11 Mart’ta pandemi ilan edilen Kovid-19 salgını tehlikesi hala devam ediyor. Ancak bazı Avrupa ülkeleri hayatın normale dönmesi adına uzun süredir uyguladıkları sınırlamaları aşamalı olarak kaldırmaya karar verdi. Diğer bir ifadeyle dünyada Koronavirüs sonrası normalleşme başladı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart’ta pandemi ilan edilen Kovid-19 salgını ile ilgili tehlike sürüyor. Ancak bugünlerde Avrupa’daki bazı ülkeler yasakları gevşetmeye yönelik hazırlıklara başladı. Buna karşın BBC’nin haberine göre; Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge Avrupa’da durumun “hâlâ endişe verici” olduğunu belirtti. Dr. Kluge, Avrupa’nın hala krizin merkezinde yer aldığını ve dünya genelinde salgından en fazla etkilenen 10 ülkeden 7’sinin Avrupa’da olduğunu vurguladı. Bu bilgiler ışığında, Avrupa’ya seslenen Dr. Kluge yasakları kaldırmanın sırası olmadığını ifade etmek adına “Sınırlamaları kaldırmanın zamanı henüz gelmedi” uyarısında bulundu.

Dünyada Koronavirüs Sonrası Normalleşme

Dünya Sağlık Örgütü‘nün uyarısına rağmen bazı Avrupa ülkeleri geçtiğimiz haftalardan itibaren sınırlandırmaların aşamalı olarak kaldırmaya karar verdi. Mesela Norveç’te anaokulları açıldı. Avusturya ise Paskalya Bayramı’ndan sonra küçük işletmelerin açılmasına izin verdi. Ayrıca otel, havuz ve hayvanat bahçelerinin 29 Mayıs’ta faaliyete gireceği duyuruldu. Danimarka‘da, vakaların istikrarlı seyretmesi nedeniyle 15 Nisan’da okulları ve anaokullarını açmaya karar verdi. Öte yandan ülkede birçok konuda sınırlamanın devam edeceği de belirtildi. Bu arada 10 Mayıs’a kadar 10’dan fazla kişinin bir araya gelmesi hâlâ yasak. Kiliseler, sinemalar ve alışveriş merkezleri gibi toplu kullanım alanları da kapalı kalacak. Çekya‘da ise insanlar, yapı marketlerde, bisiklet mağazalarında alışveriş yapabilecek ve havuzlarda yüzebilecek.


💡 Bu arada belirtmek gerekir ki sınırlandırmalar konusunda rahatlama kararı alan bu dört ülke aslında salgından etkilenen ülkeler arasında yer almıyorlar. Dolayısıyla bu dört ülke diğer Avrupa ülkelerine nazaran normalleşme konusunda daha esnek davranabiliyor diyebiliriz.


İsviçre’de yeni tip Kovid-19 vaka sayılarının düşmeye devam etmesi durumunda, 11 Mayıs’ta yürürlüğe girecek ikinci aşamada da zorunlu okullar, perakende satış mağazaları ve semt pazarlarının açılmasına izin verilecek. 8 Haziran’da devreye sokulacak üçüncü ve son aşamada orta dereceli okullar, meslek okulları ve üniversitelerin tekrar açılacağı öngörülüyor.

İtalya’da Normalleşme Adımları

Avrupa’da yeni tip Koronavirüs salgınında en fazla can kaybının kaydedildiği İtalya, Kovid-19’a yönelik uyguladığı sıkı tedbirleri yumuşatma yönünde ilk adımını atmaya hazırlandığını duyurdu. Başbakan Conte, “Virüsle birlikte yaşayacağımız dönem” dediği kademeli açılışı öngören ikinci aşamanın 4 Mayıs’tan itibaren bazı sektörlerde başlayacağını geçtiğimiz haftalarda duyurmuştu.

İkinci aşama olarak adlandırılan süreçte halka bulundukları bölge dahilinde seyahat etme, aile yakınlarını ziyaret ve en fazla 15 kişinin katılımıyla cenaze töreni düzenleme konularında izin verilecek. Öte yandan İtalya hükümeti bu aşamada, inşaat, imalat ve toptancılık gibi sektörlerin ticari faaliyetlerine başlamalarına izin vermeyi planlıyor. Ayrıca 18 Mayıs’ta mağazalar, müzeler, kütüphaneler ve sergiler de açılacak.

Türkiye’de Koronavirüs Sonrası Normalleşme

Video konferans yöntemiyle düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı‘nın ardından basının karşısına çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgını ile mücadelede önemli bir dönüm noktasına gelindiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; yaptığı açıklamada Mayıs ayında uygulamaya geçirilecek şekilde normalleşme planının devreye sokulduğunun müjdesini verdi. Türkiye’nin normalleşme planının ilk zincirinde 65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı bulunan grup var. Buna göre sokağa çıkma yasağı olan bu iki guruba uygulanan yasaklar etaplara bölünerek esnetilecek.

Kuaförlere ve Avm’lere İzin

Bu arada gerekli hijyen şartlarının sağlanması, randevu sistemiyle çalışılması ve koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi şartıyla, berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmelere izin çıktı. Aynı şekilde, Sağlık Bakanlığı’nın ve Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği kurallara uyulması şartıyla AVM’ler ve giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmeler de 11 Mayıs’ta faaliyete geçebilecek.

Maske Satışı Nasıl Olacak?

Bir diğer açıklama, salgından korunma amacıyla zorunlu olan cerrahi maske ve bez maske satışıyla ilgili yapıldı. Buna göre maske satışı halkın kolayca ulaşabileceği noktalarda yapılacak. Ve maske için üst fiyat belirlenecek. Böylece bu süreçte temel ihtiyaç halini alan maske konusunda halkın mağdur edilmesinin önüne geçilmiş olacak.

Eğitim Ve Sınavlar Nasıl Yapılacak?

Koronavirüs sonrası normalleşmede eğitim alanındaki esneme kararları ise ilk olarak Yükseköğretim Kurumları’na geldi. Bu arada Yüksek Öğretim Kurumlar Sınavı (2020 YKS) 27-28 Haziran’da, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 20 Haziran’da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran’da yapılacak. Üniversiteler ise 15 Haziran’da akademik faaliyete başlayacak.

Koronavirüs sonrası normalleşme ile ilgili son detay Milli Savunma Bakanlığı ile ilgili… Buna göre MSB bünyesinde, 1 Haziran’da atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri başlayacak. 5 Haziran’da ise celp işlemleri uygulanacak. 20 Haziran’da da bedelli askerlik işlemleri başlayacak.


💡 Tersine Karantina Başlayabilir

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.