Günümüzün en yaygın şekilde kullanılan iletişim aracı olan elektronik posta tarihten günümüze hangi aşamalardan geçti? Bu soruya yanıt olması için “Dünden Bugüne E-Posta” başlığını taşıyan bu makaleyi hazırladık. İşte tüm detaylarıyla e-mailin tarihçesi!
İnternet ağına erişebilen hemen hemen herkes bilgisayar, telefon, tablet vb akıllı cihazlar aracılığıyla e-posta alışverişinde bulunuyor. Bu sayede kullanıcılar birbirlerine; resim, video, yazı, dosya, ses vs. gibi birçok içeriği saniyeler içerisinde yollayabiliyorlar. Üstelik bunun için mesafelerin herhangi bir önemi yok. Zira bir e-postayı dünyanın herhangi bir noktasındaki alıcıya ya da alıcılara gönderebilmek mümkündür.
Peki günümüzün en yaygın şekilde kullanılan iletişim aracı olan elektronik posta (e-posta) tarihten günümüze hangi aşamalardan geçti? Bu soruya yanıt vermek adına “Dünden Bugüne E-Posta” başlıklı bu makaleyi hazırladık. İşte a’dan z’ye e-postanın (e-mailin) tarihçesi!
Dünden Bugüne E-Posta
Tarihte e-posta, ilk olarak 1971 yılında, bilgisayar mühendisi olan Raymond Samuel Tomlinson tarafından denenmiştir. Diğer bir ifadeyle e-posta ile ilgili süreç, Tomlinson’un hemen yanı başındaki bilgisayara @ işaretini kullanarak mail atmasıyla başlamıştır. Bu arada Tomlinson neden @ işaretini kullandığını ise şu şekilde ifade etmiştir:
“Kimsenin adında kullanılmayan ve karışıklığa yol açmayacak bir işaret aradım. Bu yüzden @ işaretini kullandım.”
Kısacası @ işareti sayesinde hangi bilgisayarda hangi kullanıcının olduğu bilgisine ulaşmak kolaylaştı. Bu vesileyle e-postanın kişiselleştirilmesi konusu da aşılmış oldu.
İlk E-Postayı İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth Gönderdi
İlk elektronik postasını gelişi güzel bir şeyler yazdığı için hatırlamayan Tomlinson’un adresi ise, “tomlinson@bbn-tenexa” şeklindedir. Daha sonra 26 Mart 1976 yılında İngiltere’ de ARPANET adında internete dönüşebilecek bir bilgisayar ağı çıktı. Malvern’de bulunan telekomünikasyon araştırma merkezini ziyaret eden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, ARPANET’i inceleyerek ilk e-maili gönderen devlet yöneticisi oldu.
ARPANET’i İngiltere’ ye getiren isimlerden birisi olan bilgisayar bilimcisi Peter Kirstein, Kraliçe II. Elizabeth için bir mail hesabı açtı. Kraliçe II. Elizabeth’in kullanıcı adı olarak ise HME2 (Her Majesty, Elizabeth II) takma adını belirledi. Kraliçenin ilk gönderdiği elektronik posta ise şu şekildeydi:
İlk E-Posta Pazarlaması
1978’de ise bugün e-posta trafiğinin çok büyük bir bölümünü oluşturan ilk reklam gönderimi yapıldı. Böylece tarihteki ilk e-posta pazarlaması da yapılmış oldu. 1982 yılında ise “e-mail” yani e-posta kelimesi ilk kez kullanılmaya başlandı.
1997’de Yahoo, e-posta pazarına girdi ve 1998’de Microsoft, dönemin en popüler e-posta sağlayıcılarından Hotmail.com’u 400 milyon dolar karşılığında satın aldı ve ardından Microsoft, Outlook’un ilk sürümünü yayınladı. Bilindiği gibi Outlook yalnızca e-posta göndermenizi, almanızı ve yönetmenizi sağlayan bir yazılım değildir. Outlook aynı zamanda takviminizi ve arkadaşlarınızı, iş ilişkilerinizi not etmenizi ve yönetmenizi sağlar.
E-Posta Farkındalığını Artıran Olaylar
Bu süreç içerisinde Warner Bros firması “You’ve Got Mail” filmini çekmiştir. Film vizyona girdiğinde 250 milyon dolar hasılat yapmıştır Rakamlara baktığımız zaman filmin bu kadar çok izlenmiş olması e-mail’e dair farkındalığı ve bilinci arttırdı denilebilir. Kısacası bu filmle birlikte e-posta kullanımı yaygınlaşmıştır.
E-postaya en büyük katkı ya da farkındalık ise 1999 yılında Bill Gates’in tüm mal varlığını internet kullanıcılarıyla paylaşacağına ilişkin e-postanın etrafta dolaşmaya başlamasıyla ve bu e-postanın milyonlar tarafından paylaşılmasıyla olmuştur.
Gmail’in E-Posta Pazarına Girmesi
2003’te, reklam içeriklerinin belirli kurallara göre gönderilmesini sağlayan ABD Başkanı George W. Bush’un imzasıyla “The Can-Spam Act” yürürlüğe girdi. Bundan sonraki süreçte e-posta adına yine önemli bir gelişme oldu. O da Gmail‘in ilk defa 1 Nisan 2004 tarihinde kapalı beta olarak yayın hayatına başlamasıdır. Gmail başlarda sadece davetiye aracılığıyla kullanılabiliyordu. Ardında genel kullanıma açıldı.
E-Posta Güvenliği Önem Kazandı
Günümüzde dijital pazarlamanın hala önemli bir dinamiği olan e-posta pazarlaması ile ilgili güncel problemlerin başında e-posta güvenliğinin sağlanması geliyor. Kısacası, hemen her internet kullanıcısının en az 1 e-posta hesabına sahibi olduğu 21. yy’da internet teknolojilerinin dolayısıyla da e-postanın gelişmesiyle birlikte bu defa güvenlik konusu ön plana çıktı.
2005’te, e-posta kimliklerinin doğrulanmasını sağlayan ilk teknoloji SPF (Sender Policy Framework) geliştirildi. Ardından yani Şubat 2007‘de Google, Gmail’i beta sürümünden tamamen çıkararak Gmail’i tüm internet kullanıcılarının kullanabileceği şekilde kurguladı. Gmail’in tasarlanma amacı, kullanıcı arayüzü iki veya daha çok kişi arasındaki birkaç iletiyi tek bir sayfada gruplandırarak yapmaktır. Gmail’in diğer öne çıkan özelliklere bakacak olursak bunları şöyle sıralayabiliriz.
Gmail’in Özellikleri
- Tüm e-postalarda giden ve gelen birçok mesaj yığınına karşın filtreleme özelliği bulunmaktadır.
- Mobil uygulaması bulunmaktadır
- Gmail mobil uygulama 40’tan fazla dilde kullanılabilmektedir.
- Tüm gelen ve giden e-posta mesajlarındaki eklerde, virüs olup olmadığını otomatik olarak taramaktadır.
- Gönderilen elektronik postaları, göndereceğiniz kişiyi daha sonra otomatik olarak kayıt etmektedir.
- Yenilikçi Google teknolojisi ile güçlü spam engelleme özelliğine sahiptir.
- Gelen e-postaları çeşitli başlıklar altında kategorize edebilmektedir. (Sosyal, Spam, Tanıtımlar vs.)
∴
Dijitalleşmenin öneminin arttığı son yıllarda e-posta hala önemli bir iletişim ve pazarlama aracı olarak kabul edilmektedir. E-posta pazarlama konusunda markaların ayrı bir bütçe çıkarmaları, e-posta iletişimi ve pazarlamasına yönelik yazılım ve uygulamaların üretilmesi, e-posta pazarlama eğitimlerinin hala yoğun bir şekilde ilgi görmesi ve Facebook gibi bazı sosyal ağların kendi e-posta sistemlerini kurgulamaya çalışması e-postanın hala önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Bundan sonraki süreçte ise e-posta, Web 3.0 olarak adlandırılan sürece entegre olarak daha akıllı bir sistem olarak karşımıza çıkacaktır.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Keşke Türkiye’de ve Türkçe okunan bu yazıda, Türkiye’de ki ilgili gelişmeleri de ekleseydiniz. Örneğin ilk e-postanin ODTÜ’den gönderilmesi gibi…
Merhaba siteniz mükemmel severek takip ediyorum sizleri bu makalenizde çok güzel olmuş ellerinize sağlık