Girişimciler İçin Hukuk Rehberi

Girişimler/Startup’lar, günümüz teknolojisiyle birlikte insanlığın değişen ve gelişen ihtiyaçlarına, inovasyon içeren alternatif çözümler üretmeye çalışıyor. Öte yandan, girişimcilerin de bu süreçte hukuk sistemi tarafından korunması ve gerekli yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekiyor. Startup Hukuku tam da bu ihtiyaç sonucu ortaya çıkmıştır. Bu bilgiler ışığında, işte girişimciler için hukuk rehberi!
Startup’lar, çağın teknolojisiyle beraber, insanların değişen ve gelişen ihtiyaçlarına yönelik inovatif çözümlerle yetişiyorlar. Elbette bu kişi veya kişilerin de ilgili süreç boyunca, hukuk sistemi tarafından korunması gerekiyor. İşte, “Girişim Hukuku” veya “Startup Hukuku” olarak adlandırılan alan tam da bu ihtiyaç üzerinden doğmuştur.
“Girişim Hukuku” ya da “Startup Hukuku” olarak adlandırılan alan; ticari ve sınai ekosistem içerisinde girişimlerin ve/veya startup’ların yasaya ve mevzuatlara uygun bir şekilde varlıklarını sürdürebilmesi amacıyla ortaya çıkmıştır. Diğer bir ifadeyle; Startup Hukuku; yatırımcı, girişimci ve startup’lar arasındaki ilişkileri düzenleyen Fikri Mülkiyet, Bilişim Hukuku ve Şirketler Hukuku ile iç içe bir hukuk alanıdır. Dolayısıyla yalnızca girişimcinin haklarını değil aynı zamanda yatırımcının da haklarını koruyan ve gözeten, aynı zamanda para ve zaman tasarrufu yapmayı sağlayan inovatif bir hukuk alanıdır.
Bu hukuk alanları birbiriyle iç içe olduğu için birbirinden ayrı değerlendirilmeleri düşünülemez. Bu sebeple dayandıkları mevzuatların sayısı da bir hayli fazladır.
İşte ilgili hukuk alanlarının dayandıkları mevzuatları içeren kaynaklar;
Yeni bir fikrin ortaya çıkması ve uygulamaya konması her ne kadar güç ise de bunu yasal bir zemine oturtmak da hayli uğraş vericidir. Bu sebeple “Startup Hukuku”na ilişkin süreçlerde bir avukattan profesyonel yardım almak büyük bir önem taşır.
Şöyle ki; ilk olarak ortaya çıkan fikrin hukuken korunması gerekmektedir. Bu sayede yeni girişime konu iş veya hizmetin herhangi bir otoritenin izni veya onayına ihtiyaç duyup duymadığının tespiti sağlanarak vergi yükümlülükleri belirlenecektir. Aynı zamanda bu yeni girişime ilişkin kişisel verilerin mevzuata uygun şekilde işlenmesi ve marka tescil sürecinin de doğru ve hızlı bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Tüm bu hususlar yukarıda da bahsettiğimiz üzere hem girişimciyi hem de yatırımcıyı, hakları ve borçları bakımından koruyacağı için önemlidir.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Asla spam yapmayacağız.