İnsan kaynakları uzmanları, yeni nesil mesleklere dair uzman değerlendirmesi zorlanıyor. O yüzden bu makaleyi hazırladım. İşte, insan kaynakları (ik) uzmanlarına hiçbir yerde bulamayacakları tavsiyeler.
Türkiye’de insan kaynakları, geleneksel meslekler için personel ya da uzman seçiminde ve bu personel veya uzmanların denetlenmesinde nitelikli işlere imza atıyor olabilir. Fakat yeni nesil mesleklere dair uzman değerlendirmesi yaparken İK yöneticileri kelimenin tam anlamıyla afallıyor.
Buna bizzat şahit oldum. O nedenle, en azından uzmanlık alanlarıma dair İK yöneticilerine dost tavsiyesi niteliğinde birkaç öneri sunmak istedim. Bu yüzden de insan kaynakları (ik) uzmanlarına tavsiyelerden oluşan bu makaleyi yazdım.
Sosyal Medya Uzmanlığına Bakış
Sosyal medya uzmanlığı son 6 – 7 yılda popüler olmuş bir meslektir. Başlarda firmalar, bu alanda bir personele daha doğrusu profesyonel bir desteğe ihtiyaç olduğunu düşünmüyorlardı. Geleneksel anlayışa sahip şirketler ve patronlar nedeniyle bu mesleğin önemi Türkiye’de önceleri pek fazla anlaşılamadı.
Peki şu an tüm işletmeler sosyal medya uzmanı çalıştırıyor mu? derseniz cevabım yine hayır! Ama 4 – 5 yıl öncesine kıyasla durum iyi diyebiliriz.
Şimdilerde sosyal medya uzmanının değeri, markaların “rekabet” mecburiyetiyle doğrudan ilişkili. Zira markalar artık her alanda birbirleriyle rekabet etmek istiyorlar. Buna departmanlaşma da dahil.
Evet, artık markalar, rakiplerine her alanda üstün gelmek istiyorlar. Şirketlerin bu davranışının arkasında maddi kâr elde etme amacı olduğu kadar manevi kâr elde etme hedefi de bulunmaktadır.
Bir Rekabet Aracı Olarak Sosyal Medya
Şirketlerin rakiplerine karşı üstün gelebilecekleri ve istedikleri gibi oyun kurabildikleri tek mecra sosyal medyadır. Zira sosyal medya başlı başına bir dünyadır. Facebook, Instagram, Youtube, Linkedin, TikTok veya Twitter’dan ibaret gibi gözükse de sosyal medyanın birçok bileşeni bulunmaktadır. Örneğin her geçen gün yeni bir mecranın fenomen haline gelmesi sosyal medyanın en önemli özelliğidir. Dolayısıyla bir sosyal medya uzmanının en önemli meziyeti de popülerleşen her yeni mecranın dilini çözmek olmalıdır.
Hem bireysel hem de kurum bazında, sosyal medyayı etkin kullanmak sosyal medya yöneticisinin başlıca özelliğidir…
Şöyle düşünün; henüz kendisi Twitter’da bir kazanım elde edememiş, Twitter’ı anlayamamış bir kişi / uzman markanıza nasıl değer katabilir? Kelin ilacı olsa kendi başına sürer atasözündeki durum bugün kendine sosyal medya uzmanıyım diye ortalıkta dolaşan binlerce hatta on binlerce kişinin durumunu özetlemektedir.
Uzmanlık 2 Günlük Eğitimle Olmaz
Ne yazık ki 2 gün eğitim alan veya ücret karşılığında hiç eğitim almadan sertifika sahibi olan herkes kendini uzmanı zannetmektedir.
Yeri gelmişken söyleyeyim sertifika programlarını önemsiyorum fakat sertifikayı yem olarak kullanmak için insanlara hayal satan kurumların ciddiyetten uzaklaştığını da söylemek istiyorum. Kusura bakmayın ama 2 gün içerisinde hiç kimse sosyal medya uzmanı, dijital pazarlama yöneticisi, marka yöneticisi, dijital markalaşma uzmanı veya insan kaynakları uzmanı olamaz. Bu işi sulandıranlar arasında para kazanmaya odaklanmış bazı vakıf üniversiteleri başı çekmektedir. Hem çok pahalı hem de sadece birkaç kavramsal tanımdan ibaret bilgiyi aktararak insanları bir nevi kandıran kurumlara aldananlara ise hiç anlam veremiyorum.
İnsan Kaynakları (İK) Uzmanlarına Tavsiyeler
Konuya dönecek olursak, herkesin sosyal medya uzmanı olduğu (!) bu dönemde İK yöneticilerinin sosyal medya uzmanı istihdam etmek üzere kişi ya da kişilerle mülakat yaparken nelere dikkat etmesi gerektiğini birkaç maddeyle açıklayayım.
İK yöneticileri, sosyal medya uzmanıyla mülakat yaparken sıradan sorular yerine daha özen sorular yöneltmeliler. Şimdi bu soruları ve açıklamaları önem sırasına göre vermeye çalışacağım.
1) Sosyal Medyayı Aktif Kullanıyor Musunuz?
Adayınızın iletişim, pazarlama veya halkla ilişkiler & reklamcılık bölümlerinden birinden mezun olduğunu var sayarak mülakata bu soruyla başlamanızı öneriyorum. Belki, “bu soruyu sosyal medya uzmanına gerçekten soracak mıyım?” diyeceksiniz ama evet, gerçekten soracaksınız. Zira piyasada öyle sosyal medya uzmanları(!) var ki daha herhangi bir mecrada kişi profil oluşturmaktan acizler. Bu mantığa sahip bir insanın firmanıza nasıl bir katkısı olur? Bırakın katkı sağlamayı, bu tip insanlar firmaya büyük zararlar verebilir. O yüzden öncelikle işe alacağınız uzmanın sosyal medyayı “aktif” kullanıp kullanmadığını sorgulayın.
Yüzlerce sosyal ağ var ve hepsini kullanmak hem anlamsız hem de buna hiç kimsenin vakti yetmez. Popüler sosyal mecraların en az 3’ünü kullanmayan bir sosyal medya uzmanını işe alırken bir kez daha düşünün.
Popüler Sosyal Mecralar Hangileri?
En çok kullanılan, en popüler 10 sosyal ağı sıralayacak olursak;
- Youtube
- TikTok
- Tumblr
- Snapchat
Bu konuda detaylı inceleme yapmak isterseniz Dünyadaki En Popüler Sosyal Ağlar başlıklı makaleyi incelemenizi öneririm. Ayrıca işe alacağınız kişinin Linkedin profilini, orada yaptığı paylaşımları ve başkalarına yaptığı yorumları iyi inceleyin. Böylece adayınızın profesyonel anlamda bir analizini yapmış olursunuz.
Bu arada evet Linkedin önemli ama Linkedin ile sınırlı kalmayın. Sosyal medya uzmanı olduğunu iddia eden kişinin Facebook, Twitter veya Instagram’da yaptığı paylaşımlara da göz atın. Ve tabi ki takipçi sayısını, etkileşim oranını gözlemleyin.
∴
Büyük ihtimalle firmanız sosyal medyada geniş kitlelere hitap etmek isteyecektir. Bunun hangi yolla sağlandığını bilmeyen bir adayla yola çıkmak sokağa para saçmaktan ve zaman kaybından başka bir şey değildir. Diğer yandan her şeyi kâğıt üstünde bilen ama kendisi için yahut daha önce çalıştığı kurumda bunları uygulamayan sosyal medya uzmanına bunun nedenini sorun. Kısaca şöyle düşünün; bir insan markanızın binlerce kişi tarafından takip edileceğini söylüyor bunu kısa sürede yapacağını anlatıyor ama nedense kendisi için bunları yapmıyor. Mantıklı geliyor mu?
Herkese sosyal medya kullanmak zorunda değil elbet lakin mesleği sosyal medya uzmanı olan bir kişi en az 3 mecrayı kullanmak zorundadır.
2) Blog Yazar Mısınız?
Sosyal medya uzmanı olduğunu söyleyen kişi her şeyden önce iyi bir içerik üreticisidir. Zaten az önce belirttiğim gibi adayın sosyal medyada yaptığı paylaşımlar onun işe olan hakimiyetini ve kreatif yönünü ortaya koyar. Fakat sosyal medya uzmanının gerçekten içerik üretip üretmediği onun blog yazıp yazmadığıyla daha iyi anlaşılır.
Bilhassa özel bir alanda uzmanlaşmış olarak blog içeriği üreten sosyal medya uzmanları şirketinize artı değer katacaktır.
3) Örnek Stratejik İlerleme Raporu Hazırlar Mısınız?
Sosyal medya yönetimi emek, strateji ve mesai isteyen bir süreçtir. Emek ve mesaiyi herkes verir ancak işin strateji boyutu %90 oranında ihmal edilir.
İK yöneticileri, mülakatın ilk aşamasını başarıyla geçmiş olan sosyal medya uzmanından son olarak örnek bir stratejik ilerleme raporu istesinler. Detaylı olması önemli değil isterse rapor yarım sayfa olsun ama mutlaka bunu talep edin. Bu rapor aynı zamanda adayın işi ne denli hassasiyetle yapacağını kanıtlamaktadır. Ayrıca bu rapor, sosyal medya yöneticisinin o işi gerçekten isteyip istemediğini de ortaya koyar. Bu rapor yalnızca süreçten ibaret değildir. Sonuçların nasıl raporlanacağı da bu ilerleme raporunun bir parçasıdır.
BONUS: Elinizde Tutmayı Bilin
Sevgili İK yöneticileri, uyguladığınız bu mülakat sürecini başarıyla geçen sosyal medya uzmanını ödüllendirmeyi de unutmayın. Bütün bu aşamaları atlatabilen uzman sayısı Türkiye’de gerçekten çok az. Bu nitelikli azınlığa mensup kişilerden biri markanıza değer katacaksa onu elinizde tutmayın bilin. Zira bu sürecin sağlıklı devam etmesi karşılıklı saygı ve faydanın devam etmesine bağlıdır.
∴
Evet, insan kaynakları (İK) uzmanlarına tavsiyelerim bunlardı. Merak ettiğiniz herhangi bir konu olursa lütfen yorum yaparak fikirlerinizi belirtin.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.