Dijital ve mobil oyun sektöründeki gelişmeler nedeniyle oyunda geçirilen süre arttı. Bu durum Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) harekete geçirdi. Böylece DSÖ, oyun bağımlılığını ruhsal sağlık problemi olarak kabul etti.

Dijital ortamlarda geçirilen sürenin artmasıyla birlikte dijital oyunların sayısı bir hayli arttı. Hatta oyun sektörü milyar dolarlık bir sektör haline geldi. Fakat oyun sektöründeki bu yükseliş ile oyunlarda geçirilen sürenin artması oyunun günlük aktivitelerin önüne geçmesine neden oldu. Bu durum Dünya Sağlık Örgütü‘nü (DSÖ) harekete geçirdi. Böylece DSÖ, oyun bağımlılığı resmen ruhsal sağlık problemi kabul etti.

Oyun Bağımlılığı Ruhsal Sağlık Problemi Oldu

DSÖ dünya çapında ciddi sorun teşkil etmeye başlayan oyun bağımlılığını 11. versiyonunu yayınladığı hastalıkların uluslararası sınıflandırması (ICD) tanı kılavuzunun ruhsal sağlık problemleri kısmına ekledi. Ve bu hastalığı oyun bozukluğu olarak adlandırdı.

CNN’de yer alan habere göre DSÖ, Ruh Sağlığı Ve Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı Üyesi Dr. Vladimir Poznyak, oyun bağımlılığının ruh sağlığı problemi olarak kabul edilmesine, bazı psikologların tepki gösterdiğini belirtti. Öte yandan oyun bağımlılığının dünya çapında ciddi boyutlara ulaştığını bu nedenle DSÖ olarak bu soruna kayıtsız kalamayacaklarını da ifade etti.

Oyun Bağımlılığı Teşhis Edilebilir Mi?

CNN’e verdiği röportajda oyun bozukluğunun kumar ve uyuşturucu madde bağımlılığı ile kimi benzer özellikler taşıdığını belirten Dr. Poznyak oyun bozukluluğunun üç temel tanısal özelliği olduğunu söyledi.

Birincisi oyun faaliyetlerinin diğer gündelik faaliyetlerin önüne geçmeye başlaması. İkincisi, bu davranışın kontrol edilememesi ve olumsuz durumların ortaya çıkması halinde bile bu davranışların devam ettirilmesi. Üçüncü ise çeşitli ailevi, sosyal,  gündelik, eğitimsel ve mesleki sorunlara yol açması ve ciddi derede olumsuz sonuçlar meydana getirmesi. Öte yandan Poznyak, oyun bozukluğunun teşhisi için 12 ay geçmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Peki Tedavi Edilebilir Mi?

Oyun bozukluğunun tedavi edilebilir olduğunu söyleyen Poznyak ICD’de hastalıkların tanı süreçlerinin yer aldığını hastalıkların çözümüne yönelik bir reçete bulunmadığını bu nedenle oyun bozukluğu için uzmanlardan destek alınması gerektiğini belirtti. Oyun bozukluğu olan kişilerin alanında uzmanlaşmış kişilerce yapılan terapi ve çeşitli sosyal desteklerle kısa sürede normale dönebileceklerini kaydetti.

DSÖ’nün böyle bir karar alması, insanların daha çok mobilize olduğu ve mobil oyun pazarının günden güne geliştiği günümüzde oyun bağımlılığına farkındalık kazandırması açısından önem arz etmektedir.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.