Yeni tip Koronavirüs (Kovid – 19) ile ilgili mücadele sürerken şimdi de “iklim” odağında hastalıklar baş gösterdi. Kanada’da dünyada bir ilk yaşandı ve bir hastalığa iklim değişikliği teşhisi kondu.

2019 yılının sonlarına doğru Çin’in Wuhan bölgesinde başlayan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Covid – 19” / “Kovid – 19” olarak tanımlanan yeni tip Koronavirüs ile mücadelemiz sürüyor. Tüm dünya dönüşümlü olarak kısıtlamalar, tam ya da kısmi kapanmalar, aşılar ve çeşitli ilaç tedavileri ile topyekun bir şekilde salgını sona erdirmeye çalışıyor.

Salgının ilk zamanlarına nazaran daha çok ve kesin tedavi yöntemlerine sahip olan insanlık için Koronavirüs’ten daha büyük ve kapsamlı bir problem başlayabilir. Zira Kanada’da bir kadına “iklim değişikliği” teşhisi kondu. Böylece dünyada ilk kez bir hastalık bu şekilde tanımlanmış oldu.

Dünyada Bir İlk

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin de resmen onaylayıp katıldığı Paris İklim Anlaşması ile Türkiye gündemine gelen ve fakat bir süredir dünyanın gündeminde olan “iklim değişikliği” ile ilgili ilginç bir olay yaşandı. “Dünyada bir ilk” şeklinde ifade edilen bu olay Kanada’da gerçekleşti. Buna göre Kanada’da bir kadın sıcaklık rekorlarının kırıldığı Kanada’da hastaneye kaldırıldı.

Kadına tıbbi olarak konulan teşhis ise “iklim değişikliği” oldu. Böylece dünyada ilk kez bir hastalığa iklim değişikliği tanısı kondu.

İklim Değişikliği Teşhisi

Detayları aktaracak olursak; Kanada’nın Prince George adı verilen bölgesinde yer alan British Columbia adlı hastanenin acil servisinde çalışan bir doktor 10 yıldan fazla bir zamandır çalıştığını ve ilk kez hastanın teşhisine “iklim değişikliği” yazdığını söyledi. Bu teşhisin konulduğu 70 yaşındaki kadının durumundan sıcak hava dalgalarının ve kötü hava kalitesinin sorumlu olduğunu belirten doktorlar ayrıca kadının astım, diyabet ve kalp yetmezliği hastası olduğunu ve kliması olmayan bir evde yaşadığını aktardı.

İklim Pandemisi Mi Başlıyor?

Geçtiğimiz aylarda Koronavirüs akabinde insanlık için yeni problemin “iklim pandemisi” olabileceğini belirtmiştim. Zira dünya genelinde “iklim değişikliği” odağında önemli bir farkındalık sağlanmaya çalışılıyor. Bu konuyla ilgili yasal düzenlemeler yapılıyor, medya yayınları yapılıyor, raporlar yayınlanıyor vs.

Mesela bir süre önce dünya genelinde birçok ülke tarafından onaylanan “Paris İklim Anlaşması”na Türkiye’nin resmen katılımı gerçekleşti.

Ekim sonlarında ise Dünya Sağlık Örgütü’nün Ekim sonunda yayınlandığı bir makalede oldu. Makalede iklim değişikliği ile ilgili önemli detaylara değindi. Örneğin yazıda “2030 ile 2050 yılları arasında iklim değişikliğinin yetersiz beslenme, sıtma, ishal ve ısı stresinden yılda yaklaşık 250.000 ek ölüme neden olması bekleniyor.” şeklinde bir vurgu var. Bir hayli dikkat çekici.

İşte bu gibi durumlar nedeniyle küresel bir aksiyon alınarak Paris İklim Anlaşması hemen hemen tüm devletler tarafından onaylandı. Lakin anlaşmanın bazı yükümlülükleri bulunuyor. Bu da sosyo-ekonomik bazı kısıtlamaların ve düzenlemelerin yapılacağı anlamına geliyor.

Yazıyı bitirmeden evvel, Paris İklim Anlaşması ile ilgili detaylı okuma yapmak için burada yer alan makaleyi incelemenizi öneririm.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.