Gerilla pazarlama kavramı çok kullanılır ancak gerilla satış diye bir kullanım pek yoktur. Ama aslında satışları arttırmak için “gerilla satış” sıkça kullanılan bir yöntemdir. O yüzden bu makalede gerilla satışın önemi ve teknikleri üzerinde duracağız.
Eğer Branding Türkiye okuruysanız “Gerilla Pazarlama”yı duyalı çok olmuştur. Gerilla pazarlama çoğu pazarlama uzmanının en sevdiği alanlardan biridir. Küçük bütçelerle büyük bir pazarlama etkisi yaratma sanatı olarak tabir edebileceğimiz gerilla kavramı satış için pek kullanılmaz. Öte yandan aslında gerilla satış yöntemine satışları arttırmak için sıkça başvurulur.
∴
B2C şirketler için gerilla pazarlama harika potansiyeller barındırır. B2B şirketler içinse ‘Gerilla Satış’ harika potansiyeller barındırır. Öte yandan “gerilla satış” normalde pek kullanılan bir terim değildir. Fakat bu kavram büyük bir potansiyele sahiptir. Özellikle B2B odaklı çalışan satışçılar gerilla satışı çok iyi bilmeli ve kendini bu yönde geliştirmelidir. Çünkü gerilla satış yöntemleri ile satış ofisinde fark yaratabilirsiniz. Zira satış ofislerinde çalışan insanlar genelde ürünlerine bir alıcı çıkmasını ve alıcı çıktıktan sonra da fiyat pazarlıkları yapmayı severler. Diğer taraftan, her ne kadar işi satış bile olsa, birçok satış uzmanı sahada yeni potansiyelleri kovalamakla uğraşmaz. Bu tipteki satışçılar, satışları arttıracak yeni yöntemler geliştirmek için de herhangi bir çaba da sarf etmezler. Yani ezberden bildiklerini, her gün tekrarlarlar.
Eğer satış alanında fark yaratmak istiyorsanız bu yaklaşım kabul edilemez. İşte gerilla satış kavramı tam da burada devreye giriyor. O yüzden satış alanında fark yaratmak isteyenler gerilla satış tekniklerini mutlaka bilmeli ve kendini bu teknikler konusunda geliştirmelidir.
Gerilla Satışın Önemi
Gerilla satış tekniklerine hâkim olanlar şunu bilir. Elinde bugün muhakkak satılacak fırsat bir ürün ve bu ürüne de ihtiyacı olan birileri vardır. Eğer bugün bir satış yapıp fark yaratmak istiyorsanız ya da satış sayınızı arttırmak istiyorsanız öncelikle elinizdeki fırsat ürüne odaklanmalısınız. Öte yandan bu fırsat ürünün, satılabilir olduğuna kendinizi inandırmalısınız.
💡 Potansiyel alıcıları bilmek size vakit kazandırır!
Satılabilir potansiyele sahip olan ürünün ya da fırsat ürünün teklifini mutlaka potansiyel alıcılar ile paylaşın. Çünkü iyi bir satış uzmanı olmak için potansiyel alıcıları bilmek gerekir. Ve bu durum size vakit kazandırır. Paylaşılan teklife olumlu yaklaşan herkesle her gün irtibatınızı koruyup kendinizi her gün nazikçe hatırlatmalısınız. Ancak sadece kendinizi hatırlatmakla kalmayın. Bu süreçte satış sürecinin neden tıkandığını ve bu konuda karşı tarafa nasıl yardımcı olabileceğinizi de öğrenmeye çalışın.
∴
Bu arada teklifinize olumsuz dönen alıcılara diğer seçenekleri hatırlatın. Ayrıca herhangi bir şeye ihtiyaçlarının olup olmadığını mutlaka öğrenin. Son olarak, satın almaya engel olan bariyer konusunda müşteriye maksimum yardımı sağlayın. Zaten gerilla satış denilen olgu biraz da her zaman potansiyel alıcılar için fırsatları görüp onlara bunu sunmak ve onlara yardımcı olmakla ilgilidir.
Kısacası gerilla satış her zaman pro-aktif olmayı gerektirir. Yüzlerce kişiden olumsuz cevaplar alsanız bile yine aynı motivasyonla güne başlayıp ürününüzün kimler için faydalı olduğunu ve ürününüzü alabilecek birilerinin olup olmadığını sorgulayın. Yani potansiyel alıcıların karşısına çıkın!
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.