Türkiye ekonomisi zor bir dönemden geçiyor. Bunun bir yansıması olarak son aylarda firmalar art arda konkordato ilan etti. Konkordato ilan eden şirketler kervanına Eminiş Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş de dahil oldu.

Türkiye ekonomisinin sıkıntılı bir süreç yaşadığı herkesin malumu… Bu süreçte firmalar bir çıkış yolu bulmaya çalışıyor. En nihayetinde ise konkordato yani iflas anlaşması ilan etmek zorunda kalıyorlar.

Türkiye’de son aylarda konkordato yöntemine başvuran firma sayısı 1000’e ulaşmış durumda. Firmalar konkordato ilanını bir çözüm olarak görse de hukukçular bu yöntemin kötüye kullanıma sebep olmasından endişeleniyorlar.

Eminiş Ambalaj Konkordato İlan Etti

Korkordato ilan eden firmalar kervanına Eminiş Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş de katıldı. Sektörün önemli markalarından biri olan Eminiş Ambalaj konkordato ilan etmesindeki gerekçelerini: hammadde giderlerinin artması, faiz oranlarının yükselmesi ve talebin düşmesi şeklinde özetledi.

Konkordato İlanları Niye Arttı?

Son zamanlarda konkordato yöntemine başvuran şirketlerin sayısında artış olmasının bir diğer nedeniyse OHAL süresince iflas ertelemelerin yasak olmasıydı. Diğer bir ifadeyle konkordato ilanlarının son birkaç ayda artmış olması yalnızca döviz artışı değil. OHAL boyunca iflas erteleme talebi vermeyen firmalar da bu dönemde iflas anlaşması ilan edince doğal olarak bir yığılma oldu. Ayrıca 28 Şubat 2018’de iflas erteleme tamamen yasaklandı. Ancak konkordatonun kapsamı genişletildi. Şirketler biraz da bu yüzden son zamanlarda borç yönetimi için konkordato yöntemine başvurmaya başladılar.

İstanbul Barosu’ndan Avukat Başar Yaltı bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Avukat Başar Yaltı’nın açıklaması şöyle:

İcra iflas kanununun 206. Maddesine göre, işçi alacakları ve kıdem tazminatları böyle dönemlerde ilk sırada yer alır ama alacaklılar aynı masaya oturduğu zaman kıdem tazminatının bir miktarından vazgeçme gibi bir maddede anlaşmaya çalışabilir. Biliyorsunuz, iş mahkemelerine arabuluculuk sistemi de getirildi. Arabuluculukla bir daha kısa ve daha kestirmeden alacakların tahsili sağlanmak isteniyor. Fakat bu işveren tarafından kötüye de kullanabilir. İşçi çıkartmaya dayanan bir işlem olmasa da, daha önceden kıdem tazminatı olan işçi yeni bir anlaşamaya razı gelirse o zaman mağdur olabilir.

Şahıslar Konkordato İlan Edebilecek

Son yapılan düzenlemelerle konkordato yalnızca şirketlere has bir işlem olmaktan çıktı. Artık şahıslar da konkordato verebiliyor. Bu konuyla ilgili kamuoyuna bilgi veren Avukat Başar Yaltı öncelikle kişilerin de Şubat’taki düzenlemeye göre konkordato ilanına başvurabileceğini belirtip ardından konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Siz ben gerçek kişiler konkordato ilan edebiliyor. 28 Şubat 2018 iflasın ertelenmesi resmen kalktı konkordato getirildi. Şirket kişi, kooperatif, tacir ve ya tacir olmayan kişiler bundan yararlanabiliyor. Eskiden bu düzenleme sadece tacirler içindi. Bu zaten tacir olmayan bir kişi de konkordato talep edebilecek. Vatandaşın konkordato ilan edeceği yönündeki değişiklik, hukuk camiasında tartışmaya neden oldu. Hukukçular, ortakları, kefilleri ve üçüncü kişileri korumaya alacak bu değişikliğin suiistimal edilmesinden endişeli.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.