Son ve güncel depremleri Kandilli Rasathanesi verilerinden yararlanarak kullanıcı deneyimi odaklı listeleyen site: sondepremler.org açıldı!

Asrın Felaketi olarak nitelenen Kahramanmaraş Depremi sonrası Türkiye’nin dört bir yanından tüm vatandaşlar elinden gelen nakdî ve aynî yardımı yaparken bir yandan da dijital odaklı çalışmalarla afetzedelere destek sağlanıyor. Örneğin başta Twitter olmak üzere sosyal medyada kullanıcılar, teyitli ve doğru bilgilerle enkaz çalışmalarına yönlendirmeler yaparak arama kurtarma ekiplerine destek oluyor. Öte yandan bazı yazılımlar hazırlanarak arama kurtarma ve yardım – bağış süreçleri sistematikleştiriliyor.

Bazı çalışmalar ise deprem farkındalığını sağlamak ve bilgi akışını sürdürülebilir kılmak için gerçekleştiriliyor. Buna en güzel örnek ise güncel depremleri kullanıcı deneyimi odaklı listeleyen bir site olan Sondepremler.org‘dur.

Depremleri Mobil Uyumlu Şekilde Listeleyen Site

Twitter’da Özer Dölekoğlu‘nun paylaşmış olduğu bu tiwit sonrası Fazlı Temizel’in Ferdi Çıldız’ı etiketlediği bu tiwit harekete geçen tasarımcılar ve yazılım geliştiricileri sondepremler.org‘u hayata geçirdi. Ferdi Çıldız, Erhan Aydın, Furkan Kılıç gibi isimlerin çalışmaları ve katkılarıyla hazırlanan SonDepremler.Org‘un gayet sade, anlaşılabilir, erişilebilir ve kullanışlı olduğunu belirtmekte yarar var.

Birbirini hiç tanımayan insanların bir anda organize olarak saatler içerisinde ortaya çıkardığı bu site hem dijital iş birliğinin hem de ülkemizdeki yeteneklerin farkındalığı için büyük önem taşıyor.

SonDepremler.Org Yayınlandı

Güncel depremlerin yer aldığı sondepremler.org, Kandilli Rasathanesi‘nden aldığı verilerle “TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ SON 100 DEPREM”i kullanıcı deneyimi odaklı ve anlaşılabilir bir şekilde listeliyor. Siteyi kısaca özetlemek gerekirse; SonDepremler.org’ta, güncel depremler büyüklükleri, lokasyonları (il – ilçe) ve tarihi/saati ile listeleniyor.

Konuyla ilgili Branding Türkiye editörleriyle görüşlerini paylaşan Ferdi Çıldız, sitenin çok ani geliştiğini ve tamamlandığını aktararak ayrıca şunları söyledi;

Bizler tasarımcı ve yazılımcılar olarak devlet eliyle yapılmuş tüm online hizmetlerin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Amerika ya da İngiltere gibi ülkelerin bu konularda standartları var. Türkiye’nin de böyle bir şeye sahip olması gerekiyor. Yani devlet/kamu ile alakalı bir web sitesi ya da mobil uygulamaya girdiğinizde hepsinin her yaştan insana hitap etmesi, erişilebilir olması ve kolay anlaşılabilmesi gerekiyor. Malesef ülkemizde her şey baştan savma yapılıyor. Bazı siteler / uygulamalar kötü olabilir ama kamu yararına olan sistemlerin iyi olması gerektiği kanaatindeyiz. Özellikle böyle günlerde ortaya daha çok çıkıyor bu durum.

Siteyi ziyaret etmek için buraya tıklayın.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Deprem Bağış Hesapları (Tüm Kurumlar)

Kahramanmaraş Depremi (Tüm Detaylar)

Yardım Gönderen Ülkeler (Tam Liste)

Deprem Anında Yapılması Gerekenler

Hayat Kurtaran Mobil Uygulamalar

Depremzedelere Uzaktan Nasıl Yardım Edebilirim?

Geçmişten Bugüne Türkiye’deki Milli Yaslar

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.