Geçtiğimiz günlerde bilimsel bir devrime daha şahit olduk. Öyle ki insan beyni kablosuz bir şekilde bilgisayara bağlandı. Peki ama nasıl? İşte detaylar!

Bilim kurgu izlemeyi / okumayı yahut dinlemeyi sever misiniz bilmem ama ben çok severim. Öte yandan inandığım bir şey var, teknoloji temelli fantastik bir olgu bilim kurguya düşmüşse gerçek olmaması için hiçbir neden yoktur. Geçtiğimiz günlerde bilimsel bir yayında (IEEE Transactions on Biomedical Engineering) gördüğüm gelişme, az önce bahsettiğim durumun ne kadar doğru olduğunu kanıtlar nitelikteydi. Zira BrainGate adlı bir sistemle insan beyni bilgisayara kablosuz bir şekilde bağlandı.

İnsan Beyni Kablosuz Bir Şekilde Bilgisayara Bağlandı

İnsanın düşünce gücüyle neler yapabileceği özellikle son 15 – 20 yıldır kuantum felsefesi odağında anlatılıyor. Şimdiyse soyut bir olgu olan bu hipotezi destekler bir teknolojik alt yapı geliştirildi. BrainGate adı verilen sistemle insan beyni kablosuz bir şekilde bilgisayara bağlandı. Buna göre bilim insanları gerçekleştirdikleri çalışmayla felçli katılımcıların bir tablet bilgisayarı kontrol etmelerini sağladı.

Detaylı aktarmak gerekirse; BrainGate adı verilen sistem üzerinden yapılan çalışmayla bir insanın beyin motor korteksine bağlanan kablolu sistemlerde kullanılan bağlantı noktasına mikro düzeyde / küçük bir verici yerleştirildi. Bu sayede katılımcılar, kablosuz bir şekilde bilgisayara bağlandı. Üstelik bu şekilde kablolu sistemlere yakın denebilecek yazma hızına, tıklama doğruluğuna ve işaretlemeye ulaşıldı.

Çalışma kapsamında yer alan ve omurilik yaralanmaları nedeniyle felçli olan biri 35 diğeri 63 yaşındaki iki katılımcı, geliştirilen kablosuz sistemi kesinti yaşamadan 24 saat boyunca kullanmayı başardı. Daha da ilginci bu süreçte laboratuvar ortamında değil, kendi evlerindeydiler. Bu durum gösteriyor ki gerçekleştirilen çalışma yalnızca bilimsel kaygılarla yapılmış bir deney değil. Nöral arayüz teknolojilerinin son ürünü olan bu çalışma göstermiştir ki yakın gelecekte insanlar kablosuz bir şekilde bilgisayara bağlabilecekleri sistemlere sahip olabilecekler.

Zaten çalışmaya (BrainGate) yönelik açıklamada bulunan Brown Üniversitesi’nden Dr. John Simeral da kablosuz sistemin işlevsel olarak beyin-bilgisayar arayüzü performansında yıllardır altın standart olan kablolu sistemlere eşdeğer olduğunu gösterdiklerini belirtti. Ayrıca Dr. Simeral bu sistem ile kabloluların arasındaki tek farkın “insanların artık ekipmanlarına fiziksel olarak bağlanmasına gerek olmadığı” olduğunu ekledi.

Kaynakça

  • IEEE Xplore
  • WebTekno

💡 Kolay İhracat Platformu

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.