Duygusal zeka nedir? sorusuna kısaca, zekanın en yumuşak ve en tercih edilir halidir şeklinde yanıt verebiliriz. Peki ya iş hayatında duygusal zeka?

İş hayatı; sürekli değişim ve gelişim gösteren dinamik bir yapıya sahip olsa da, iş dünyasında değişmeyen ve önem seviyesinden ödün vermeyen belli başlı kalemler vardır. Son dönemlerde oldukça sık duyduğumuz kavramlardan biri bunun en iyi örneklerinden bence… Duygusal Zeka”dan bahsediyorum. Peki kulağa oldukça samimi ve sempatik gelen bu kavram yani duygusal zeka özünde nedir?

Duygusal Zeka Nedir?

Bradberry‘ye göre duygusal zekanın ilk adımı “bireysel farkındalık”tır. Bu sayede insan, kendi duygularını kontrol etmeyi öğrenir. Hatta başkalarının duygularına da duyarlı olmaya başlar. Yani bireysel farkındalık sayesinde insan empati kurar.

Bireysel farkındalık için gereken en önemli olgulardan biri ise objektif geribildirim yapabilecek insanların çevrenizde bulunmasıdır. Bu aşamada, insan ilişkilerinde  sosyal farkındalık devreye girer. Buradaki zorluk; farkındalığın iletişim halindeyken gelişmesi, devreye girmesi ve davranışa yansımasıdır. Yani iletişim sürerken aynı anda tarafların farkındalık düzeylerinin yeterli olgunluğa ulaşmış olması gerekir. Elbette gözlemlemek ve dinlemek bu farkındalığın besleyen etkenlerdendir.

İş Hayatında Duygusal Zeka

Duygusal zekayı, iş hayatında kullanabilmek ise tercih edilir yetkinlikler arasında yer alıyor. Stres yönetimi, ekip çalışması, liderlik etme gibi bir çok konuda başarılı olan çalışanların duygusal zeka seviyelerinin yüksek olduğu saptanmıştır.

İş Hayatında Duygusal Zeka

Yine yapılan araştırmalara göre, duygusal zeka işe alımda önemli bir etken. Şirketler için duygusal zeka sahibi adayları işe almanın avantajlarından bazıları ise şöyle;

  • Yüksek Motivasyon
  • Empati
  • Öz farkındalık
  • Strese Dayanıklılık

Kazanımları

Çalışanların duygusal zekaya sahip olmalarının, örgüt yapısına ve işe birçok katkısı, kazanımı bulunmaktadır. Bunları kısaca ve maddeler halinde özetlersek;

  • Duygusal zeka sahibi kişi, kendini açık ve net şekilde ifade eder. Bu da oluşabilecek iletişim sorunlarını ortadan kaldırarak zaman ve iş gücü kaybını engeller.
  • Bu kişiler baskı ve stres altında, sakin ve doğru tekniklerle çalışır. Bu da zor durumlarla karşılaşsa bile durumu nasıl pozitif bir açıdan ele alacağını bilmesini sağlar.
  • Diğer çalışanlar arasında saygınlık kazanmasına yardımcı olur.
  • Çalışanlar tarafından saygınlık kazanmış biri ise etkileyicidir. Diğer çalışanları etkisi altına alma konusunda başarılır. Bu da liderlik vasfının altının çizilmesini sağlar.
  • Duygusal zekaya sahip personel; çalışırken hem kendini ve hem de çalışma arkadaşlarını motive eder. Bu durum çalışma ortamının sakin ve huzurlu olmasını sağlar.

Kaybettirdikleri

Çalışanların “duygusal zeka”ya sahip olmamaları, örgüt yapısına ve işe birçok eksisi, kaybettirdikleri bulunmaktadır. Bunları kısaca ve maddeler halinde özetlersek;

  • Duygusal zekası düşük olan bir çalışan eleştirel geri bildirimlere karşı kapalıdır. Bu durumda iletişim agresif bir hal alır.
  • Örgüt içi iletişim sorunları baş gösterir.
  • Bu yapıdaki personel çalıştıran örgütte; sürekli bir diğerini suçlayan, topu birbirine atan personel(ler) nedeniyle hallolmayan ve sonuca ulaşmayan işler olur.
  • Çalışanlar bir süre sonra kendilerini kurban psikolojisinde hissetmeye başlar ve problemlere karşı çözüm üretmekten sürekli uzaklaşırlar.

Sosyal Hayatta Duygusal Zeka

Duygusal zeka iş hayatında olduğu kadar sosyal yaşamda da büyük önem taşır. Odağında iletişim bulunan duygusal zekaya sahip insanlar, sahip oldukları yetkinlikleri sayesinde diğerlerinden ayrılan yapıda olduklarından, her ortamda tercih edilen insanlar olacaklardır.

Özetlemek gerekirse; “duygusal zeka”ya sahip çalışanları tercih eden işletmeler, gelişen ve büyüyen iş dünyası içerisinde, örgütlerini hep bir adım önde tutacak bir altın yumurtlayan tavuğa sahip demektir. Fakat aslolan, altın yumurtlayan tavuğa sahip olmak değil, yanlış iletişim ve yönetim  yöntemleri yüzünden onu kaybetmemektir. Zira yönetim sistemindeki yanlışlık ve aksaklıklar bir anda kör bir bıçağa dönüşerek altın yumurtlayan tavuğunuzun acımasız katili olabilir.


💡 Anlık bilgi paylaşımı için Branding Türkiye Telegram Kanalı‘na katılın!

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.