Font olarak adlandırılan ve “yazı tipi” olarak Türkçeleştirebileceğimiz bu kavram; bir markanın kurumsal kimliğinde özel ve önemli bir yere sahiptir. Markayı farklılaştırma, markaya bir kültür ve kimlik kazandırma açısından büyük öneme sahip olan font ile ilgili bu makalede “Font nedir?”, “Font Kullanmak Neden Önemlidir?, “Font Nasıl Bulunur?”, “Font Nasıl Yüklenir?”” ve “En Popüler Fontlar Hangileridir?” gibi sorulara yanıt bulacağız.
Bütünleşik pazarlama mecrası Branding Türkiye‘nin keyifle ve ilgiyle takip edilen yazı dizilerinden biri olan “Kurumsal Kimlik” serisinin üçüncü bölümünde; markalaşma, kurumsallaşma ve tasarım açısından büyük bir öneme sahip olan “Font Nedir? Font Bulma Ve Fon Yükleme” konusuna değineceğiz.
İlk olarak “font” yani “yazı tipi”nin ne anlama geldiğinden bahsedip sonra, fontun kullanımının neden önemli olduğundan, fontun nasıl yükleneceğinden ve daha sonra da ücretsiz ve popüler fontlardan bahsedeceğiz.
Font (Yazı Tipi) Nedir?
Dijital ve fiziksel ortamda kullandığımız yazı tipi kavramı literatürde font olarak adlandırılmaktadır. Fontlara; logolarda, afişlerde, broşürlerde, kataloglarda, sosyal medya paylaşımlarında, bloglarda, e-kitapta, dergilerde, gazetelerde, web sitelerinde ve daha birçok online ve offline alanda ihtiyaç duyulmaktadır. Font sayesinde bir yazıyı, kelimeyi olağan şeklinden çıkarıp daha farklı, ilgi çekici, hatırlanabilir ve yaratıcı göstermiş oluruz.
Font (Yazı Tipi) Tarihçesi
Font nedir? sorusunu kısaca yanıtladık. Şimdi de yazı tipi kavramının tarihçesine bakacağız. Geçmişe gidecek olursak, ilk yazı tipinin, matbaanın icadı ile Gutenberg’in tasarlattırdığı ‘Roman’ isimli yazı karakteri olduğunu görürüz. Bu yazı karakteri ilk olarak İncil’de kullanılmıştır. Daha sonra İtalyanlar, bir sayfaya daha fazla yazı sığması için el yazısını yatık hale getirmişlerdir. Böylece matbaanınn maliyeti azaltılıp kitap fiyatları ucuzlamıştır. Bu yatık yazı karakterine ise “İtalyadan” anlamına gelen “İtalik” denilmiştir.
∴
Yazı tiplerinin geçmişinden bahsettiğimize göre artık gününümüz dünyasında nasıl kullanıldığına geri dönebiliriz. Günümüzde fontlar kurumsallaşmak isteyen firmalar ve tasarımcılar için büyük önem taşır. Hatırlarsanız, önceki yazımızda logo ve sembol konusundan bahsetmiştik.
💡 Logo, Amblem, Sembol Nedir? konusuna dair detaylı okuma yapmak için buraya tıklayın.
İşte, logolarda kullanılan harfler ve kelimelerin tüketicide bir anlam çağrıştırması ve markanın kalıcılığını arttırması için font kullanımı gerekmektedir.
Şimdi bu fontları tasarımlarımızda kullanmak için nasıl yahut nereden bulacağımızı ve cihazımıza nasıl yükleyeceğimizden bahsedelim.
Font (Yazı Tipi) Bulma ve Font Yükleme
Font Nasıl Bulunur?
Bu kısımda sırasıyla “font nasıl bulunur?” ve “font nasıl yüklenir?” sorularını yanıtlayacağız. Bu arada belirtmek isterim ki Windows işletim sistemi kullananlar için font yüklemek oldukça basittir. Ancak öncelikle kullanmak istediğimiz fontu internetten bulup bilgisayarımıza indirmeliyiz. Fontları inceleyebileceğiniz ve/veya indirebileceğiniz birkaç popüler ve ücretsiz site var. Bunlar;
- Google Font ⇒ İncele & İndir
- DaFont ⇒ İncele & İndir
- Fonttr ⇒ İncele & İndir
Font Nasıl Yüklenir?
Yukarıda vermiş olduğumuz siteleri incelediğimizde; hoşumuza giden ve kullanmayı düşündüğümüz yazı tipleriyle (fontları) karşılacağız. İstediğimiz fontu bulup “Download” ettikten yani cihazımıza indirdikten sonra “İndirilenler” klasöründe Zip şeklinde yer alan yazı tipi klasöründen “Yazı Tipi Dosyası”nı kopyalıyoruz.
Ardından “Denetim Masası”ni açıyoruz. Burada yer alan “Görünüm ve Kişiselleştirme” sekmesine tıklayıp “Yazı Tipleri” klasörüne giriyoruz. Az önce kopyalamış olduğumuz dosyayı “Yazı Tipleri” klasörüne yapıştırıyoruz. İşte, az önce beğenip bilgisayarınıza indirdiğiniz o font artık bilgisayarımızda! Yani kullanıma hazır.
Bu arada eğer Apple ürünü olan Mac bilgisayara sahipseniz yani iOS işletim sistemine sahip bir cihaz kullanıyorsanız, font yüklemek için bilgisayarınızın /library /fonts klasörünün içine yazı tipi dosyasını yapıştırmanız gerekiyor.
Font Niye Önemlidir?
Makalenin girişinde de bahsettiğimiz gibi, font bir tasarımı farklılaştıracak, anlamlandıracak ve değiştirecek unsurlardan biridir. Öte yandan font yani yazı tipi bir tasarıma karakteristik özellikler katar. Bu duruma örnek olarak yapılan araştırmalara göre bazı fontların karakteristik özelliklerinin ne olduğunu verebiliriz.
Fontların Anlamları
Times New Roman: Güvenilir
Georgia: Saygılı
Helvetica: Evrensel
Ariel: Modern
Calibri: Stabil
Lobster: Feminen
Pacifico: Arkadaş Canlısı
Lucida: Şaşırtıcı
Politica: Zeki
Geramond: Azimli
Courier: Güçlü
Bunlar başta olmak üzere aslında bütün yazı tiplerinin tüketicide canlandırdığı bir anlam, imaj vardır. O yüzden kurumların kendilerini tüketiciye aktarması ve kurumsal kimliğini doğru bir şekilde vermesi açısından fontlar ciddi bir öneme sahiptir.
💡 Font, ürün veya markaya uygun seçilmelidir.
Kısacası kurumsal kimliğimizde kullandığımız font ya da fontlar aracılığıyla aslında insanlara bir mesaj vermiş oluruz. Bu nedenle font; ürün veya markaya uygun olarak seçilmelidir!
Bütünleşik Pazarlamada Fontun Önemi
Bütünleşik pazarlama iletişimi çalışmalarında da font, önemli bir görsel araçtır. Yazı karakterleri sayesinde reklamı, pazarlaması ve/veya iletişimi yapılan markanın tüketici nezdindeki algısı güçlenir. Diğer bir ifadeyle hatırlanabilirlik artar.
Ayrıca marka, doğru font kullanımıyla kendini daha iyi ifade edeceğiz için tüketiciler tarafından anlaşılır hale gelir. Dolayısıyla kesinlikle font (yazı tipi), ürüne veya markaya uygun seçilmelidir.
∴
Ünlü tasarımcılar genellikle sade ancak çekici fontlar tercih ederler. Bu, algı yönetiminde oldukça etkili bir yöntemdir. Genel manada font seçerken; rahat, göz yormayan, sade bir tercih yapmak gerekir. Kimse karmaşık bir görüntüyü okumaya yahut anlamaya uğraşmaz.
Bu arada fontun / yazı tipinin; insanlar üzerindeki etkisi tahmin edilenden daha fazladır. Buna örnek olarak Obama’nın Gotham fontunu kullanmasını gösterebiliriz. Obama bu yazı tipi tercihi sayesinde seçimi kazanmıştır. Obama seçim zamanı bütün sloganlarında ve seçimle ilgili yazılarında Gotham fontunu kullandı. Bunu kullanım amacının altında “Değişim, umut” mesajları yatmaktaydı. Bazı araştırmacılar Obama bu fontu kullanmasaydı o dönemki seçimleri kazanamayacağı konusunda hemfikirdi. Ancak Obama, kampanyasında başarılı oldu. Bu örnekten de görüldüğü üzere font insan psikolojisini etkileyen önemli bir faktördür.
En İyi Ücretsiz Fontlar
Eğer font için bütçem yok, para veremem, ücretsiz olsun ama aynı zamanda güzel ve kreatif olsun diyorsanız şimdi yazacağımız fontlar tam size göre! Bu fontların yer aldığı listeyi bir yere not etmenizi öneririm.
➡ İşte en iyi ve ücretsiz fontlar;
- Bariol
- Baron
- Big mouth
- Carton
- Comic neuse
- Code pro
- Delicate
- Fabrica
- Fail
- Forray
- Nougoite
- Light
- Metropolis
- Polaris
- Klinic
- Johanna
- Ramble
- Forum
En Popüler Fontlar
En iyi ücretsiz fontları verdik, peki en popüler fontlar hangileri? Tasarımcıların kullandığı belirli sade, güzel ancak yaratıcı ve dolayısıyla oldukça popüler fontlar var. Siz de logolarınızda, afişlerinizde, broşürlerinizde, kitaplarınızda, web sitenizde, blogunuzda, dergilerinizde vb. rahatlıkla bu fontları kullanabilirsiniz.
➡ İşte en popüler fontlar;
Helvetica
Dünyada en çok kullanılan yazı tipidir. 1954’te İsviçre’de bulundu. Okuma açısından en uygun olan yazı tipidir. Etrafımızda gördüğümüz çoğu logo, reklam, afiş bu font ile hazırlanıp, tasarlanmıştır. Okunaklı, net, kolay anlaşılır ve her ortama uygun bir yazı tipi olduğu için çok fazla tercih edilmektedir.
Coolvetica
Bu font genellikle logo tasarımlarında kullanılmaktadır.
Gotham
Logo, afiş, katalog vb. olmak üzere kurumsal kimlik tasarımlarında bu yazı tipini görebilirsiniz. Asilliği temsil eder.
Trajan
Logo, afiş, kitap tasarımlarında en çok karşımıza çıkan fonttur. Tasarımlara kesinlik katar. Sinema afişlerinde de sıklıkla kullanılır.
Roboto
Logo, kartvizit, banner tasarımlarında kullanılır. Sade ve kullanışlı olduğu için sıklıkla tercih edilir. Web ortamında da tercih edilen fontlardandır.
Courier
Senaryoların yazımı için kullanılan yazı tipidir. Ciddiyet gerektiren tasarımlarda kullanılır.
İtalik
Bu yazı tipine makalemizin başlarında değinmiştik. Ilk tasarlandığı zamanlarda kitap masraflarını azaltmak için aynı sayfaya daha fazla yazı sığması açısından kullanılan bir yazı tipiydi. Günümüzde hala kullanılmaya devam edilmektedir.
Comic Sans
Tasarımcıların en sevmediği ve görmeye tahammül edemediği yazı tipini listeye eklemesek olmazdı. Bu fonta dair böylesine bir nefretin olmasına rağmen hala sıklıkla tercih edilen bir yazı tipidir. Bazı tasarımcılar artık bu yazı tipinin kullanımının yasaklanması için web sitesi bile açmışlardır. 🙂 Öte yandan daha çok espiritüel içeriklerde bu yazı tipinin kullanıldığını görüyoruz.
∴
Kurumsal Kimlik temalı yazı dizisinin bu bölümünde “font nedir?”den “font türleri nelerdir?”e kadar tüm konulara değindik. Ayrıca font nasıl bulunur ve yüklenir sorularına da yanıt verdik. Bu arada bitirmeden evvel bir detaydan bahsetmekte yarar var; tasarım yaparken sadece tek bir font kullanmalısınız diye bir şart yoktur. Font kombinasyonu yaparak da tasarım hazırlayabilirsiniz. Bu yapılırken genellikle ilk ve son harf farklı fonttan seçilir. Böylece tasarımda farklı algılama ve yaratıcılık oluşturulabilir.
∴
Evet, “Kurumsal Kimlik” yazı dizimizin üçüncü bölümü olan “Font Nedir? Font Bulma ve Yükleme”yi burada bitiriyoruz. Yazı dizisi diğer kurumsal kimlik öğelerine dair araştırmalarla devam edecek. Anlık bilgi paylaşımını kaçırmamak için Branding Türkiye‘nin push aboneliğini aktif edebilirsiniz. Ayrıca e-posta bülten listesine veya Branding Türkiye Telegram Kanalı‘na katılabilirsiniz.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.