Facebook, her yılın son ayında ya da yeni yılın ilk haftalarında yeni yıla dair planlarını açıklıyor. O an tüm dünya Mark Zuckerberg hangi yeniliklerden bahsedecek diye adeta nefesini tutup bekliyor. Doğal olarak 2018 yılı için de Facebook’un bir hedefi vardı. O da “Facebook’u Düzeltmek!”ti.

Biraz abarttığımın farkındayım ama gerçekten de Facebook’un yıllık planları dünyayı yakından ilgilendiriyor desek yeridir. Zira dünya nüfusunun üçte biri Facebook kullanıcısı dolayısıyla Facebook’taki herhangi bir gelişmeyi tüm dünya yakından takip ediyor.

Bu arada Facebook’un 2018’e dair planladıklarına geçmeden evvel 3 yıl öncesine gitmek istiyorum. Facebook, Ocak 2015’te yayınladığı duyuruda bir yenilikten bahsetmişti. Haber öyle güzel sunulmuştu ki Facebook kullanıcıları bu gelişmeye adeta şapka çıkartmıştı. Fakat aslında mesele hiç de görüldüğü gibi değildi.

Facebook Nedir?

Facebook nedir?” sorusunun en kısa cevabı Facebook 2 milyarı geçen kullanıcısıyla, dünyanın en büyük sosyal ağı şeklinde olur. Ama unutmamak gerekir ki Facebook aynı zamanda dünyanın en çok okunan gazetesi / dergisi, Facebook dünyanın en çok izlenen televizyonu, Facebook dünyanın en çok dinlenen radyosu, Facebook dünyanın en büyük reklam panosu, Facebook dünyanın en kalabalık mağazası, Facebook dünyanın en yoğun caddesi…

Mark Zuckerberg

İşte, Facebook sahip olduğu tüm bu reklam – pazarlama – medya – iletişim gücünü daha çok paraya çevirmek istiyor. Bunun için Faceebook, 2015’te bir yeniliğe gideceğini duyurdu. Sonra da bu konuyla ilgili çalışmak üzere kolları sıvadı.

Peki Facebook’un 2015’deki hedefi neydi?

Facebook’un 2015’deki Hamlesi

Bildiğiniz üzere Facebook’ta birçok hayran sayfası ve grup var. Bunlardan bazısı “Facebook’ta reklam yapan sayfalara hayır!” tarzında isyan dolu ifadelerle açılıyor ve yüzlerce, binlerce insan aynı dertten muzdarip olduğu için tepkisini belli etmek adına bu sayfa ve grupların takipçisi oluyor.

Gerçekten de bilhassa 2014 süresince “fenomen” adı verilen yüz binlerce takipçiye sahip sayfalarda insanı isyan ettirecek boyutta reklam kokan paylaşımlar yapılıyordu. Tanınmış kişiler, futbol kulüpleri ve markalar adına parodi hesaplar açıp bu sayfalardan “reklam” odaklı paylaşım karşılığında yüklü miktarda para kazananlar vardı.

Hala da var…

İşin; beni, sizi, bizi yani herkesi ilgilendiren tarafı şu; bu sayfalardaki yoğun paylaşım nedeniyle arkadaş listemizdeki insanlarla iletişim kuramaz hale gelmiştik. Böyle olunca da Facebook’un kurulmasındaki ana misyon zedelendi. Bu açıdan bakacak olursa Facebook 2015’te doğru bir adım attı ve “FanPage” olarak adlandırılan kurumsal sayfaların paylaşımlarını Ocak 2015 itibariyle kısıtladı.

Peki bunun anlamı neydi?

Aslında genel kullanıcı için yani bizler için değişen tek şey arkadaşlarımızın paylaşımlarını daha fazla görmek olmuştu. Ancak şirketler, markalar, KOBİ’ler için durum biraz farklı…

Madalyonun Öteki Yüzü

Evet, her konuda olduğu gibi bir de madalyonun öteki yüzü var.

Milyonlarca kullanıcıyı sevindiren Facebook’un 2015’te getirdiği o yenilik, Facebook’u ayakta tutan markaları endişelendirmişti. Facebook’a binlerce lira para harcayıp şirket sayfasını iyi bir seviyeye getiren birçok e-ticaret markası ve birçok haber sitesi başta olmak üzere genelde tüm markalar Facebook’un bu yeniliğini o zamanlar korkuyla karşılamıştı.

Gerçi Facebook’u da anlamak gerek. Facebook kısaca diyor ki “eğer gazete, dergi, televizyon, radyo gibi iletişim araçlarına ücretsiz reklam veremiyorsanız Facebook’ta da parasız reklam yapamazsınız.

2015’te başlayan hayran sayfalarının erişim oranlarının kısıtlanmasına dair gelişmeler 2018’de de devam ediyor. Fakat gelişmeler bununla sınırlı değil. Mark’ın 2018 hedefi epey hümanist görünüyor. Çünkü Zuckerberg “Facebook’u düzeltmek” istiyor.

Facebook

Facebook’un 2018 Hedefi

Facebook’un 2018 hedefi “Facebook’u düzeltmek”miş. İlginç bir çıkış öyle değil mi? Zaten Facebook başlı başına bir ilginçlikler dünyası değil mi? Bence öyle.

Neyse…

Konumuza dönelim… Evet 2018’de Mark’ın Facebook’u düzeltmek şeklinde bir açıklaması oldu. Peki Facebook’un kurucusu ve yöneticisi tarafından yapılan bu açıklamanın arkasında ne vardı?

Bunu anlamak için öncelikle 2017 yılı Facebook adına çok zor geçtiğini hatırlamamız gerekiyor.

Bunun en önemli sebebi 2016’daki ABD başkanlık seçimi dönemlerindeki olaylardı. Rusya bağlantılı bir şirketin 100 bin dolar değerindeki reklamlarla ABD seçimlerini etkilediği iddia edilmişti. Dolayısıyla Facebook istemeden de olsa kendisini böyle bir olayın merkezinde bulmuştu. İşte Facebook 2018’de bir takım stratejiler geliştirerek bu tip güven kırıcı sansasyon dolu olaylardan kendini soyutlamak istiyor.

2018 adına “Facebook’u düzeltmek” şeklinde bir kararın alınmasındaki bir başka neden ise insanların canlı yayınlarda intihar etmeleri ve kendilerine zarar vermeleriydi. Mark Zuckerberg yaptığı açıklamayla aslında Facebook’u düzeltmek söyleminin ne içerdiğini de aktarmış oldu.

İşte Mark Zuckerberg’in o açıklaması;

“Verdiğimiz hizmetin yalnızca eğlence amaçlı olmaması aynı zamanda insanların mutluluğuna odaklı olmasının sorumluluğunu hissediyoruz. Pasif bir şekilde makale okumak ya da video izlemek, her ne kadar aydınlatıcı ve eğlendirici olsalar da, kişi için iyi olmayabilir. Bu nedenle Facebook’u nasıl kurguladığımız konusunda önemli bir değişikliğe gidiyoruz” 

Sonuç Olarak

Özetlemek gerekirse; Facebook’un 2015’te başlattığı “arkadaşlarınızla daha çok etkileşim” stratejisi gelişerek devam ediyor.

Eminim 2019’da da yine bu odakta bir güncellemeler silsilesiyle karşılaşacağız. Kısacası Facebook’un fabrika ayarlarına dönmeye çalıştığını söyleyebiliriz. Bakalım dünyanın en çok kullanıcıya sahip en popüler mecrası olan Facebook, 3 yıldır üzerinde çalıştığı “samimiyet” ve “iletişim” kavramlarına dair güncellemeleri çoğunluğu memnun edecek şekilde kurgulayabilecek mi…

Bekleyip hep birlikte göreceğiz.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.