TÜİK tarafından hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan Ekonomik Güven Endeksi, Kasım 2020 için yayınlandı. Buna göre Kasım ayında Ekonomik Güven Endeksi’nin bir önceki aya göre azaldığı gözlemlendi.

Tüketicilerin ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bileşik bir endeks olan Ekonomik Güven Endeksi, TÜİK tarafından Kasım 2020 için açıklandı.

Endeks, mevsim etkilerinden arındırılmış; tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır. TÜİK tarafından kamuoyuyla paylaşılan rapora göre Ekonomik Güven Endeksi’nin Kasım 2020’de bir önceki aya göre azaldığı gözlemlendi.

Ekonomik Güven Endeksi Kasım 2020

Türkiye ekonomisinin bulunduğu durumu yorumlamak adına önemli bir metrik olan Ekonomik Güven Endeksi, Ekim ayında 92,8 iken, Kasım ayında %3,5 oranında azalarak 89,5 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Tüketici güven endeksi bir önceki aya göre Kasım ayında %2,2 oranında azalarak 80,1 değerini, reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre %2,1 oranında azalarak 107,4 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %2,8 oranında azalarak 77,5 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %5,7 oranında azalarak 79,0 değerini aldı. Perakende ticaret sektörü güven endeksi aynı seviyede kalarak 95,0 değerini aldı.

Sektörel Endeksler Ve Değişim Oranları

Ekonomik Güven Endeksi (Kasım 2020) raporunda sektörel endeksler ve bunların değişim oranlarına dair veriler de yer aldı. Buna göre; Ekim 2020 ile Kasım 2020 arasındaki değişim oranı -3,5 olurken endeks 92,8’den 89,5’e düştü.

Değişim oranlarının yer aldığı tabloda; Tüketici güven endeksi, reel kesim güven endeksi, hizmet sektörü güven endeksi, perakende ticaret sektörü güven endeksi ve inşaat sektörü güven endeksi ile ilgili Ekim 2020 – Kasım 2020 değişimleri de yer aldı.

Ekonomik güven endeksi hesaplamasında, her bir sektörün ağırlığı o sektörün normalleştirilmiş alt endekslerine eşit dağıtılarak uygulanmakta, güven endekslerine doğrudan uygulanmamaktadır. Bu kapsamda tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait toplam 20 alt endeks hesaplamada kullanılmaktadır.

Ekonomik Güven Endeksi‘nin hesaplamasında kullanılan alt endeksler her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanılarak hesaplanmaktadır.

Dipnot

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği göstermektedir. 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği ifade etmektedir.


💡 Ekonomik Güven Endeksi (Ekim 2020)

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.