğin arasına ona hiçbir şey anlatmayan, ona bir şey katmayan, onu eğlendirmeyen hatta ona bir şey satmaya çalışan başka bir içerik koyarsan maalesef parayı sokağa atarsın.


💡 Dijital Reklamcılık Mı, Televizyon Reklamcılığı Mı?

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.