Ekonomi Reformları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklandı. Peki nedir Ekonomik Reform Paketi? Hangi detayları kapsıyor? İşte detaylar!
12 Mart’ta Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı”nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılan Ekonomi Reformları ile ilgili detayları sizler için derledik.
Ekonomik Reform Paketi Nedir?
Bir süredir üzerinde çalışılan Ekonomik Reform Paketi ile ilgili detaylar kamuoyuyla paylaşıldı. Türkiye ekonomisinin yarınlarını şekillendireceğine inandıkları reform programının hazırlıklarının geçen yılın Kasım ayından bu yana yürütüldüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya ilişkin şunları söyledi;
“Çalışmamızın özünde ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyütme amacı bulunuyor. Üretimde verimlilik artışı sağlayarak potansiyel büyümemizi artıracağız. Reel ekonomiyi daha da güçlendirerek, ithal girdi kullanımını azaltmış, katma değerli üretimle ihracatta yeni rekorlar kıran yerli ve milli bir ekonomi hedefliyoruz. Programın hazırlıkları sürecinde arkadaşlarımız, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek tüm talepleri ve teklifleri dinledi. Sık sık ekibimle, heyetimle bir araya geldim ve değerlendirmeleri bu şekilde yaparak son şeklini verdik.”
∴
Bu arada reformlar “2 Ana Reforma Alanı” ile kategorize edildi. Bunlar;
- Makroekonomik Politikalar
- Yapısal Politikalar
Makroekonomik Politikalar Nedir?
Ekonomik Reform Paketi kapsamında açıklanan Makroekonomik Politikalar 5 ana başlıkta toplandı. Bunlar ve kısa açıklamaları şöyle;
Kamu Maliyesi: Risklere karşı güçlü bir kamu maliyesi yapısı oluşturulacak.
Enflasyon: Fiyat istikrarının güçlendirilmesi için yapısal önlemler alınacak.
Finansal Sektör: Finansal sektör güçlendirilecek.
Cari Açık: Cari açıkla mücadele edilecek.
İstihdam: İstihdamı artıran adımlar atılacak.
Yapısal Reformlar Nedir?
Ekonomik Reform Paketi kapsamında açıklanan Yapısal Reformlar 5 ana başlıkta toplandı. Bunlar ve kısa açıklamaları şöyle;
Kurumsal Yapının Güçlendirilmesi: Şeffaf, hesap verebilir ve güçlü bir kurumsal yönetişim çerçevesi tesis edilecek.
Yatırımların Teşvik Edilmesi: Üretken yatırımlar güçü bir şekilde teşvik edilecek.
İç Ticaretin Kolaylaştırılması: İç ticarette rekabetçiliği artıracak ve ticareti kolaylaştıracak uygulamalar hayata geçirilecek.
Rekabet Politikaları: Dijital piyasalarda adil rekabeti geliştirebilmek için serbest pazar ilkeleri ve Avrupa Birliği düzenlemeleriyle uyumlu adımlar atılacak.
Piyasa Gözetimi Ve Denetimi: Tüketicinin korunması, kayıtlılığın artması ve piyasada haksız rekabetin etkin bir biçimde önlenmesi için piyasa gözetimi ve denetimi güçlendirilecek.
Kaynak: AA
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.