Yeni bir şirket kurmayı düşünüyorsanız ya da şirket kurma aşamasındaysanız ve dijitalde; neyi, nerede, ne zaman, nasıl yapmanız gerektiği ile alakalı kafanız karışıksa bu makale tam size göre! Çünkü bu makalede her girişimcinin iç sesi olan “şirket kuruyorum eyvah ne yapacağım?” sorusuna yanıt vereceğiz.
Evet, şirket kurma sürecine dair önümüzdeki birkaç dakika kafanızdaki taşların yerine oturması için çabalıyor olacağız. İlk tavsiyemiz şu; cesur ve sabırlı olun. Çünkü marka ve buna bağlı dijital çalışmalar sabırla meyvelerini verecektir. Bu arada her şeyden önce bunun bir süreç olduğunu unutmayın.
Girişimcinin İç Sesi
Kısa bir giriş yaparak aslında girişimcinin iç sesi ne diyor sorusuna biraz yanıt vermiş olduk. Ancak detayları aktarmadan olmaz. Hazırsanız başlayalım. Ama öncelikle hangi başlıklar etrafında meseleyi irdeleyeceğimize bakalım. Buna göre makale boyunca şu başlıklar çerçevesinde “girişimcinin iç sesi” olan “şirket kuruyorum eyvah ne yapacağım” sorusuna yanıt vereceğiz;
- Marka Oluşturma, Tescil ve Alan Adı Süreci
- Kurumsal Kimlik Ve Tasarım
- Marka Stratejisi
- Web Site Ve Seo Çalışması
- Web Site Güvenliği
- İnternet Reklamları
- Seo Çalışması
- Influencer Çalışması
İşte girişimciler için altın değerinde olduğunu düşündüğümüz, şirket kurma sürecinde ne yapılacağına dair tavsiyelere dair detaylar!
1. Marka Oluşturma, Tescil ve Alan Adı Süreci
Sektör fark etmeksizin elbette öncelikle; marka ismini belirlemeniz ve marka tescil gibi tüm yasal süreçleri tamamlamış olmanız gerekiyor. Marka adının kısa, anlaşılır, söylenmesi ve aranması kolay olmalıdır. Bu adım, bütün dijital süreci başlatmak için büyük önem taşır. Çünkü marka için belirlemiş olduğumuz isim ve sloganla/mottoyla dijitalde yer alarak markalaşma sürecimizi başlatacağız.
Marka ismi belirlendikten sonra .COM, COM.TR uzantılı marka ismi ile aynı alan adını (domain) almanız gerekmektedir. Dilerseniz işinize yarayacak benzer olan ya da marka ismi dışında kullanmak isteyeceğiniz bazı domainleri de destekleyici olarak kullanmak üzere alabilirsiniz. Böylelikle başkalarının, sizinle ilgili domainleri almasını engellemiş olursunuz.
Örneğin; takviye edici gıda ürünleri satan bir firma kuracaksınız. Bunun yanında markadan bağımsız sağlıkla ilgili kullanıcılara tavsiyelerde bulunmak istiyorsunuz. Ayrı bir domain alabilir ve markadan bağımsız içerikler oluşturarak web siteler arasında linkleme yapabilirsiniz. Ne kadar çok ve özgün içerik oluşturursanız, Google’ın gözünde o kadar değerli ve kralsınız. 🙂
2. Kurumsal Kimlik Ve Tasarım
Evet, marka ismi, motto ve domain vs. gibi başlıca konuları halledildikten sonra yapılması gereken ilk çalışma kurumsal kimlik ve tasarım süreçlerinin halledilmesidir. Logo tasarımı (Rengi, ölçüleri, farklı renk kullanımları, yasaklar), firmanın ürettiği ürünler ve bu ürünlerin ambalajları, bina, ofis gibi firmaların içinde yer aldıkları çevre, firmalara ait tabelalar ve diğer çeşitli yönlendirme araçları, firmalar tarafından düzenlenen sergiler, fuayeler, fuarlar, firmaların kurum içinde ve dışında kullandıkları antetli kağıtlar, zarflar, dosyalar, kartvizitler bunların firma adına kesilmiş faturalar ve irsaliyelerle tahsilat mektupları, sertifikalar, firmalar tarafından çıkarılan kurumsal yayınlar ve raporlar, kataloglar, reklamlar veya broşürler, ajanda, takvim, bloknot gibi promosyon ürünlerin de dahil olduğu kurumsal kimlik ve tasarım süreci sürecin ikinci adımını temsil etmektedir. Yani büyük bir öneme sahiptir.
3. Marka Stratejisi
Bu aşamada marka stratejisi hazırlanır yahut belirlenir. Dolayısıyla bu aşamada;
- Marka nasıl bir hedefe ve ne gibi amaçlara sahip?
- Markanın vizyonu ve misyonu nedir?
- Rakipler kimler?
- Markanın rakiplerden farkı nedir?
- Pazar payı nedir?
- Marka bir kişi olsaydı kim olurdu ve markanın karakter özellikleri neler olurdu?
- Online ve Offline’ da neler hedefleniyor?
gibi sorulara cevap verilmelidir. Ayrıca tüm bunlar yanıtlanarak dökümante edilir. Bu arada sosyal medya reklamları ve Google Ads gibi reklam stratejileri bu genel stratejiye bağlı olarak hazırlanmalıdır. Unutmayın; bu süreçler hallolmadan başlanan bir reklam, pazarlama çalışması deyim yerindeyse havada asılı kalacaktır.
4. Web Site Ve Seo Çalışması
Strateji belli olduktan sonra web sitesinin hazırlıkları başlamalıdır. Tabi hazırlanacak sitenin SEO’ya uygun bir alt yapıda olmasına dikkat edilmelidir. Bu yüzden içeriklerin sürekli artması ve güncel tutulması gerekmektedir. İçerik ve görseller az önce yukarıda belirttiğimiz aşamaların sonucunda ortaya çıkan strateji ve materyallere uygun yapılmalıdır.
Web site yaptıracağınız zaman, tasarımı ve/veya yazılımı yapacak kişilere, markanın amaç ve hedeflerine uygun net ve iyi brief vermelisiniz. Bu sayede site tasarımı sürecinde daha az sorunla karşılacağınıza emin olabilirsiniz. Çünkü böyle durumlarda iki taraf için de önemli olan netlik, yani ne istediğini bilmektir. Ondan sonrası için korkmanıza gerek yok. 😊
Bu arada sitenin seo uyumlu olması oldukça önemlidir. Bu, Google’da doğal yollarla üst sıralarda çıkmanıza yardımcı olacaktır. Özetlemek gerekirse bu aşamada web sitesinin tasarımıyla birlikte; web sitesi için görsel ve içerik hazırlığı, içeriklerin yazılması, Shutterstock üyeliği, fotoğraf çekimi ve tüm bunların web sitesine uygun hale getirilmesi gibi hazırlıklar yapılır.
5. Web Site Güvenliği
Web sitesini yeni kurduğunuz için web site linkiniz “http” uzantılı olarak gözükecektir. Oysa “https” olmalıdır. Bu uzantı özellikle kurumsal firmalar için oldukça önemlidir. Kurumsal bir firma olarak web sitesindeki bilgilerimizin güvenliği için mutlaka SSL Sertifikası alınmalıdır. Sitenin kurulmasıyla yapılması gerekir. Çünkü Google, arama sonuçlarında SSL sertifikası olan web sitelerini daha üst sıralara çıkaracağını ifade eden bir politikaya sahip. Kısaca Google der ki; İnternet siteniz üzerindeki veri akışını şifreleyin ve art niyetli kişilerin kredi kartı numaraları ve üyelik bilgileri gibi önemli bilgileri elde etmelerini engelleyin. HTTP bu açıdan büyük bir güvenlik zafiyeti içeriyor. Bundan dolayı kullanıcıları daha güvenli kılması sağlanacak SSL protokolü getirilmiştir. SSL Sertifika ücreti 1 yıllık ücreti 396 TL civarlarında. Aylık 33 TL’ye denk gelmektedir. Özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda cloudflare bulut sunucusu kullanıyorsanız ssl sertifikanizi ücretsiz olarak temin edebilirsiniz. Yani bazı hosting firmaları bunu ücretsiz sağlamaktadır.
6. İnternet Reklamları
Artık reklam vermek için her anlamda hazırız. Bu süreçlerden bazıları aynı anda da yapılıyor olabilir. Ancak web site oluşturma gibi bazı aşamalar tamamlanmadan reklamlara başlanmaması önerilir.
İnternet reklamları öncesinde belirlenen sosyal medya mecralarında hesaplar açılmalı ve Google Ads hesabı da açılarak yöneticiler tanımlanmalıdır. Bunun yanında iletişim ve satış durumda kullanılacak olan mail adresleri ve telefon numaraları da belirlenmelidir.
Dijitalde hedeflere nasıl ulaşılacağı, nelere odaklanılacağı belirlenmeli, kısa/uzun dönemli strateji ve bütçeler oluşturulmalıdır. Burada her zaman tecrübe ettiğim bir konu vardır ki, o da;
ODAKLANMAK, ODAKLANMAK, ODAKLANMAK!
Girişimciler bunu artık suya okuyup aylarca içer mi, yoksa sabah kalktığında görmek üzere her yere bu kelimenin yazılı olduğu kağıtları mı yapıştırır bilemem… Belki de deftere 1537 kere “Odaklanmak” yazılabilir. İşin şakası bir yana kesinlikle aklımızın ucunda bir yerde mutlaka bu sözcüğü bulundurmamız gerekiyor.😊 Zira mesela bütçeyi farklı dönemlerde belli hedeflere odaklanarak harcarsak, dış etkenler çok sert olmadığı sürece başarısız olmak imkansızdır.
∴
Planlar belirlendikten sonra sosyal medyada haftalık ve aylık olarak hangi içeriklerin paylaşılacağı belirlenmeli. Buna ek olarak Google Ads reklamları planlanmalı, içerikleri ve metinleri oluşturularak belirlenen bütçelere uygun şekilde yayına alınmalıdır.
Tüm bunlar haftalık ve aylık olarak raporlanmalı ve çıkan sonuçlara göre şekil alınmalıdır. Ancak o zaman rakiplere göre nasıl konum alacağımız belirlenir ve ona göre ilerlenir.
Bu arada reklam vermeden önce Google Benim İşletmem hesabı açılarak haritaya kayıt olunması gerekmektedir. Bunun için Google’a online olarak başvuruda bulunulur. Google bu talebe karşılık posta yoluyla bir kod iletir. İlgili kısma bu kod girilir ve hesap oluşturulur.
7. Seo Çalışması
Bu adımda SEO için planlama yapılmalıdır. Burada bir seo ajansından veya seo uzmanından destek alınabilir. SEO’yu geliştirmek için dijital PR çalışmaları yapmanız da iyi olacaktır. Online gazeteler forumlar ve alakalı bulunan sitelerde yazılarımızın ve bannerlarımızın çıkması organik yollarla üst sıralarda olmamıza katkıda bulunacaktır. Ayrıca web sitesindeki bloga seo uyumlu içerikler girilmelidir.
8. Influencer Çalışması
Dijitalde yeni olduğumuz için daha önce var olan kişi ve kurumlarla anlaşmalar yaparak daha hızlı ilerleme sağlayabilir ve bilinirliğimizi arttırabiliriz. Dijitalde olan kullanıcılarımıza ayrıcalıklar sağlayarak bunu influencerlar ile çalışarak ilan etmek sosyal medya hesaplarımızın büyümesini sağlayacaktır.
∴
Tüm bu adımlar birbirlerine zincirleme bir şekilde bağlıdır. Ancak elbette bazıları aynı anda da yapılabilir. Fakat genellikle hazırlık aşamalarını tamamlamadan diğer aşamalara geçilmemelidir. En azından biz bunu tavsiye etmiyoruz.
Önemli Not!
Burada özellikle yapmak istediğim bir uyarı vardır ki, o da tüm bu araçların adını kullanarak dolandırıcılık yapmaya çalışan kişilere, yani siber suçlara karşı dikkatli olmamız gerektiğidir. Örneğin; yakın zamanda bir çok şirkete Google Ads adıyla posta ile konum güncelleme kodu gönderildi. Size bir siteye girmenizi söylüyor gönderilen kodu giriyorsunuz ve hooopp hesabınız ele geçiriliyor. Bu tamamen bir dolandırıcılık türüdür. Şunu unutmayın ki; siz bir talepte bulunmadığınız sürece Google böyle bir posta yollamaz.
Ayrıca şirketinizi arayıp “Sizi Google’dan arıyoruz!” diyen ve çeşitli sebeplerle (Google Hizmet Süreniz Doldu, Google Listeleme Servis Hizmeti, Google Arama Sonuçları Ücreti , Google Harita Kaydı Ücreti vs.) bilgi isteyen kişilere kesinlikle inanmayın ve bunlara herhangi bir bilgi vermeyin.
Artık neler yapılması gerektiğinden haberdarsınız. Umarım bu süreçte yardımcı olabilmişizdir ve umarım ki tüm bunlar, girişimcinin iç sesi olarak nitelediğimiz “eyvah şirket kuruyorum, ne yapacağım?” sorusuna yanıt olmuştur.
O halde tüm girişimcilere selam olsun 🙂
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.