“Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS)” ve “E-Ticaret Bilgi Platformu”nun dijital lansmanı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katılımıyla gerçekleştirildi.

Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulan “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS)” ve “E-Ticaret Bilgi Platformu” dijital bir lansmanla kamuoyuna tanıtıldı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla düzenlenen dijital lansmanda aynı zamanda 2019 yılının e-ticaret verileri de paylaşıldı.

E-Ticaret Bilgi Platformu Lansmanı Yapıldı

Ticaret Bakanlığı, “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS)”, “E-Ticaret Bilgi Platformu” ve “E-ticarette Güven Damgası”nın lansmanını Koronavirüs tedbirleri kapsamında dijital olarak, YouTube üzerinden gerçekleştirdi. Söz konusu dijital tanıtım etkinliğinde konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan; ETBİS ve E-Ticaret Bilgi Platformu ile ilgili bilgi verirken aynı zamanda 2019 yılının e-ticaret verilerini de paylaştı.

Türkiye ekonomisi için son derece stratejik bir alan olan e-ticaret sektörüyle ilgili “Ticaret Bakanlığı”nın iki çalışmasını paylaşmak üzere bu lansmanı yaptıklarını belirten Pekcan, bunlardan ilkinin “ETBİS”, diğerinin ise girişimci ve tüketicilere rehber niteliğindeki “e-Ticaret Bilgi Platformu” olduğunu söyledi. Bakan Pekcan ETBİS’in misyonuna değindiği açıklamasında şunları söyledi;

“Ticaret Bakanlığı olarak ülkemizde e-ticaretle ilgili etkin politikalar geliştirebilmek, sektördeki tüm paydaşları bilgilendirmek ve kamuoyunu sektörle ilgili bilinçlendirmek adına ETBİS’i, Elektronik Ticaret Bilgi Platformu’nu ve güven damgasını hayata geçirdik”

Pekcan, e-ticaret uygulamalarının KOBİ’lerin, üretici birliklerinin, belli iş kollarında faaliyet gösteren esnafın ve dış ticaret alanında nispeten tecrübesiz firmaların ticari faaliyetlerinin geliştirilmesi ve dış ticarete atılmalarının sağlanabilmesi bakımından büyük imkanlar sunduğunu ifade ederek, küçük firmaların, girişimcilerin, üreticilerin e-ticaret sayesinde ürünlerini tüm dünyaya tanıtma ve pazarlama imkanına kavuştuğunu dile getirdi. Bakan Pekcan ayrıca yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde e-ticaretin önemi ve değerinin daha da fazla ortaya çıktığına dikkati çekerek e-ticaretin gelecekte daha da önemli olacağınıvurguladı.

Kayıtlı Site Sorgulama

Bakan Pekcan gerçekleştirilen dijital lansmanda; “ETBIS ve Elektronik Ticaret Bilgi Platformu’nda yer alan pek çok bilgi ve kaynağa ‘eticaret.gov.tr’ adresinden ulaşabilirsiniz. Burası, tüm firmalarımıza ve vatandaşlarımıza ücretsiz olarak açıktır.” şeklinde açıklama yaptıktan sonra ‘Kayıtlı Site Sorgulama’ özelliğine dair bilgi verdi. Bakan Pekcan bu konu özelinde şunları söyledi;

“Burası özellikle tüketicilerimizin alışveriş yapmak üzere olduğu e-ticaret sitesiyle ilgili sorgulama yapabilecekleri bir alan. Tüketicilerimiz, e-ticaret sitesi ETBİS’e üye midir, güven damgası var mıdır, tek tıkla e-ticaret sitesine ilişkin tanıtım ve reklamlara ve iletişim kanallarına ETBİS üzerinden ulaşabilecekler. Bunların ötesinde, e-ticaret bilgi kaynağı olarak tasarlanan platformumuzda bir e-Ticaret Akademisi yer almakta. Bu akademi üzerinden işletmelerimize ve tüketicilerimize online ve ücretsiz olarak e-ticaret ve e-ihracat eğitimleri vermekteyiz. Burada e-ticaret sitesi kurulumundan e-ihracat yapılmasına kadar pek çok konuyu içeren 33 eğitim videosu ile 74 eğitim dokümanı ‘e-Ticaret Akademisi’nde vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur.”

Yazıyı bitirmeden önce bir detay paylaşalım. Lansmanda sunulan Türkiye’nin 2019 yılına dair e-ticaret istatistikleri ile ilgili detayları sonraki makalede sizlerle paylaşıyor olacağız. Ayrıca platforma dair incelememizi de yine ayrı bir makalede aktarmayı planladık.

Bu yüzden, anlık bilgi aktarımı ve güncel içerikler için sayfanın sol tarafında yer alan push (bildirim) aboneliğinizi aktifleştirmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca buradan Telegram kanalımıza  katılabilirsiniz. Bu arada lansmanı izlemek isterseniz aşağıdaki videoyu başlatabilirsiniz.


💡 B2B Niye Önemlidir?

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.