Habertürk Gazetesi 6 Temmuz Cuma günü okuyucusuyla son kez buluşacak. Ciner Holding tarafından 1 Mart 2009 tarihinde kurulan Habertürk Gazetesi, yayın hayatını bundan böyle dijitalde sürdürmeye karar verdi. 

Ana akım medyanın önemli medya organlarından ve Türkiye’nin en etkin gazetelerinden biri olan Habertürk Gazetesi, herkesi şaşırtan bir karar aldı.

Habertürk Gazetesi Kapanıyor

“Gücü özgürlüğünde” sloganıyla Türk basınında ana akım medyanın önemli bir ögesi olan Habertürk Gazetesi, 6 Temmuz’da son kez basılacak ve okuyucusuna veda edecek. Habercilikteki en önemli kriteri “doğruluk” olan, tarafsız ve bağımsız gazetecilikle sadık bir okur kitlesine sahip olan Habertürk Gazetesi’nin kapatılma kararı herkesi şaşırttı.

Habertürk Gazetesi’nin kapatılma kararı aslında yeni değil. Zira gazete, Anadolu’da bulunan baskı tesislerini ve bürolarını bir süre önce aşama aşama kapatmaya başlamıştı. Olumsuz ekonomik gidişatın devam etmesi gazeteyi ayakta tutmayı zorlaştırdığından Habertürk Gazetesi’nin, 6 Temmuz 2018 Cuma günü son kez basılmasına karar verildi. 

Tiraj Meselesi

Gazetenin kapatılmasında tirajların düşmesi önemli bir etken olarak gösteriliyor. Örneğin 22 – 28 Şubat tarihinde 48.825 tiraj elde edilirken, 03 – 09 Mart tarihleri arasında bu oran 42.781’e kadar gerilemiştir. Diğer bir ifadeyle satışlarda 0,044 oranında düşüş olmuştur. Mart ayında ise gazete ortalama 44.797 adet satış yapmıştır. Tirajlar gazetenin içinde bulunduğu zor durumu özetler niteliktedir.

Bunlara ek olarak, bir süre önce gazetenin 10 günlük bir kağıt stokuna sahip olduğu açıklandı. Bu açıklama zaten bir anlamda gazetenin kapatılacağının sinyaliydi.

Habertürk Gazetesi İkinci Kez Kapanıyor

Habertürk markası 1999 yılında Ufuk Güldemir tarafından internet sitesi olarak kurulmuş sonrasında televizyon kanalı ve gazete olarak yoluna devam etmiştir. Habertürk, Ciner Holdin’e satılmadan önce de basılı bir gazete olarak faaliyet göstermiş ancak markanın basılı gazete dönemi bir yıl kadar sürmüş ve 2013 yılında “Gazete Habertürk” kapanmıştır.

Habertürk, 2009 yılında Ciner Holding tarafından ikinci kez, basılı gazete formatında ana akım medyanın önemli bir oyuncusu olma amacıyla sektöre dönüş  yaptı. Farklı, dinamik ve tarafsız gazetecilik vurgusuyla medyadaki varlığını sürdüren Habertürk, tirajların günden güne düşmesiyle son yıllarında ekonomik bir bunalıma girmişti.

Bu şekilde yola devam edemeyeceği anlaşılan gazetenin, 6 Temmuz’da son kez basılmasına karar verildi. Habertürk, bundan böyle yayın hayatını dijitalde sürdürecek. 

Habertürk’ün Yenilikleri

Ergonomik boyutu, kağıt ve baskı kalitesi, okunabilir ve anlaşılabilir habercilik anlayışıyla Habertürk birçok ilke imza atmıştır.

Türk medyasında öncü konumunda bulunan gazete, gelişen baskı teknolojileri sayesinde perforaj ve kokunun yanında dijitalle olan entegrasyonuyla 3D reklam imkanı sunabilmiş ve bu anlamda rakiplerinin önünde olmuştur.

Berliner formatına yakın olan boyutu “Ciner Formatı” olarak kavramsallaştırıldı ve bu boyuttaki baskısıyla Türkiye’de yayın yapan ilk gazete oldu. Dijital platformlardaki ilklerine gelecek olursak Habertürk Gazetesi, “HD Dokun” uygulamasını geliştirerek dijital gazetecilikte yeni bir akım başlattı. Bu uygulama sayesinde Habertürk, okurlarına “3D Gazete” deneyimini yaşattı. 

Tercih “Dijital Gazetecilik”

Dünya genelinde kağıt gazeteler bir hayli azaldı. Kağıt gazetelerin yerini artık “dijital gazeteler” alıyor. Habertürk, kapatılma kararının ardından dijitale ağırlık vereceğini vurgulayarak dijital gazetecilik alanında büyük, radikal ve ciddi adım atmış oldu. 

Habertürk Gazetesi son baskısında okuyucusuyla şu şekilde buluştu: 

Habertürk Gazetesi Son Baskı

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.